Skal du trene i dag? Følg disse rådene for å sørge for at det blir en god økt.
Disse seks budene er svært enkle å følge, og de kan ta økten din til et enda høyere nivå. Ved å øke kvaliteten på øktene dine vil du få enda bedre resultater, og det blir lettere å holde motivasjonen oppe og fortsette treningen over tid!
1: Ha en plan for økten
Vet du hva du skal gjøre når du kommer på trening i dag? Dersom du har lagt en plan på forhånd, slipper du å bruke energi på å planlegging når du allerede har møtt opp på trening. Du kan konsentrere deg om å gjennomføre i stedet.
En plan trenger ikke å være kompliserte greier. Det holder med et notat som forteller deg hvilke øvelser du skal gjøre, hvor mange repetisjoner du skal ta, og hvilken intensitet og belastning du skal ligge på. Da vet du hva du skal gjøre.
Les også: To raske fullkroppsøkter
2: Vit hvorfor du gjennomfører økten
Hvorfor skal du gjennomføre den planlagte økten? Du bør helst ha en viss forståelse for hvorfor du er på trening i dag. Hvorfor gjør du knebøy? Hvorfor skal du løpe 4×4-intervaller? Hvorfor gjør du akkurat disse øvelsene?
Dersom du forstår hvorfor du gjør det du gjør, er det lettere å gjennomføre treningen med kvalitet. Det å forstå hvordan dagens økt fører deg nærmere de langsiktige målene dine kan bidra til å bygge sterkere treningsmotivasjon.
Hvis det er en PT eller en annen trener som har satt opp treningsprogrammet ditt, spør dem gjerne nysgjerrig om hvorfor de har gjort det på denne måten. De fleste trenere setter pris på utøvere som vil forstå mer om sin egen trening.
3: Ha ett eller flere mål for økten
Dette henger sammen med de to foregående punktene. Hva skal du strekke deg mot på dagens økt? Hva må til for at du etterpå skal kunne si at økten har vært vellykket?
Målsetningen kan noen ganger være spesifikk og knyttet til vektbelastning eller hastighet på enkelte øvelser, for eksempel at du skal klare 5×5 repetisjoner på 50 kilo i knebøy eller holde deg jevnt rundt 5 minutter på 1000-metersintervallene dine. For mosjonister kan målsetningen være knyttet til gjennomføring – at du faktisk møter opp og fullfører alle de planlagte øvelsene og seriene som står på planen.
Et godt mål gir deg noe å strekke deg etter, og legger til rette for en god treningsøkt.
Les også: Ta kontroll over målene dine!
4: Pass på kosthold og væskeinntak
Gi kroppen din best mulig forutsetninger for å prestere bra på økten. Sørg for at du har spist og drukket nok i forkant av økten. Ta med deg drikkeflaske dersom du skal trene lenge eller i varmt vær.
Her er folk forskjellige, så du må finne ut hva som fungerer best for deg. Noen liker best å spise et større måltid 3-4 timer før økten, og deretter ta en banan eller lignende en halvtime før. Andre trives best med andre fremgangsmåter. Gjør det som passer best for deg, slik at kroppen er i balanse og klar til å prestere.
Les også: Måltider mellom slagene
5: Lytt til kroppen
Det er vel og bra å ha en plan, men noen ganger må planen justeres underveis. Dersom du for eksempel får føling med en skade, er det nødvendig å roe ned. Senk intensiteten eller gjør noen andre øvelser i stedet. Trening er et maraton, ikke en sprint. Du får flere muligheter til å gjennomføre den planlagte økten, så ikke risiker skade eller sykdom ved å tvinge deg gjennom når du kjenner at du bør roe ned.
6: Evaluer økten
Bruk noen minutter på å reflektere over økten når den er ferdig. Hvordan gikk det? Hvordan følte du deg? Hadde du mye å gå på, eller var du helt i kjelleren på slutten? Hva kan du lære, og hva kan du gjøre annerledes til neste gang?
Tenk over disse tingene slik at du kan lære av dem til neste gang. Loggfør økten i treningsdagboka di, og gi deg selv en klapp på skulderen for nok en godt gjennomført økt!