Bergens nye løpseventyr

Å løpe sentrumsmarathon i Bergen er så visst ingen enkel oppgave, men det er i det minste en vakker opplevelse.

Det bedyrer arrangementsansvarlig Janne Jensen i TIF Viking. Den 27. april arrangerer turn- og idrettsforeningen i samarbeid med Bergens Tidende for andre gang byens nye løpefest.

– Det har lenge vært ønske om å få til et byløp i Bergen, da det er mange år siden Bergensløpet sist ble gjennomført. Bergen City Marathon kommer til å bli en tradisjon, sier Jensen.

Opplevelsesløype

Løpstraseen, som både starter og ender på Torgallmenningen midt i Bergen sentrum, strekker seg gjennom byens smale smau, brosteinsbelagte gater, langs vann og i fjellsider.

– Det er en veldig spesiell løype, og dens nærhet til sentrum gjør den veldig variert. Løperne må være flinke til å disponere kreftene sine, råder arrangementsansvarlig.

Det får hun støtte av fra landslagsløper Kirsten Marathon Melkevik som tirsdag 5. mars ledet fellestreningen for over 300 løpere.

Under andre fellestrening hadde over 300 ivrige løpere møtt fram for å teste den omsider isfri Fjellveien langs foten av Fløyfjellet.

– Det er vanskelig å sammenligne marathonløyper, og det er viktig å tenke på at her er mye opp, ned og variert underlag, ikke bare rett fram på asfalt, tippet den rutinerte langdistanseløperen de frammøtte om.

Fellestrening og fartsholdere
I månedene før Bergen City Marathon arrangeres det tre fellestreninger à sju kilometer, der Melkevik, kappgjenger Trond Nymark og langrennsløper Kristen Skjeldal leder hver sin.

De som under marstreningen fulgte i hælene på Melkevik hele veien, holdt en marsjfart på 12 km/t.
– Vi har valgt å ha med fartsholdere som hjelper løperne å ha jevnt tempo både under treningene og på løpsdagen. De velger selv hva som for dem er komfortabel fart av fem, fem og et halvt og seks minutter per kilometer, forklarer Janne Jensen.

– Dersom du havner langt bak, må du ikke få panikk og løpe sikksakk framover. Spar på kreftene, holdt jevnt tempo, og tenk at alle er enda mer sliten enn deg. Da kan du få et ekstra gir mot slutten og inn mot mål, anbefaler Melkevik, som i 2010 tok mellomnavnet Marathon etter sin favorittdistanse.

Håper på oppholdsvær
Nå som treningen er i full gang for både debutanter og mer rutinerte løpere, kan arrangørene begynne å håpe på medhold fra værgudene. Totalt skal over 250 funksjonærer i sving for å sikre et vellykket arrangement og folkefest i bybildet.

De første sju kilometerne er tøffest i den 21.097 meter lange halvmarathonen. Da går det mye oppover i Sandviken og gjennom Gamle Bergen.

– Været i Bergen kan jo være en utfordring, men vi har siktet oss inn på en periode der det typisk er bedre vær. Så lenge det ikke blir «øs pøs» og haggel, så blir det kjekt både for løperne og de som skal jobbe utendørs i flere timer, sier Jensen.

Regner med 5000
Så langt i år er over 3500 mennesker påmeldt de fire ulike distansene, som er marathon (42 kilometer), halvmarathon (21 kilometer), stafett (21 kilometer) og Thon-løpet (fem kilometer/familieløype). Omtrent halvparten av disse stiller til start for halvmarathon.

– Det er litt «i tiden» å utfordre seg selv, og halvmarathon er en distanse mange kan klare, men som likevel er en utfordring, sier Jensen for å forklare den store oppslutningen rundt 21-kilometeren.

Foruten et tak på 200 lag i stafetten, er det ingen grense for antall deltakere på de ulike distansene. Totalt ser arrangørene for seg at 5000 deltakere stiller til start løpsdagen.

– Det kommer løypa til å takle fint, forsikrer Jensen.

Link til kart og løypeprofil BCM 1/2