Bli motivert til trening!

Å holde på motivasjonen til trening kan være tøft, men det er ofte vanskeligere for en nybegynner å komme i gang.  Her får du noen motivasjonstips!

Et vanlig utsagn til de som ikke trener er: jeg er ikke motivert. 

10 tips til deg som skal begynne å trene.

Vi ønsker å trene.  Men når vi skal gjør ønskene om til handling stopper det ofte opp.  Vi kommer plutselig på andre ting å gjøre. Så hvorfor er trening så flott helt til det må gjennomføres? Kan det være mangel på motivasjon?  Dersom dette er tilfelle er det på tide å finne ut hva motivasjon er.  Er det en følelse, en handling eller litt av begge deler?

Hvilken trening er best for meg?

Definisjon på motivasjon
Det finnes mange forskjellige definisjoner på motivasjon.  Men det som går igjen i de fleste er at motivasjon gir handlingen mening og retning.  Med en slik definisjon er vi ute etter å finne noe som gir trening mening og får oss til å søke etter fysisk aktivitet.  Så hvor finner vi dette ”noe”?  For noen kan det være ønske om en bedre helse, leve lenger, andre ønske om å gå ned i vekt, mens idrettsutøvere har et sterkt konkurransemotiv og vil vinne.  Men er dette nok til å motivere oss?  Ut fra det voksende problemet med overvekt er kanskje svaret nei?

Hold motivasjonen oppe!

Et av problemene med motivasjon kan være at mange av oss tror at det vil komme av seg selv bare vi venter lenge nok.  At en dag vil vi våkne opp og vi får lyst til å trene.  Men slik er det dessverre ikke.  Vi må innse at motivasjon er noe vi skaper og ikke venter på.

Kan vi bli glad av trening?
Når blir vi glad av trening?  Jeg blir vanligvis glad rett etter jeg har bestemt med for å trene.  Bare det å bestemme seg for å trene gjør at jeg får en god følelse, nesten som jeg har gjort noe fornuftig. Og ikke minst følelsen etter å ha gjennomført en økt en hard økt.  Kjenne at du har brukt kroppen, det gir en god følelse.

Trening gjør deg i godt humør!

Styrketrening gjør deg i godt humør og reduserer angst.

Utfordringen kommer når motivasjonen plutselig forsvinner.  Dersom du kjenner deg igjen her, er en løsning å fokusere på det som er viktig.  Det å bestemme seg for trening er viktig, men det er handlingen som teller.
Min mening er at motivasjon kommer fra flere steder.  Motivasjon er ikke bare en følelse eller noe som kommer av seg selv.  Det er noe vi må skape selv.

Her er noen tips til hvordan du kan skape din egen motivasjon, noe som kan gjøre treningen din enklere.

Sett deg mål
Det første steget til økt motivasjon må være å ha noe å jobbe mot.  Uansett om det er å bli bedre i en idrett eller gå ned i vekt, må du sette deg mål.  Et konkret mål vil gi deg en grunn til å trene.  Det er ikke nødvendig å sette bare et mål. Du kan sette deg flere delmål.  For eksempel daglige mål som å gå 20 minutter til og fra jobb eller ukentlige mål som å trene 4 ganger per uke. Det å ha noe å strekke seg etter hjelper deg å holde deg i gang.

Når du har bestemt deg for å trene, er det også lettere å gjennomføre.  Dette betyr at du har tenkt gjennom hvordan få tid og lagt en plan slik at gjennomføringen av treningen går lettere. Med en plan hvor du har laget klart alt til trening dagen etter, har du ingen unnskyldning til å hoppe over en morgenøkt fordi du for eksempel ikke finner treningsklærne dine. 

Finn derfor måter som passer for deg slik at du kan være klar til trening i god tid før den starter.

Disiplin
Det meste vi gjør hver dag har med rutiner og vaner å gjøre.  Dersom du gjør trening til en vane, er det mye lettere å gjennomføre.  Det kan hjelpe å ha faste dager og tidspunkt slik at du vet at når du skal trene.  Gjør trening like viktig som det å gå på jobb.  Det er jo snakk om å ta vare på sin egen helse og kropp.

Ikke gi opp!

Fleksibilitet
Hverdagen kan gi hindringer slik at det ikke er mulig å gjennomføre treningen som planlagt. Det kan være hindringer som gir deg mindre tid eller krevende hverdager som gjør deg trøtt.  Som et resultat av dette ender mange med å kutte ut treningen i stedet for å finne en alternativ treningsform.  Ha heller en plan B. Må du være på jobb lenger enn planlagt, ta  for eksempel en kort økt i lunsjen.  Husk at all aktivitet teller.

Vær forpliktet til treningen
Å bestemme seg for å få en bedre helse forplikter.  Det kan være nødvendig å minne seg på denne forpliktelsen for å holde deg på sporet.  Mister du motivasjonen, bruk noen minutter til å tenke over hvilke fordeler treningen kan gi deg. Minn deg selv på målene du har satt deg og vurder hvor langt du er kommet.  Kanskje kan du fortelle dine venner om målene dine?  Gjør hva du kan for å minne deg på at du har en forpliktelse til trening.

Ha det gøy!
De foregående tipsene, med ord som disiplin og forpliktelser, vil for mange være det motsatte av gøy.  Alle vil bli lei av å være fornuftige hele tiden.  Trening kan lett bli som en annen plikt.  Det er lett å glemme at det å bevege kroppen kan være gøy.  Det å lage tid til ustrukturert og fri aktivitet kan hjelpe deg å få motivasjonene tilbake.  Et viktig stikkord her er variasjon.

Belønn deg selv
For noen kan belønning være en måte å øke motivasjonen.  Kjøp deg noe du har lyst på når du har oppnådd et mål.  Nye joggesko, en ny bok eller idrettsmassasje?

Det som motiverer oss kan endre seg fra dag til dag.  Det som motiverer i dag motiverer ikke i morgen. Dersom dette stemmer for deg må du finne den ”tingen”: tanken, følelse, målet eller belønningen som får deg i gang igjen.  Gjør motivasjon enklere ved å ta bort unnskyldninger før de oppstår.  Men husk at det å motivere seg blir enklere med øvelse. Trener du regelmessig er det lettere å finne den ”tingen” som hjelper deg å finne motivasjon.

Jo mer du trener til lettere blir det.  Du vil forstå hvilke handlinger som gir deg den rette følelsen du søker – motivasjon.