Veien til bodyfitness i alder av 40 år

Mange voksne finner gleden i å leve en svært aktiv fysisk livsstil og kombinere dette med arbeid og familie uten at det oppleves som for mye. I en artikkelserie fremover vil vi følge en av dem: Evy, som i alder av 40 år bestemte seg for å debutere i fitnesskonkurranse. Hun vil gi oss et innblikk i hvordan hun har lagt opp løpet sitt, og hvordan kombinere dette med familie og jobb samt gi oss noen tips til hvordan legge opp trening og kosthold.

Hvem er Evy ?
Alder: 41
Sivil status: Gift, har 2 barn på 15 og 17 år
Arbeid: Fulltidsstilling innen HR

Tilbakeblikk
Jeg har siden studietiden, med noen unntaksperioder rundt graviditeter, brukt mye tid på trening og hatt det mange vil kalle et sunt og balansert kosthold. Jeg har likevel ikke klart helt å finne den optimale balanse mellom trening og mat for best mulig uttelling.

Våren 2013 kontaktet jeg en som har lang erfaring som fitness utøver. Han satte opp et kostholdsprogram for meg med den rette balansen mellom fett, proteiner og karbohydrat, og med nok kalorier ut fra den treningsmengden jeg skisserte. Han utformet styrketreningsprogram for meg siden jeg ville ha nye utfordringer på treningsfronten, etter flere år med fokus på løping.  

Etter kort tid opplevde jeg positive fysiske og mentale endringer av opplegget. Ikke minst fikk jeg en aha opplevelse vedrørende hvor lite mat jeg hadde spist gjennom flere år, og hvordan dette hadde hindret meg i å oppnå de resultatene jeg ønsket. I tillegg likte jeg at styrketrening gav meg mer visuelle resultater enn det løpingen hadde gitt meg.


Å ta treningen et steg videre

Etter samråd med mine nærmeste bestemte jeg meg for å ta det hele et steg videre for å se hvor trent man kunne bli som 40 åring. Er det mulig å oppnå en såkalt fitness form når man begynner i voksen alder? Som mange andre kvinner på min alder var jeg misfornøyd med hud som var for slapp, celulitter, strekkmerker osv. Var dette mulig å endre gjennom styrketrening og balansert kosthold?

Evy med sin coach Ida Markussen (bildet tatt av treningsforum.no).

Jeg tok kontakt med Ida Markussen, som er personlig trener og fitnessutøver, for hjelp med videre opplegg. – Hun hadde troen på meg. Jeg la kostholdet  og treningsopplegget i hennes hender, og fulgte opplegget fra dag en. Etter hvert så vi at min drøm om å komme meg på scenen i en fitness konkurranse absolutt var mulig. Vi satte et mål: bikinifitnessdebutant i en alder av 40 år. Noen lo, de fleste heiet men det viktigste; jeg, min coach og familien min hadde troen.  


Hverdag og trening i voksen alder

Jeg foretrekker en hverdag med struktur og høyt aktivitetsnivå. Vi er en aktiv familie der alle setter trening høyt enten på mosjons- eller konkurransenivå. Kost og trening ble slik tilrettelagt til å passe inn i hverdagen for alle.  

Etter 6 mnd på diett og inntil 3 timer trening pr dag ble jeg ”sceneklar”, og stilte i mine første konkurranser; Sandefjord Open og Oslo Grand Prix våren 2014.

Evy i konkurranse (bildet tatt av treningsforum.no).

Målet ble nådd, og jeg satt igjen med flere bonus opplevelser og erfaringer rikere. Hele prosessen førte til ønskede endringer både i form av fysiske resultat, effekt på hud og ikke minst mer energi til en travel hverdag. Dette skyldes nok mye kostholdet, og ikke minst styrketreningen som treningsform. Jeg opplever styrketrening som en aktivitet med mindre slitasjer og skader, i forhold til tidligere der fokus har vært løping. Styrketreningen gir også god styrke til rygg i en hverdag med mye stillesittende arbeid, og opprettholdelse av muskler som i en voksen alder gjerne vil svinne hen.

Fitness satsingen har ført med seg mye positivt, som nye gode venner. Stor aldersforskjell ingen hindring. Med Lea Skaten (bildet er tatt av iform.no).

Hva nå?
Jeg opplevde absolutt at det er mulig å bli bedre trent som 40 åring enn jeg var i den like aktive studietiden. Det er heller ikke noen hinder å trene mye selv i voksen alder om det er det man virkelig ønsker.  

Mine positive erfaringer har ført til nye mål. Om jeg klarer det gjenstår å se, men som blant alle konkurrerende mosjonister er det jo utfordrende å ha noe å jobbe frem imot. Konkurranseinstinktet har absolutt våknet i meg. Jeg vil også ta dere med på den reisen – om dere vil følge meg.

Mange spørsmål, noen svar?
I en artikkelserie fremover vil jeg belyse noen temaer som vi har kommet innom ovenfor, og som jeg har fått utallige spørsmål om; Hvordan kombinere mye tid på trening i voksen alder med fulltidsarbeid og familie? Hva spiser du, kan du kose deg og hva med resten av familien når mor går på diett? Hvordan opprettholde en aktiv livsstil også i ferier? Hvordan og hvor ofte trener du? Kan man trene og spise bort celulitter og strekkmerker? Kan fokuset bli for sterkt og ta for mye plass?

Tema i neste artikkel: Hvordan opprettholde en aktiv livsstil i ferien.