CrossFit – trening

Her får du eksempel på hvordan CrossFit-økten kan se ut!

Interessen og informasjonen rundt CrossFit har økt enormt siden Norges første affiliate ble startet i Bodø i 2007. Siden da har flere fulgt etter, og det er i alt 6 affilities i Norge i dag.

Crossfit er en treningsmodell som innebærer trening med stor variasjon og høy intensitet ved at hele kroppen tas i bruk. Eksempler på øvelser som inngår i CrossFit er sykling, løping, hopping, svømming, markløft, pull-ups, dips, armhevinger osv. Variasjon av bevegelser gjør at sentralnervesystemet hele tiden må endre og tilpasse seg de nye forholdene, noe man vet har positiv effekt på dagligdags aktivitetsfunksjon (ADL).

– De viktigste egenskaper som man utvikler ved CrossFit som treningsmodell er kardiovaskulærfunksjon/utholdenhet, muskelstyrke, fleksibilitet, koordinasjon, presisjon og balanse, sier fysioterapeut og treningsveileder, Åsmund Høyen Solvang.

Passer for alle
Alle mennesker har behov for varierte øvelser, derfor er dette en treningsform som kan passe for alle. Solvang forklarer at de aller fleste øvelsene som benyttes i CrossFit kan skaleres opp eller ned, og at det dermed er det mulig å tilpasse treningen til den enkelte sitt nivå.

– Dersom man synes det er vanskelig å skalere selv, eller lurer på om man har rett teknikk, kan det være lurt å oppsøke noen med god kompetanse på området, for eksempel et CrossFit-senter med sertifisert personale, sier fysioterapeuten.

Treningsprogram
Under CrossFit økten skal man jobbe maksimalt og utføre et gitt arbeid (reps, sett og runder) i løpet av en bestemt tidsperiode, eller man kan ha som mål å utføre mest mulig arbeid på en gitt tid.

Dette er et eksempel på hvordan en CrossFit-økt kan se ut:
Løp 1,5 km
100 pull-ups
200 push-ups
300 knebøy
Løp 1,5 km

Et annet eksempel ser slik ut:

Ta tiden for hver runde:
3 håndstående push-ups
100 kg markløft, 6 reps
12 Pull-ups
24 Double-unders

Se www.crossfit.com for flere øvelser og videoer av teknikk og gjennomgang.

Finnes det noe negativt ved CrossFit?

– Hvis man skal trekke frem noe negativt, må det være at man i enkelte øvelser utsettes for store belastninger med høy hastighet. Det kan potensielt utgjøre en skaderisiko. I likhet med andre treningsformer og idretter, er det derfor helt nødvendig at man utfører treningen med fokus på riktig teknikk og gjennomføring, sier fysioterapeuten.

I CrossFit konkurrerer man mot seg selv, mot klokken eller mot andre. Det kan være en fordel å trene sammen i grupper. Ettersom treningen ikke krever maskiner kan den utføres nesten hvor som helst og når som helst. Åsmund Høyen Solvang har kjørt treningstimer inspirert av CrossFit for vennegjengen i Lofoten i over et år.

– Med utgangspunkt i CrossFit som treningsmodell har jeg samlet en vennegjeng til såkalt funksjonell trening en gang i uken. Selv opplever jeg at denne treningen er mentalt utfordrende fordi det er så intensivt og tungt, og at det derfor er lettere å gjøre det sammen med andre. De som har vært med, har gitt tilbakemeldinger om at de liker at det er skikkelig tungt, og at det er mulig å gjennomføre korte intensive økter. Flere gir tilbakemelding om at det gir dem bedre grunnlag for å drive med andre aktiviteter som snowboardski, surfing, klatring og fotball. I sommer hadde vi blant annet flere fine treningsøkter ute i midtnattsol på en av Lofotens vakre strender, men til vanlig har vi holdt til i det lokale treningsstudioet.

Kilder: www.crossfit.com, www.crossfit-norge.no