Copy of Trening for nybakte mødre

Stadig flere steder i landet er det kommet tilbud om trening for nybakte mødre.  Med seg som naturlige vekter bruker de barna. Fysioterapeut og osteopat Silje Heltne er en av de som holder kurs for mødre med barn over 6 uker.

Øvelsene fokuserer på stabil og riktig oppbygging av muskler etter svangerskapet. Generell styrke for hele kroppen som bekkenbunnstrening og mage- og ryggøvelser.
Graviditet kan være en stor påkjenning for kroppen, derfor er trening både før og etter fødselen viktig for å forebygge eventuelle plager.


Diagonalløft
Her står man på alle fire med barnet liggende under seg mens man løfter motsatt arm og ben. Du trenger ikke løfte høyere enn vannrett. Senk rolig tilbake og gjenta. Vanlige feil her er at man løfter armer og ben for høyt. Strekk fingertuppene langt frem og ben langt bakover i vannrett linje og med stabil midje gjennom hele bevegelsen.


Planke
Stå på tærne og på albuene. Plasser albuene rett under skuldrene. Barnet blir liggende under deg, ansikt til ansikt. Hold kroppen rett som en planke fra tær til hode. Dra magen inn mot ryggraden og rett blikket mot underlaget. En utfordring ved øvelsen er å aktivere magemusklene., og vanlige feil er å henge på korsryggen og la magemusklene være inaktive.


Armheving
Armene skal være på linje med skuldrene samtidig som hendene plasseres i gulvet på utsiden av skuldrene. Kroppen skal holde seg i en rett linje, fra hode til ankler, uten at man svaier i hoftene. Kroppsvekten skal løftes av armene, ikke av nederste del av kroppen. På samme måte som planke skal barnet ligge under brystet ditt med øyekontakt. Når man tar strake armhevinger er det spesielt to feil mange gjør. Det ene er at mange glemmer å spenne magen, og dermed får altfor svai rygg. Den andre feilen mange gjør er å ta armene for langt frem.

Situps
Øvelsen utføres liggende på ryggen med knærne i bøy, og føttene i gulvet.
Hendene bak nakken. Trykk korsryggen ned mot matten, løft hodet kort opp.
Bruk magemusklene til å løfte skuldre og øvre del av brystkassen. Fortsett å rulle deg videre opp til bare korsryggen ligger mot matten. Senk deg langsomt ned igjen. Pust.
Plasser barnet på nederste del av magen slik at det støtter ryggen sin mot bena dine. Hold gjerne hendene dine i barnets hender. Øvelsen styrker magemusklene og strekker ryggen.


Sideplanke
Legg føttene oppå hverandre eller den ene foten foran den andre. Blir det tungt, kan du sette nederste kne i gulvet. Sørg for at albuen står rett under skulderen. Løft hoftene opp fra gulvet så høyt du kommer uten å tippe overkroppen fram. Åpne opp i brystet.


Seteløft
Ligg på ryggen med bena i bøy. Trykk føttene ned i gulvet.  Vanligvis ville man hatt armene ned langs siden, men siden man her plasserer barnet på mage og hofteområdet bruker man armene til å holde barnet. Bruk så videre musklene i setet og på baksiden av lårene til å sakte løfte setet opp, til hoften er strukket. Ha en rett linje gjennom kroppen fra knær, via hofter til skuldrene. Senk så setet langsomt ned og pust ut. Seteløft er en fin øvelse som trener setemuskler, bakside lår og ryggmuskler.


Knebøy
Stå med bena fra hverandre. Hold barnet mellom hendene. Pust inn, stram magen og gå ned. Hold vekten på hælene eller på hele fotflaten, aldri på tærne. Press rumpa tilbake, akkurat som om du skal sette deg på en stol. Ikke la knærne komme for langt frem eller la dem bøye innover. Gå ned så dypt at lårene er parallelle med gulvet. 
Press føttene ned i underlaget og press opp tilbake til startposisjon. Knebøy trener forside lår, bakside lår og rumpe.

Utfall
Stå med hodet opp og ryggen i naturlig oppreist stilling. Hold barnet inntil overkroppen din mens du tar et steg fremover med det venstre benet, og senk kroppen til det venstre kneet er bøyd i 90 grader og det høyre kneet nesten berører gulvet. Press tilbake til utgangsposisjonen igjen, og gjenta med det høyre benet. Denne øvelsen er spesielt bra for setemuskler og holdning.

Barnet er med i  alle øvelsene, og mor og barn treningen er en flott måte å få trent samtidig som man ikke trenger skaffe seg barnevakt. For mødrene er denne typen trening en fin og sosial måte å treffe andre i samme situasjon.