Vektregulering med styrketrening

Er det noen sammenheng mellom personer som trener med vekter og forekomst av overvekt?  En stor amerikansk studie med over 5000 forsøkspersoner har undersøkt dette.

Hensikten med studien var å fastslå hvor mange i den voksne amerikanske befolkningen som styrketrente med vekter etter demografiske karakteristika, og om det er en sammenheng mellom personer som styrketrener og forekomst av overvekt.

Utvalget i studien var 5 618 personer med alder 20 år og eldre som deltok i  National Health and Nutrition Examination Survey i perioden 1999 – 2004.

Studien viste at nesten dobbelt så mange menn (11,3 %) enn kvinner (6,3 %) styrketrente med vekter.

I tillegg vist studien at det var stor sammenheng mellom sosioøkonomisk status og treningsmengde.

Forekomsten av overvekt var signifikant lavere hos dem som rapporterte om styrketrening med vekter sammenlignet med dem som ikke gjorde det.

Forskerne konkluderer med at disse funnene viser at styrketrening kan spille en viktig rolle for å redusere risikoen for utvikling av overvekt.  Derfor anbefales at voksne i alle aldre bør utøve styrketrening med vekter for å redusere risiko for overvekt.

Kilde:. J Strength Cond Res. 2011 Dec 28.  ASSOCIATION BETWEEN LIFTING WEIGHTS AND METABOLIC SYNDROME AMONG U.S. ADULTS: 1999-2004 NHANES.

Magyari PM, Churilla JR.Source Both authors reside in the Department of Clinical and Applied Movement Sciences, Brooks College of Health, University of North Florida, Jacksonville, FL. 32224.