Slyngetrening i ferietid

I ferien kjenner mange på behovet for å slappe av, å koble av fra hverdagens mas og kav. Herunder tenker mange også at de vil slippe å være i fysisk aktivitet. Men hvis vi kjenner etter så er det de færreste som virkelig har behov for en lengre restitusjonsfase for kroppens del.

De fleste vil nok se at det er hodet som trenger avkobling slik at vi kan komme bort fra det mentale stresset som vi legger opp til i hverdagen.
Så fysisk aktivitet i ferien er bra. Det kan faktisk bidra til å redusere det mentale stresset og gjøre oss klare til nye arbeidsperioder. Men vi kan kanskje gjøre det annerledes enn vi vanligvis gjør det, uten at vi må øke kapasitet eller prestasjonsevne gjennom trening. Mange velger litt ballspill med barna, en kortere løpetur, en rolig sykkeltur eller annet som bidrar til å opprettholde den fysiske formen eller dekke noe av behovet vi har for å holde helsen intakt.
Slyngetrening passer også fint som ferieaktivitet enten man har med seg slynger på tur eller tilbringer ferien hjemme. Med valg av helkroppsøvelser og stimulering av det nevromuskulære systemet kan man i løpet av kort tid og utenfor hard innsats få gjennomført effektiv og god trening.

Her er noen gode øvelser:

 

Utfall med flyes
Kombiner utfall fremover med å føre armene ut til sidene. Ved å hele tiden legge noe av kroppstyngden på armene må du automatisk aktivere nedre mage og andre muskler for å stabilisere kroppen. Et tips er derfor å la armene styre bevegelsen i rolig tempo.

Utfall-med-flyes

 

 

 

Stående sidepress
Hold en arm i slyngen og slipp kroppen kontrollert ut til siden med strak arm. Hold i 5-6 sekunder før du presser deg inn igjen. Dersom du klarer å holde skulderen lav og hoften inne slik at kroppen er rett er dette en god øvelse for kontroll av både hofte, rygg og skulderbue.

Stående-sidepress

 

 

Firfotstående kneløft med statisk bekkenvipp
Krum korsryggen og trekk bekkenet bakover ved å aktivere nedre mage for så å løfte knærne litt opp fra underlaget. Hold 5-6 sekunder før du slipper ned igjen.

Firfotstående-kneløft

 

Skrå armhevinger
Tenk deg at armhevinger er en plankeøvelse med bevegelser av armer. Da vil kontroll av rygg og skulderbue være sentralt. Du kan også velge å skape stor bevegelse i skulderbuen.

Skrå-armhevninger

 

Utfall bakover med beinet i slynge eller Utfall fremover med beinet i Fly.
Velg en av øvelsene ut fra din egen styrke og balanse. Gjør utfallet sakte og kontrollert med oppmerksomhet på hofte-kne-tå linjen.
Øvelsene utføres i serier av 5-10 repetisjoner. 1-3 serier, avhengig av hvor mye tid du ønsker å bruke.

Utfall-bakover-med-beinet-i

 

Utstyr og bilder brukt i denne artikkelen er hentet i fra Jungle Sports.