Alpinist som trener mot verdenstoppen!

Mona Løseth fra Ålesund var den eneste norske kvinnelige alpinisten under OL i Vancouver. Her kan du lese hvordan hun trener og hva som motiverer henne.

På slutten av OL sesongen 2010 falt Mona og fikk brudd i leggbenet.   Etter en hard opptreningsperiode var hun tilbake på ski til sesongen 2011.  Men var igjen uheldig og falt på nytt og pådro seg et benbrudd på samme sted som sist.  Her forteller hun om sine erfaringer med opptrening etter en alvorlig skade, treningsrutiner, hva som gir motivasjon, målsettinger og hvilken musikk som  motiverer.

Hvordan trente du deg opp etter det første benbruddet?

-De første ukene etter jeg ble skadet hadde jeg bare mulighet til å trene mage/rygg og armer. Så skulle jeg lære meg å gå på foten igjen. Da holdt det å gå på tredemølle i 5 minutter. Og etter hvert som det gikk fint økte jeg både hastighet og tid på tredemølla. Så begynte jeg forsiktig med beinpress, noe som gikk overraskende bra. Fokuset var hele tiden på å trene en og en fot. Når jeg tok beinpress med to bein, var det lett for meg å ”jukse” ved å løfte bare med det friske beinet.

-Etter jeg fikk fjernet skruene var hovedfokus på støt i beinet. Mye hopping og dropping fra ”høyder” (alt fra 10-60 cm). Støtingen i beinet var det som var det tøffeste for meg. Det gjorde mest vondt, og har tatt lengst tid. Nå er det snart 10 måneder siden jeg brakk leggen, og enda kan støtingen gjøre vondt.

Var det vanskelig å motivere seg til opptrening etter skaden?

-I begynnelsen var det veldig lett. For da trodde jeg at ting skulle gå litt fortere. Men etter 4 måneder med skruene i beinet var jeg rimelig lei av den samme treningen. Å ikke ha muligheten til å ta seg en joggetur eller sykkeltur. Treningen ble veldig ensidig, mens jeg er en person som liker å gjøre mye forskjellig trening med mye gøy. Men etter skruene ble fjernet var motivasjonen på topp igjen!

Hvor mange timer trener du per uke under oppkjøringsfasen når du ikke er skadet (barmark)?

-Det kan variere mellom 24-30 timer i uka. Det er lagt opp til at noen uker er hardere enn andre. De tøffeste ukene blir det en del timer trening.


Hvor mange ganger per uke trener du styrke i oppkjøringsfasen?

-Beinstyrke varierer mellom 2-3 ganger per uke. Som oftest 3 ganger i uka.


Hvilke styrkeøvelser legger du vekt på?

-I alpint generelt blir det lagt størst vekt på knebøy, og det gjør jeg og. Både maks og submaks.


Hvor mye løfter du i øvelsene benkpress og knebøy (maksimalt)?
-Jeg løfter 57.5kg i benkpress. Og knebøy har jeg ikke testet maksimalt etter skaden, men før skaden løfter jeg 112.5 kg.


Er det noe som gir deg økt motivasjon til trening, eventuelt hva?

-Resultater gir meg økt motivasjon til trening. Og musikk så klart!


Hvilken musikk hører du på når du trener?

-Musikk med litt fart i hører jeg på når jeg trener. 
De 5 mest spilte treningssangene mine er:
1. Leventina & EDX Vs. B.O.B. Ft. Bruno Mars- Here Workin` Vs. Nothin` On You
2. Chris Brown- Yeah 3x
3. Taio Cruz – Higher
4. Usher- More
5. Enrique Iglesias ft. Ludacris – Tonight I`m loving you

Hvilke målsettinger har du for den videre karrieren som alpinist?
-Den første målsettingen er å komme tilbake der jeg var før skaden. Så får vi ta det videre derfra. Etablere meg topp 30 i verdenscupen i flere disipliner og deretter er målet pallplasseringer. OL i 2014 er det neste store målet.

Intervjuet ble gjort før det andre benbruddet.  Mona har nå laget en blogg hvor hun forteller om den andre skaden.  Her kan du følge hennes vei tilbake til alpinbakken.
Følg bloggen hennes her.

Bilder: privat og fra Monas blogg.