Test av Polar V800

Vi har testet toppmodellen fra Polar. Dette er en solid multisportklokke med god brukervennlighet. Polar V800 har god design, integrert GPS, logger aktivitetene dine døgnet rundt, registrerer søvnkvalitet og gir deg informasjon om behovet for restitusjon etter trening. Klokken er lastet med funksjoner og gir god dybdeanalyse av treningsøkter.


Om Polar V800
Batteriet lades enkelt med en klype som monteres i reima og kobles til med en USB-plugg. Klokken har opptil 50 timers batteritid. Batterilevetiden er definert til 15 timer aktiv bruk med GPS. Erfaringen fra testen er at batterilevetiden er suveren, også til lange økter.
Klokken er laget i rustfritt stål og aluminium, reimen er laget i polyuretan. Glasset på klokken skal være nesten umulig å få riper i. LCD skjermen er god å lese. Du kan velge mellom digital eller analog klokkevisning.
Måler alle treningsøkter og 24 timers daglig aktivitet. Polar V800 registrerer hastighet, distanse og rute med integrert GPS. Klokken støtter multisport-trening med overgangstider. Den hjelper deg med å forstå treningsbelastningen og behovet for restitusjon. Du har også mulighet til å planlegge og analysere treningen med nettjenesten og App’en Polar Flow (gratis).

Klokken er vanntett til 30 meter, og gir deg pulsregistrering selv i vann med komfortabel sender med to moduser. Du kan måle svømmeytelsen din på en enkel måte med automatisk registrering av svømmestil, distanse, fart, svømmetak og hviletider.

Polar V800 er kompatibel med Polar Bluetooth® smart løpe- og sykkelsensorer.
Pris: 4399,-

Innstillinger og bruk
Polar holder fast på sitt kjente brukergrensesnitt. Klokken er enkel og funksjonell i bruk. Displayet er oversiktlig med relativt store tall, noe som gjør at det er lett å følge med på bl.a. puls og hastighet når man trener. Designet er lekkert og funksjonelt, og klokken er egnet som hverdagsklokke. Knappene er store og enkle. Ingen problem å betjene klokken selv om du trener med hansker.

Ved førstegangsbruk tar det bare et par minutter å stille inn og klargjøre klokken til bruk. Du legger inn vekt, høyde, fødselsdato, kjønn og treningsbakgrunn (og evt. makspuls og hvilepuls) og synkronisere med Polar Flow-appen. Klokken har også kondisjonstest, hvor du kan gjennomføre ulike tester som vil gjøre klokken din bedre rustet til å måle kaloriforbruket (OwnCal) og sette pulssonene dine.
Når man trykker på start-knappen vil klokken søke etter pulsbeltet og GPS-signalene. Man stiller så inn hvilken aktivitet man skal gjennomføre. Den innebygde GPS-en i klokken finner posisjonen raskt. Når man starter registreringen har man mulighet til å stille inn displayanvisning (og evt. endre i Polar Flow nettsidene) avhengig av hva du ønsker å følge med på under treningsøkten. Dersom man bruker klokken til andre aktiviteter enn de som allerede er lagt inn, kan du selv opprette nye sportsprofiler på Polar Flow-nettsidene. Her kan du velge mellom ulike idretter og aktiviteter (eks. rulleski og klatring), og for hver sportsprofil kan du selv legge inn hvilken informasjon du vil ha på hvert av skjermbildene du kan veksle mellom. Du kan legge inn inntil åtte skjermbilder. Disse blir overført til klokken når du synkroniserer mot PC. Triatlon-funksjonalitet ligger allerede i klokka.

Analyse av treningen
Når du avslutter treningsøkten får du i displayet en tilbakemelding i tekstform om prestasjonen din. I tillegg får du en oversikt over starttid, varighet, distanse, gjennomsnittspuls, maks. puls, min. puls, kalorier, fettforbrenning % av kalorier, maksimal fart/hastighet, maks høyde, stigning og nedstigning gjennomsnittlig frekvens, maksimal frekvens, løps-index, etappetid, tid i hver sone, m.m.

Etter trening overfører du dine data til polar Flow-appen eller via kabel til din PC. Når mobil-appen er synket, blir PC-appen automatisk synket samtidig. Når du synkroniserer treningsresultatene, får du detaljert statistikk og detaljert oversikt over aktivitetsnivået ditt gjennom dagen, treningsøkter og tilbakemelding på nattesøvn (tid til avslappende søvn og urolig søvn). Du får opp oversiktlige grafiske framstillinger og konkrete tall på aktivitet, antall steg, kaloriforbruk, distanse, høydemeter, og tid m.m. Via Polar Flow-nettsidene kan du se om du er overtrent, og får råd om hvor lenge du bør vente før neste trening. Polar Flow-tjenesten er også et nettsamfunn hvor du kan dele prestasjoner med venner.

Funksjoner
Så lenge du har klokken på armen vil Polar V800 registrere aktiviteten din. I loggen vil du kunne se hvor mye tid du har brukt i hvile og aktivitet med lav, middels og høy intensitet. Daglig kaloriforbruk og antall steg vil også bli registrert. Du kan til enhver tid se hvor aktiv du har vært sammenlignet med dagsmålet ditt (som du selv stiller inn), og du kan også få informasjon om hvor lenge du må gå eller løpe for å nå dagsmålet. Klokken kan også varsle deg når du har vært inaktiv for lenge. Dersom du bruker klokken når du sover, registreres lengde og kvalitet på søvn.

Kondisjonstest
Dette er en enkel og rask måte å måle din aerobe kapasitet på under hvile. Testresultatet gir deg en indikasjon på aerob kondisjon. Resultatet kan sammenlignes med maksimalt oksygenopptak. Ved regelmessig å sammenligne testresultatene dine kan du se hvor store fremskritt du har gjort og hvordan utholdenheten din blir bedre.

Smart Calories
OwnCal er markedets mest nøyaktige kaloriteller. Med utgangspunkt i vekt, høyde, alder, kjønn, din individuelle maksimale hjertefrekvens (HRmax) og hvor hardt du trener får en indikasjon på hvor mange kalorier du har forbrent.

Ortostatisk test
Ortostatisk test er en enkel test som hjelper deg å optimalisere trening basert på din nåværende utholdenhet. Testen sjekker forholdet mellom hvilepuls og puls i oppreist stilling.  Den viser hvordan pulsen responderer på faktorer som stress, lite søvn og sykdom. Ved å gjenta testen med jevne mellomrom vil du lære hva du kan forvente deg med din puls og hva som kan påvirke den. Dermed kan du justere treningen slik at du lar kroppen restituere seg når den trenger det.

Running Index
Running Index illustrerer hvordan løpeytelsen din utvikler seg. Regelmessig bruk over tid gjør at du kan se hvor effektiv løpingen din er. Et høyere resultat indikerer at du kan løpe raskere med mindre anstrengelse. V800 registrerer også om du løper oppover- eller nedoverbakke.

Treningsbelastning
Viser deg hvordan trening påvirker kroppen din og hjelper deg med å sammenligne belastningen i ulike treningsøkter. Vedvarende oversikt over treningsbelastning vil hjelpe deg med å identifisere dine personlige grenser og tilpasse treningsintensiteten og treningsvarigheten i samsvar med dine mål.

Restitusjonsstatus
Hjelper deg med å finne balansen mellom trening og hvile. Restitusjonsstatus baserer seg på samlet belastning av alle dine aktiviteter, inkludert dine treningsøkter og informasjon om de små aktivitetene du gjør hver dag.


Polar sportssoner
Du har mulighet til å låse målsportssonen for en treningsøkt. Dette for å gjøre det enklere å trene med riktig intensitet.

Etappetid på hver km ligger inne som standard, men kan justeres til f.eks. 500 m eller 2 km.
Heart Touch er en praktisk funksjon. Den viser automatisk hvor mye klokken er, forrige rundetid eller aktiverer lyset, når du holder klokken opp mot pulsbeltet.

Konklusjon
Til tross for at V800 er en avansert klokke, er den relativt enkel å bruke. Klokken oppleves som robust og brukervennlig med lettfattelig meny. Den er behagelig og ha på seg, har lekkert design, er vanntett, batteritiden er suveren og GPS-en er rask og nøyaktig. For mange kan det også være en fordel at klokken støtter multisporttrening med overgangstider. For profesjonelle og aktive utøvere vil også tilbakemelding angående restitusjonsmåling kunne optimalisere treningsresultatene. V800 er en smartklokke som oppgraderes med nye funksjoner etter hvert, via firmware-oppdateringer.

Polar V800 egner seg både for profesjonelle utøvere, aktive idrettsutøvere og mosjonister som ønsker å jobbe målrettet mot gode treningsresultater (og som er genuint interessert i denne typen planlegging, treningsregistrering og analyser). Klokken har mange avanserte funksjoner og er et godt analyseverktøy for de som ønsker å prestere bedre. Jeg vil framheve god nettjeneste, fine grafiske fremstillinger og brukervennlig og oversiktlig App. Forhåpentligvis vil også aktivitetsloggen motivere til mer hverdagsaktivitet. Denne klokken anbefaler jeg både som motivasjon til bevegelse og som et nyttig treningsverktøy. Jeg legger ikke skjul på at dette er den råeste klokken jeg har testet fra Polar. Om du synes prisen for Polar V800 er drøy, kan jeg anbefale M400 som er en suveren klokke fra Polar spesielt tilpasset løperen.

Artikkelforfatter: Elisabeth Innselset.  Høgskulelektor i idrett. Høgskulen i Volda.

Vi har tidligere testet Polar M400. Les testen her.