Test av Polar M400

Dette er en solid klokke med god brukervennlighet. Polar M400 har sporty design, integrert GPS og avanserte treningsfunksjoner. Det er en klokke som er spesielt utviklet for løpere, men man har også mulighet til å bruke den i andre aktiviteter og idretter (eks. langrenn og sykling). Klokken er lastet med funksjoner og gir gode analysemuligheter. Denne klokken har også aktivitetsmåling, og måler hvor aktiv du er også mellom treningsøktene.


Opplysinger om Polar M400
Polar M400 er slank, har lav vekt (56,6 gram), har innebygd GPS og oppladbart batteri. Batteriet er oppgitt til å vare 24 dager når du bruker den som vanlig klokke med aktivitetsmåling, men om du trener med pulsbelte og GPS skal batteriet holde ca. 8 timer. Klokken er vanntett ned til 30 meter (men gir deg ikke pulssignaler under vann). Pris: 1999kr med pulssensor. 1599 uten pulssensor.

Innstillinger og bruk
Jeg opplevde M400 som enkel og funksjonell i bruk, og klokken inneholder avanserte funksjoner. Polar holder fast på sitt kjente brukergrensesnitt. Displayet er oversiktlig med relativt store tal, noe som gjør at det er lett å følge med på bl.a. puls og hastighet når man trener. Designet og størrelsen gjør klokken egnet som hverdagsklokke. Designet på klokka er funksjonelt. Knappene er store og enkle.
Ved førstegangsbruk tar det bare et par minutter å stille inn og klargjøre klokken til bruk. Du kan legge inn vekt, høyde, fødselsdato, kjønn og treningsbakgrunn (og evt. makspuls) og synkronisere med Polar Flow-appen. Klokken har også Fitnes-Test, hvor du kan gjennomføre ulike tester som vil gjøre klokken din bedre rustet til å måle kaloriforbruket (OwnCal) og sette pulssonene dine.

Når man trykker på start-knappen vil klokken søke etter pulsbelte og gps-signalene. Man stiller så inn hvilken aktivitet man skal gjennomføre. Før man starter treningsøkten og registreringen bør man stå i ro for at GPSen raskest mulig skal slå inn. Når man starter registreringen har man mulighet til å stille inn displayanvisning avhengig av hva du ønsker å følge med på under treningsøkten. Når du avslutter treningsøkten får du i displayet en tilbakemelding i tekstform om prestasjonen din. I tillegg får du en oversikt over starttid, varighet, distanse, gjennomsnittspuls, maks. puls, min. puls, kalorier, fettforbrenning % av kalorier, maksimal fart/hastighet, maks høgde, stigning og nedstigning gjennomsnittlig frekvens, maksimal frekvens, løpsindex, etappetid, tid i hver sone, m.m.

Klokken kan stilles inn med alarm om man ønsker å trene i en bestemt treningssone. For meg som ofte trener med musikk, ville det vært en fordel om klokken også hadde vibrasjonsvarsling.

Etter trening overfører du dine data trådløst til polar Flow-appen eller via kabel til din pc. Webtjenesten har fått et omfattende visuelt løft om man sammenligner det med forgjengeren.

Funksjoner

Dette er andre klokken til Polar med aktivitetslogg. Så lenge du har klokken på armen vil Polar M400 registrere aktiviteten din. I loggen vil du kunne se hvor mye tid du har brukt i hvile og aktivitet med lav, middels og høy intensitet. Daglig kaloriforbruk og antall steg vil også bli registrert. Du kan til enhver tid se hvor aktiv du har vært sammenlignet med dagsmålet ditt (som du selv stiller inn), og du kan også få informasjon om hvor lenge du må gå eller løpe for å nå dagsmålet. Klokken kan også varsle deg når du har vært inaktiv for lenge. Dersom du bruker klokken når du sover, registreres lengde og kvalitet på søvn.
Polar sportssoner: Du har mulighet til å låse målsportssonen for en treningsøkt. Dette for å gjøre det enklere å trene med riktig intensitet.

Polar Fitness Test: Dette er en enkel og rask måte å måle din aerobe kapasitet på under hvile. Testresultatet gir deg en indikasjon på aerob kondisjon. Resultatet kan sammenlignes med maksimalt oksygenopptak.

Smart Coaching: En innebygd treningsveiledning som veileder til rett intensitet etter ditt kondisjonsnivå. Treningen er delt inn i fem sportssoner basert på prosentdelen av maksimal hjertefrekvens. Polar ZoneOptimizer-funksjonen justerer sportssonene dine basert på personlig informasjon, inkludert hjertefrekvensvariabilitet. Polar ZoneOptimizer anbefaler trening med lavere intensitet når liten hjertefrekvensvariabilitet registreres og trening med høyere intensitet når stor hjertefrekvensvariabilitet registreres.

Løpsindex: Dette er en enkel måte å overvåke endringer i prestasjonene dine på. Her kan du overvåke hvor effektiv løpeturen din er. Løpsindex beregnes automatisk etter hver løpetur, basert på hjertefrekvens og hastighetsdata.

En ny funksjon med denne klokken er at den kan beregne hvor lang tid det tar før du er i mål på en gitt distanse. Da legger du inn distansen før du starter treningsøkten, så regner klokken ut hvor lang tid det tar før du kommer i mål ut fra tempoet ditt. Denne funksjonen er genial, spesielt om du løper konkurranser.

Hver gang du setter nye rekorder vil du få tilbakemelding om dette.

Treningsdagbok
Du kan lagre treningsfilene dine på pc eller på Polar Flow-app. Denne appen har også den funksjonen at du kan dele prestasjoner med venner. Når du synkroniserer M400 mot mobilappen eller webtjenesten Polar Flow, får du detaljert statistikk over aktivitetsnivået ditt gjennom dagen, og tilbakemelding på nattesøvn (tid til avslappende søvn og urolig søvn). Du får opp oversiktlige grafiske framstillinger og konkrete tall på aktivitet, antall steg, kaloriforbruk, distanse, høydemeter, og tid m.m.

polar400b

Konklusjon
Polar M400 har funksjoner som gjør at klokken vil fylle de fleste krav fra løpere. Klokken er brukervennlig, slank, kompakt og godt utbygget. Knappene er store og lette å bruke. Batteritiden er god. GPSen er rask og nøyaktig. Polar M400 er lastet med funksjoner og muligheter. Klokken har mange avanserte funksjoner og er et godt analyseverktøy for de som ønsker å prestere bedre. I tillegg er funksjonene enkle, man kommer raskt i gang, noe som gjør at jeg også kan anbefale den for nybegynnere. Jeg vil også framheve god nettjeneste, fine grafiske fremstillinger og brukervennlig og oversiktlig app. Forhåpentligvis vil også aktivitetsloggen motivere til mer hverdagsaktivitet. Denne klokken anbefaler jeg både som motivasjon til bevegelse og som et nyttig treningsverktøy. Her får du mye klokke for pengene.

 

Forfattet av Elisabeth Innselset

Høgskolelektor i idrett ved Høgskolen i Volda.