Kraftoverføring igjennom muskelkjeder.
Over de to neste artiklene vil jeg gå litt mer i dybden rundt noen av treningsprinsippene bak slyngetrening. Her vil jeg dele en av mine favoritt forklaringer på hvorfor vi skal komme oss opp fra maskiner og mer inn på både gulv , slynger og manualer.
De fleste bevegelser som krever ekstra styrke i hverdagen utfører vi i en stående stilling, noe som sitter krav til at vi klarer å overfører kraft fra bakken til det objektet vi skal bevege. Kraften må da bevege seg opp igjennom beina, igjennom hoften og ryggen, ut igjennom skuldrene og til slutt ut i armene.
Del 1 av slyngetreningsskolen.
Det holder da ikke å være sterk i bare bein og armer hvis en mister all kraften på veien igjennom rygg eller hoften!
En sterk kropp krever derfor både stabilitet og styrke for å kunne videreføre kraften som vi ønsker å hente fra underlaget. Jo tyngre en ønsker å løfte, desto mer krefter må en hente fra underlaget. En evne som avhenger like mye av en god koordinasjon mellom all muskulatur som styrken til den enkelte muskelen.
Et eksempel jeg bruker mye på kurs er hvordan mange av oss har både arbeid og fritid som tilsier at vi sitter mye. Vi sitter på kontoret, vi sitter i bilen og vi sitter i sofaen på kvelden. Deretter går en på treningsstudioet og trener styrke SITTENDE i apperater eller LIGGENDE på benker og matter. Vi trener oss sterk i både armer og bein, men vi arbeider ikke med den viktigste koblingen de imellom nemlig mage/rygg.
For mage / rygg trener vi med sit ups eller spesielle mage maskiner, men disse trener ofte mage eller rygg enkeltvis, uten å ta hensyn til hvordan disse alltid må samarbeide for å utføre den kraftoverføringen som skal til i stående.
Jeg mener derfor at en får et klart større utbytte av treningen hvis en legger inn arbeid med kraftoverføring fra bakken og hele veien opp til armene basert nettopp på det jeg her har beskrevet.
Start enkelt med de følgende øvelsene slik at du blir vant til å arbeide med hele kroppen samtidig. Etterhvert kan du fint fortsette til vanskeligere og mer kompliserte øvelser med slyngene, da de vil komme underveis videre i denne artikkel serien.
Fokuset ditt i øvelsene er på mage / rygg. Du bør beherske i hvert fall trinn 1 fra øvelse 1 i forrige innlegg for å få det beste ut av disse øvelsene.
Ønsker du å lære mer om det å trene i slynger og prinsippene så går det flere kurs rundt omkring i landet i løpet av 2012. Neste grunnkurs går i Oslo den 10-11 Mars.
Flere kurs kan du finne på www.slyngekurs.no
Ukens tips: Alle øvelser i stående stilling kan gjøres med slyngene i en høyde som tilsvarer ca midt på låret.
Utstyret som blir brukt på bildene er Liana fra Jungle Sports.
1. Fremoverlent med flyes.
Ta et godt steg fremover slik at du står ca en meter foran opphengspunktet. Ha slyngene på albuene og len det sakte fremover til du står helt strak framover. Du skal nå kjenne at du arbeider i magen.
Fortsett bevegelsen ved å la hendene gå rett ut til siden, som i en fly / brystpress.
Senk deg ned til albuene står rett ut til siden for kroppen og er i høyde med skuldrene.
Press deg så opp igjen til den fremoverlente stillingene ved å presse albuene inn sammen foran kroppen.
2. Omvendte flyes
Begynn bakoverlent med slyngene ovenfor albuene. Hold 90 grader bøy i albuene og armene frem foran kroppen.
Løft kroppen ved å presse armene rett ut mot siden. Senk deg så sakte ned igjen og tilbake til utgangsstillingen. Konsentrer deg om å holde albuene høyt gjennom hele øvelsen. En vanlig feil i denne øvelsen er at en trekke albuene ned langs siden.
Kryss tauene hvis du ønsker en større motstand gjennom hele bevegelsesbanen.