Forerunner 405

La du merke til at noen av langrennsløperene våre under OL hadde en rund, grå og litt stor klokke på hånden? Garmin Forerunner 405CX har blitt veldig populær blant både aktive utøvere og vanlige mosjonister. Gjennom nesten ett år har vi testet klokken.

Det åpenbare fortrinnet

Garmin forbindes av de fleste med GPS-markedet, og da er det ikke så overraskende at deres toppmodell har innebygget GPS. Vi kan avsløre det med en gang – det er dette som er den desidert største styrken til Forerunner 405CX iforhold til konkurrenter som Suunto T6D og Polar RS800CX.

Innebygget GPS har dog sin pris i at man må lade klokken (kan gjøres via USB) og ved at klokken er en god del større enn en vanlig klokke. En lading holder til ca. 14 dager med ren klokkebruk og ca. 8 timer trening med GPS. Kjedelig er det likevel når du midt i intervalløkten får beskjed om at batteriet straks er tomt, og noen få minutter senere er klokken død.

Prismessig ligger Garmin på rundt 3.000 kr og plasserer seg litt under de andre toppmodellene til konkurrentene, men dette er vel og merke hvis man bare ser på kun klokken. Tar man med i betraktningen at konkurrentene har GPS som tilleggsprodukt, så er den faktisk vesentlig rimeligere enn sine konkurrenter.

Brukervennlighet og byggkvalitet

Byggekvaliteten på 405CX er ikke dens sterkeste side. Testklokken vår har vært i bruk i under ett år og klokkeremmen har gått i stykker to steder, samt selve huset er lett å stripe opp. Menysystemet er både veldig bra, og veldig dårlig. Det som er bra er at oppbyggingen er logisk og enkel og forstå.

Man kan også tilpasse hva som skal vises på skjermen når man trener, og man kan konfigurere flere skjermer som man kan bytte mellom når man trener. Det vil si – hvis det ikke regner, du ikke har på deg hansker eller ikke svetter for mye. For navigasjonen på Forerunner 405CX må være designet av noen som ikke trener selv. Den fungerer ved at du berører ringen rundt klokkehuset og drar den enten med eller mot klokken, omtren slik som de gamle iPodene. Problemet er at det er fort gjort å komme borti ringen (kanskje spesielt ved skigåing) slik at den endrer modus uten at du vil det, og når du faktisk vil gjøre endringer så er det nærmest umulig å gjøre dette i fart.

Alt i en pakke

For de av oss som trener mest ute, er likevel den innebyggede GPSen helt fantastisk. Den gir deg relativt nøyaktige målinger både for hastighet og hvor langt du har løpt/syklet/gått på ski. Men den kanskje morsomste delen er at du etterpå kan studere i detalj ruten din, med måling av puls, tid, høyde over havet og en del andre ting. Du kan også eksportere ruten din til Google Earth som gjør at du i 3D kan se hvor du har vært. Veldig gøy på fjellturer!

Det medfølgende programmet Garmin Training Center er tungvindt og keitete, men det gjør ingen verdens ting, så lenge de har den helt geniale online-tjenesten Garmin Connect. Denne tjenesten er rett og slett genialt enkel, og tilbyr det du trenger av informasjon samtidig som du kan dele informasjon og eksportere data til andre formater. For nerdene av oss har de til og med et grensesnitt som man kan programmere mot. Vi aner fremtidige tjenester som kan bli veldig spennende!

Mye vil ha mer

Allsidigheten som innebygget GPS gir deg, fører til at man gjerne skulle hatt innebygget kompass og høydemåler. Klokken kan hjelpe med å ta deg tilbake til et definert punkt, men den har ikke innebygget kart. Det den derimot har, er en innebygget virtuell treningspartner som du kan måle deg mot. Du kan enten sette den opp slik at du kan måle deg i forhold til et mål du setter deg, eller du kan måle mot deg selv og dine tidligere prestasjoner.

Du kan også dele dine treningsøkter med andre, og du kan konkurrere mot økter som andre har gjenommført.
Klokken kan automatisk telle runder og gjenkjenne når du tar pauser.

Overføring til PC/Mac og til online-tjenesten Garmin Connect skjer automatisk og fungerer helt utmerket.

Konklusjon

Etter å ha brukt toppmodellene til både Polar og Suunto i flere år, er konklusjonen at Garmin har med sin 405CX lykkes i å skape en enklere klokke som leverer mer og bedre enn sine konkurrenter. Iallefall hvis du trener mest utendørs på forskjellige steder fra gang til gang. Har du ikke behov for GPS, finnes det mange andre gode klokker på markedet. Også Garmin har klokker uten GPS.

Det må likevel nevnes at byggekvalitet, ladebehov, navigasjonsløsning og størrelsen på klokken er områder Garmin bør forbedre til neste modell.

Garmin har nå annonsert sin nyeste modell Forerunner 110 som etter sigende skal være en rimeligere modell hvor en del av 405s svakheter er rettet opp i. Vi venter likevel spent på arvtageren til Forerunner 405!

  Innebygget GPS
  Garmin Connect er veldig bra, i tilleg til at det er åpent
  Trådløs overføring av data til PC/Mac som faktisk virker
  Mye for pengene

  Må lades ganske ofte
  Ikke høydemeter og kompass
  Stor og klumpete
  Vanskelig menynavigasjon