Derfor er gruppetrening unikt

Når du trener sammen med andre yter du mer, treningen blir lystbetont og sosial og du slipper å planlegge treningsøkten din selv.

Er du en av dem som aldri har testet gruppetrening? Da håper vi du får lyst til å prøve en time etter å ha lest denne artikkelen.

De fleste store treningssentre tilbyr i dag både trening på egenhånd i treningsstudio, trening med personlig trener og gruppetrening. Gruppetrening utviklet seg som treningsform på 1970-tallet, men ble da introdusert som ”aerobic exercise/aerobic dance”. Fra å være en svært feminin treningsform i utgangspunktet – med fargerike ”turndrakter”, leggvarmere og rosa pannebånd, har gruppetrening utviklet seg til å bli en treningsform for absolutt alle – kvinner, menn, unge og gamle.

Alle timer som i dag ledes av en profesjonell instruktør til musikk, betegnes som gruppetrening. Gruppetreningskonseptet er i dag svært populært, og treningsbransjen tilbyr gruppetrening innen alt fra styrke, dans, crossfit, yoga, pilates, kampsport og spinning, til timer på tredemøller, yoga på SUP-brett i basseng, vann-aerobic, bootcamp og mye, mye mer. Stadig flere oppdager den effektive treningsformen, og dette er svært positivt for treningsbransjen og folkehelsen.

Selv om stadig flere mennesker trener ved et treningssenter, reduseres den generelle folkehelsen i samfunnet. Overvekt og muskel-og skjelettlidelser sees i dag på som de største folkeplagene, og skyldes i hovedsak en for inaktiv hverdag hos befolkningen. Gruppeinstruktøren er kanskje en av de trenerne ved et treningssenter som møter flest mennesker i løpet av en uke, og vedkommende har en unik mulighet til å motivere mennesker til økt treningslyst og bevegelsesglede. I tillegg kan gruppetrening føre til økt motivasjon og opprettholdelse av treningen over tid. Gruppetrening byr altså på et hav av ulike muligheter og utfordringer, og er derfor et effektivt verktøy på veien til å nå dine treningsmål!

Passer for alle
Gruppetreningstilbudet når i dag ut til alle typer mennesker – uansett om du liker å sykle, løpe, bokse, danse, praktisere yoga eller løfte tungt og hoppe høyt. Variasjonen er stor ved landets ulike treningssentre, og alle kan finne en treningsform de trives med. Gruppetrening passer for deg som vil ned i vekt, for deg som ønsker variasjon i treningshverdagen, for deg som er umotivert, for deg som vil komme i gang etter sykdom eller skade, for deg som ønsker nye utfordringer eller for deg som bare vil trene for å ha det gøy og vedlikeholde en sunn og god helse.

Alle kan altså ha nytte og glede av gruppetrening, og gruppetrening kan tilføre variasjon til en ellers ensidig treningshverdag, inspirasjon og ny kunnskap.

Les også: Hvorfor velge gruppetrening?

Gjør deg lykkeligere
Det er en kjensgjerning at trening gir en rekke fysiske helsegevinster, men de mentale effektene av fysisk aktivitet og trening, er kanskje ikke like kjent.

Veldokumentert forskning viser imidlertid at trening er svært viktig for en sunn mental helse, og bidrar blant annet til økt selvfølelse, glede, velvære og trivsel, og reduserer risikoen for spesielt angst og depresjon. ”Gruppetrening gjør noe med folk!” – hvem har vel ikke sett en haug svette og slitne deltagere komme ut fra en sal på et treningssenter, men likevel så blide og glade? Den sosiale og morsomme treningsarenaen bidrar til godt humør, trivsel, glede, økt ”stå-på-vilje”, mestrings- og godfølelse. Den idrettspsykologiske forskningen viser nettopp at det å være en del av et sosialt felleskap, positivt fremmer den indre motivasjonen, som viderefører til opprettholdelse av treningsadferden over tid – du får lyst til å komme tilbake uke etter uke.

Er der for deg
Instruktøren i gruppetrening er der for at nettopp du skal lykkes og nå ditt fulle potensiale. Gruppetrening tilbyr effektive og gjennomtenkte treningsøkter forankret i treningslæren, som utfordrer og inspirerer. Du slipper å planlegge din egen treningsøkt og kan trygt stole på instruktøren som veileder og motiverer deg gjennom treningen. Du kan med fordel, bare fokusere på å yte ditt aller beste.

Forskningen kan også bekrefte at det å trene sammen med andre, faktisk gjør at man presterer bedre. Du gir altså mer på trening sammen med andre, enn på egenhånd. Trening sammen med andre, inspirerer, motiverer og gir resultater. Forskningen har også vist at dyktige og kunnskapsrike instruktører som aktivt jobber for å ”pushe” og ”løfte” deltagerne, vil fremme økt mestringsfølelse hos deltagerne i gruppetrening, noe som videre fører til en positiv opplevelse og styrket mestringstro/selvtillit. Dette er i tråd med en av de mest kjente motivasjonsteoriene ”Self-Efficacy Theory”, utviklet av den kanadiske psykologen Albert Bandura på 1980-tallet. I følge Bandura sine antagelser, vil et individ som besitter høy mestringstro og tyngde (proxy efficacy) innen et gitt felt, stå fritt til å bruke tid og krefter på å utvikle mestringstro på andre områder.

Les også: Motivasjonspsykologi – hva er egentlig det?

Engasjerte instruktører som ”pusher” deg ut av komfortsonen, og som gir deg lyst til å ta i ”det lille ekstra”, er noe av det som gjør gruppetrening unikt. Mennesker som brenner for at du skal lykkes og ha det gøy, gir en enorm motivasjon. I tillegg trener du til energisk og pulserende musikk sammen med en rekke andre mennesker som er med på å ”løfte” deg frem, og du får en sprekere, sunnere og lykkeligere kropp! Kan det bli bedre?

Vi har vært i kontakt med fire svært dyktige gruppeinstruktører fra vårt langstrakte land, og spurt om de kunne fortelle meg om hva det er som gjør at nettopp de synes gruppetrening er så unikt. Alle instruktørene har lang erfaring fra treningsbransjen og brenner for gruppetreningskonseptet.

Les deres tanker og bli inspirert!

Hva sier instruktørene?

clarissa_0746Clarissa Bergh er daglig leder og instruktør på SATSELIXIA Lillehammer. Hun har jobbet med praktisk utdanning av gruppeinstruktører gjennom mange år, og ble kåret til Årets Gruppeinstruktør ved NIH Fitness Convention i 2013.

Instagram: @clarissabergh

Gjennom mine omtrentlige 20 år som gruppeinstruktør har jeg fått ta del i mange hyggelige historier fra ivrige trenende. Felles for de fleste er følelsen av treningsglede i fellesskap. Treningssentre har blitt en sosial arena for mange. Jeg opplever spesielt at deltakere på gruppetrening skaper nye bekjentskaper når de stadig vekk treffes på trening, og lager «Facebook- og SMS-grupper» for å gi hverandre drahjelp til å få til treningen i en travel hverdag.

Det beste jeg vet med gruppetrening er at det finnes noe for alle. Gode instruktører klarer dessuten å trene nybegynnere og godt trente på samme tid, i samme rom, og alle får utbytte av treningen på sin måte. Det er magisk å oppleve et rom fullt av ambisiøse mennesker som ønsker å gjøre noe aktivt for egen form, være seg mosjon eller prestasjon.

Etter min mening er den beste treningen den som gir deg lyst til å gjøre det igjen. Gruppetrening er designet for å være nettopp det. Og for å være helt ærlig: WHAT’S NOT TO LIKE?! Du får en topp motivert instruktør som elsker å stå «på scenen» for å få deg til innfri dine egne forventninger og målsettinger. Musikken er satt sammen for å gi deg driv og motivasjon gjennom økta, og øvelsene sammensatt for å gi god effekt. Når du topper det hele med å være omgitt av andre mennesker som ønsker akkurat det samme som deg, å gjøre noe bra for egen kropp og eget velvære, så er det vel liten tvil om at noen timer gruppetrening i uka er vel investert tid?

Til slutt et tips til deg som tviler: Kikk litt ekstra på de som trener mye gruppetrening. De er enkle å få øye på. De ser trolig både trente, glade og fornøyde ut.

marthe-t-solbergMarthe Trygg Solberg har åtte års erfaring fra treningsbransjen som gruppeinstruktør, og jobber fortiden som instruktør i SiO Athletica og ved The Studio Fitness & Lifestyle i Oslo.

Instagram: @mtryggs

Jeg har tråkket ned mange gruppetimesaler de siste ti årene, og sett gruppetimer fra både deltager- og instruktørsiden. Her er fem grunner til at jeg synes denne treningsformen er så bra!

Fellesskapet i en gruppetime er en stor motivasjonsfaktor. Det å være sammen om treningen kan få deltagerne til å yte det lille ekstra, uavhengig av den enkeltes nivå. Å møtes for pushe egne grenser, på lik linje som de rundt deg pusher, er en fantastisk følelse.

Musikken alene kan gjøre at jeg prøver ut en ny gruppetime, eller kommer tilbake til den samme. Hvordan instruktører plukker ut sine låter, kombinerer takt og bevegelser, og skaper en flyt gjennom en økt kan gi meg gåsehud.

En god instruktør er et nøkkelelement til at treningstimen oppleves som bra. Du er da i trygge hender og timen er lagt opp med balansert belastning og bevegelse i rommet. En god instruktør kan hjelpe deg med teknikk og gi deg alternativer til øvelser du synes gjør vondt, er vanskelige, eller rett og slett ikke liker å gjøre. Disse øvelsene kan du ta med deg i egen trening, eller i andre tilsvarende gruppetimer.

Variasjonen innen gruppetrening er stor, og gir rom for at du kan finne akkurat de timene som passer for deg.

Pusterommet er for meg noe av det herligste med gruppetimer. Det å slippe taket på hverdagen og bare være til stede i rommet, med musikken, treningsprogrammet og de andre deltagerne, er gjerne det som får meg ut de dagene dørstokkmila virker ekstra lang.

Les også: Slik motiverer du deg i høstmørket

joar-dalheimJoar Dalheim har 20 års erfaring som gruppeinstruktør, og jobber til daglig som instruktør ved Elixia Colosseum i Oslo. Han presenterer også klasser ved ulike conventions og holder en rekke gjesteklasser rundt om i Norge.

Det er dessverre alt for mange som egentlig ikke finner glede i trening, men som likevel med stort pågangsmot presser seg gjennom ukentlige tøffe økter i jakt på de positive effektene som trening gir for kropp og sinn. Mange av disse ville trolig takket ja dersom de hadde blitt tilbudt en rød pille som ville gitt dem alle de positive effektene av trening uten å trene.

Da jeg en gang spurte deltakerne på min Dansaerobics på Elixia Colosseum Park om de ville tatt en rød pille for å slippe å danse med meg i 60 minutter, så de på meg som om de ikke helt forstod spørsmålet. Noen lo. For dem er jo den dype gleden av å bevege seg samen med andre til fengende rytmer like viktig som de positive effektene trening har, kanskje viktigere. Og dette er ikke fordi det er liten treningseffekt av dansaerobics; en dansetime kan ha intensitet på høyde med de mest intensive treningsformene. En god dansetime krever i tillegg ditt fulle fokus og gjør at man oppnår et 60 minutter fristed for alle andre tanker som kan bygge stress i en travel hverdag. Og etter timen er man mentalt nullstilt i lang tid, og klar til å ta på seg nye utfordringer med senkede skuldre.

Gleden av å bevege seg til musikk sammen med en gruppe likesinnede er oppskriften for å fortsette treningen år etter år – og gjør selve treningsøkten til en av ukens høydepunkter.

Ina Anie Bårdsen er utdannet allmennlærer, samt fysisk aktivitet- og helserådgiver NIH. Hun har 10 års erfaring fra treningsbransjen og jobber nå som gruppetreningsinstruktør ved Stamina Trening på Stokmarknes.

Instagram: @ina.anie

I 10 år har jeg tatt i mot kunder til gruppetrening. I løpet av disse 10 årene har jeg undervist på 8 sentre i 4 ulike byer. Jeg har vært heldig og fått et bredt spekter med erfaring. Gruppetrening er bra! Det unike med gruppetrening er at det gir rom for tilhørighet til en gruppe, én til én tilpasning, mulighet for å være den ”usynlige” i hjørne bakerst, eller den sprudlende på fremste rad. I tillegg fører trening i en større gruppe til økt prestasjon, og du presser deg lengre enn du ville gjort på egenhånd. Basert på tilbakemeldinger opp gjennom årene, tilbyr gruppetrening så mye mer enn trening. For mange er dette et møtested, et ”fristed”. I en hektisk hverdag kommer kundene på timer, og her kan de være seg selv.

Gjennom jobben min er jeg så heldig at jeg får møte nye og ”gamle” mennesker hver uke. Sammen med alle disse menneskene får jeg lov å leke meg med musikk, steg og ”moves”. Jeg har fått en gruppe studenter til å synge for full hals til Ricky Martins låt ”Livin La Vida Loca”. Gruppetrening er lystbetont, det har rom for lek og egne tolkninger/egen stil, samtidig som du får jobbet med både kondisjon, utholdenhet, koordinasjon og styrke.

Så i fare for å gjenta meg selv – gruppetrening er bra! Og det innebærer så mye, mye, mer enn aktiviteten som skjer i salen den ene timen. Jeg er stolt over å være gruppetreningsinstruktør, og håper jeg vil fortsette å ”vokse” sammen med kundene mine, og få undervise frem til kroppen sier stopp”.

Referanser
Bandura, A. (1977). Self-efficacy: Toward a unifying theory of behavioral change. Psychological Review, 84(2), 191-215. doi: http://dx.doi.org/10.1037/0033-295X.84.2.191

Biddle, S. J. H., & Mutrie, N. (2008). Physical activity: A feel-good effect? I: S. Biddle & N. Mutrie, Psychology of physical activity: Determinants, well-being and interventions. (2.utg., s. 161- 284). London: Routlegde.

Bray, S. R., Gyurcsik, N. C., Culos-Reed, S. N., Dawson, K. A., & Martin, K. A. (2001). An Exploratory Investigation of the Relationship between Proxy Efficacy, Self-efficacy and Exercise Attendance. Journal of Health Psychology, 6(4), 425-434. doi: 10.1177/135910530100600405

Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The» what» and» why» of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227-268. doi: 10.1207/S15327965PLI1104_01

Folkehelseinstituttet, (2015a, 1.mars). Overvekt og fedme hos voksne – faktaark med statistikk. Hentet fra: http://www.fhi.no/artikler/?id=44465

Folkehelseinstituttet, (2016). Sykdomsbyrde i Norge 1990-2013. (Rapport 2016:1). Oslo: Folkehelseinstituttet. Hentet fra: http://www.fhi.no/dokumenter/8192560710.pdf

Gould, D. (2010). Goal Setting for Peak Performance. I J. M. Williams & V. Krane (Red.), Applied Sport Psychology (6. utg., s. 201-220). USA: McGraw-Hill.

Hagger, M. S., & Chatzisarantis, N. L. D. (Red.). (2007). Intrinsic Motivation and Self-Determination in Exercise and Sport. USA: Human Kinetics.

Kennedy-Armbruster, C., & Yoke, M. M. (2014). Methods of group exercise instruction. (3.utg.). Human Kinetics.

Roberts, G. C., & Treasure, D. C. (Red.). (2012). Advances in Motivation in Sport and Exercise. USA: Human Kinetics.

Virke Trening, (2015a). Treningssenterbransjen 2015. Oslo: Hovedorganisasjonen Virke. Hentet fra: http://www.virke.no/bransjer/Documents/Treningssenterbransjen%202015.pdf

Virke Trening, (2015b). Virke Trening Innsikt 2015. Oslo: Hovedorganisasjonen Virke. Hentet fra: http://www.virke.no/talloganalyse/Documents/Virke%20Trening%20Innsikt%202015.pdf

Wing, C. H. (2014). The evolution of group fitness: Shaping the history of fitness. ACSM’s Health & Fitness Journal, 18(6), 5-7. doi: 10.1249/FIT.0000000000000072