Catslide

Vi tok kontakt med prosjektleder for Catslide, Tessa Sørensen,  for å få vite mer om treningskonseptet.

Hva er catslide?

Catslide™  er et sklimatteprodukt utviklet av Mykjemeir AS og Krønsj. Det benyttes til styrketrening, både av kjernemuskulatur og de større muskelgruppene.

Catslide selges på hjemmemarkedet, hvor det er salg av matter og dvd (nivå 1 og nivå 2), samt tilbyr et salgskonsept som selges til treningssentre. Her finnes det tre ulike timer på 55, 40 og 30 min. Disse timene går per dags dato på ca. 50 treningssentre rundt i Norge.

Hvem kan trene Catslide?

Alle kan trene Catslide. Gjennom å utnytte seg av vektarmprinsippet vil en selv bestemme hvor tungt det skal være, ved å variere hvor langt ut fra senter enn ønsker å gå. Jo større bevegelser en gjør, desto tyngre blir det. Samtidig kan en variere hvor mange kontaktflater en har i gulvet. Det er tyngre å stå på knærne enn på tærne, og lettere på to føtter enn på en fot. På Catslidetimer kommer som regel mennesker mellom 15-60 år. Men vi bruker Catslide på Mykjemeir og Krønsj, både på PT kunder og bedrifter. Jeg har en eldre dame som akkurat har fylt 70 år og hun trener Catslide så og si hver eneste uke. Yngvar Andresen har også laget en treningsvideo for reumatiker forbundet hvor Catslide øvelser er inkoorperert. Toppidrettssenteret bruker også sklimatter i sin trening av toppidrettsutøvere.

Vi har satt i gang et ganske ferskt samarbeid med Hamar vgs, som bruker Catslide i sine gymtimer og jobber nå med oppstart på en ny vgs fra høsten av. Mattene blir også brukt av flere idrettslag innen fotball og i en del basistrening, som f.eks eidsfjord idrettslag.

Hvordan trener man Catslide?

En trener Catslide fordi en ønsker å bli sterkere. Primært i kjernemuskulaturen, men også i resten av kroppen. Catslide setter store krav til muskelkoordinasjon og kontroll. Gjennom å trene med Catslide vil kroppsbevisstheten bli bedre og kroppen sterkere. Fordi Catslide er et enkelt verktøy med mange ulike variasjonsmuligheter kan mattene brukes både til å trene maksimal styrke, utholdende styrke og sirkeltrening. Catslide saltime legger opp til en variasjon mellom øvelser som også bedrer kondisjonen, fordi timen vektlegger små pauser, veksling mellom ulik muskulatur for å være mest mulig effektiv og høy puls gjennom hard innsats.

Hvorfor anbefaler dere Catslide?

Vi anbefaler Catslide fordi dette er et verktøy som kan gjøre treningen effektiv, samt trener kjernemuskulaturen som trengs i hverdagen. En sterk kjerne gir en friskere kropp.

Er det gjort noen undersøkelser knytt til resultater (evt. skadeforebygging) og catslide?

Det er dessverre ikke gjort noe forskning på Catslide foreløpig. Vi har jobbet med å knytte til oss noen som ønsker å dokumentere effekten, men har foreløpig ikke fått tak i noen som er interessert i dette. Det finnes undersøkelser om redcore/terapimaster, som er bygd opp rundt de samme prinsippene. Samtidig brukes sklimatter i rehabilitering av pasienter, noe som har vært gjort innen fysioterapien i lengre tid. Og vi har flere behandlere, både kiropraktorer og fysioterapauter, som bruker catslide i rehabilitering og anbefaler det til sine pasienter.

Har du noen gode Catslide øvelser?

Her er noen enkle øvelser utført med Catslide:
MERK: Bildene er brukt med tillatelse fra Tessa Sørensen.


Øvelse 1: Glidende utfall bakover: Sett ene tåen midt på matten. Legg tyngden på standbeinet, rett opp i ryggen og haken frem og opp. Gli rolig bakover, så langt du kommer. Stans kontrollert, press hælen på standbeinet godt ned i gulvet og trekk tilbake til utgangspunktet.

Progresjon: øvelsen kan gjøres tyngre ved å bruke en vektstang.


Øvelse 2, Lårcurl; Ligg på ryggen med begge hælene midt på mattene. Press hælene godt i bakken og trekk inn mot setet. Setet skal komme høyt, så skyv hendene godt ned i bakken og spenn over setet.

Progresjon: Øvelsen kan gjøres med vektskive.

Ingressbilde: Yngvar Andersen (nederst), Christina Støle Therkilsen (midten), Tessa Sørensen (på topp)

Her kan du lese om andre treningskonsept:

sirkeltrening ,Bodypump, BOSU, pilates og yoga.