Ved å trene med strikker kan du bli sterkere, aktivere en rekke muskler og redusere sjansen for å bli skadet. Her er tre geniale strikkeøvelser og minst tre gode grunner til hvorfor trening med strikk er bra for deg.
Strikker er i tillegg billig, du kan trene hvor som helst, når som helst ,og du får trent hele kroppen. Etter du har lest denne artikkelen får du kanskje lyst til å supplere treningen med strikkøkter hjemme eller kanskje velger du å trene hjemme heretter.
Kom i gang – hvor som helst
De aller fleste av oss har ikke utstyrt kjelleren som et treningssenter. Mange tror også at man må på et treningssenter for å få en skikkelig treningsøkt. Det er feil.
Med strikker kan du trene når som helst og hvor som helst, til og med på ferie. De tar lite plass i bagasjen og gjør det lettvint å gjennomføre en real økt uansett hvor du er.
Trening med strikk er særlig gunstig for deg som har hatt et opphold i treningen og ønsker å komme i gang igjen. Dette er blant annet fordi du selv har stålkontroll på belastningen du påfører kroppen. Strikkene kommer med ulik motstand, og du kan enkelt starte pent og deretter øke gradvis.
En studie fra NTNU viser at det er liten forskjell i treningseffekten ved bruk av strikk kontra manualer, særlig om du ikke er topptrent fra før av. Mer om det lenger ned i artikkelen – først noen gode øvelser for deg som vil trene med strikk.

Tre øvelser med strikk
Sittende roing
Fest strikken rundt føttene dine. Enten en rundt begge føttene eller en rundt hver av føttene. Ta tak i strikken(e) med begge hendene med en avstand der du kan ha strake armer. Dra sammen skuldrene og dra strikken med armene. Dette gjøres samtidig som du fortsetter å dra skulderbladene mer sammen. Sørg for at du har kontrollert bevegelse tilbake.
Muskler som trenes er rygg, bakside skulder og armer.
Markløft
Stå på strikken med litt avstand mellom føttene. Bøy hofter og knær, og hold i strikken med begge hender. Hold ryggen rett, albuene strake og baken bakover. Utfør bevegelsen ved å strekke knærne og hoftene samtidig. Du skal helt opp til du har strake ben og rett overkropp.
Muskler som trenes er bakre del av lår og rumpe, hamstring og glutes.
Knebøy med skulderpress
Stå på en treningsstrikk med hoftebreddes avstand mellom føttene, hold i strikken og plasser hendene på skuldrene. Bøy deg ned til ca 90 grader i knærne og press deg opp til utgangsposisjon. Press deretter armene opp mot taket til de er strake. Senk rolig ned igjen.
Muskler som trenes er triceps, bakside skuldre, lår og rompe.
Dette er ata
ata og deres produkter er et resultat av utvikling i den norske treningsbransjen. De brenner intenst for å gjøre verden til et bedre sted og mener de har funnet sin måte: Å inspirere til og gjøre trening mulig for folk flest. De har svettet, hoppet og kastet rundt på produktene for å sørge for at du blir best mulig rustet til å lykkes med det du driver med.
ata har brukt treningsutstyret selv og sammen med sine venner og kunder for å bli raskere, sterkere og generelt bedre forberedt på kommende utfordringer. Fordi ata har en ustoppelig lidenskap for aktivitet og bevegelse – og vil at du skal dyrke det samme – gjør de det de kan for at flest mulig kan henge med på trendene.
Det finnes ingen begrensninger
Det finnes enda flere fordeler ved å bruke strikker til trening. I øvelsene pull ups og chins kan du bruke strikken som belastning eller avlastning. Det er mange som sliter med å ta sin første pull up, men med en strikk får du avlastning, og du kan sannsynligvis utføre flere repetisjoner. Dette vil sannsynligvis gjøre at du raskere vil klare en pull up på egenhånd. Ved ønske om belastning i øvelsen chins kan du feste strikken i noe for tungt, for eksempel kettlebell eller vektskive, slik at du da får motstand.

Trening med strikk kan være mer fordelaktig
I en studie fra NTNU kom de frem til følgende resultat: Sammenlignet med frivekter og maskiner er treningsstrikk billig, lett å ta med seg og tar lite plass. Forskerne bak fant at forskjellene mellom strikk og manualer i det store bildet var små.
Man kan fint bruke disse metodene om hverandre og forvente samme effekt. Dette gjør strikker godt egnet til å ta med når man er på farten og har begrenset tilgang på treningsfasiliteter, men likevel ønsker å vedlikeholde styrke og muskelmasse, for eksempel i ferier.
Strikker er også et godt alternativ til de som ønsker å trene hjemme, enten som del av et rehabiliteringsopplegg eller for å komme i gang med trening, for eksempel etter et opphold. Mange vil kunne øke sin styrke og muskelmasse ved bruk av strikk, særlig i kombinasjon med litt annet utstyr. Det fås i dag strikk med mange ulike grader av motstand, og ved å kombinere flere strikk og med et bredt øvelsesutvalg kan selv de sterkeste øke i styrke og muskelmasse.
Gode tips:
- Det er en fordel å ha flere strikker med ulik motstand. Du vil trenge motstand i de forskjellige øvelsene. Målet er progresjon og da er det en fordel å ha flere strikker liggende.
- Det kan være en fordel å trene med t-shirt, da noen opplever at strikken kan gnage på huden i enkelte øvelser.
- Tren som alltid de tyngre og krevende øvelsene først.
- Man kan også kombinere flere strikker sammen for å få tyngre motstand eller til å forlenge strikkene.
- For å gjøre øvelser med strikk tyngre kan du skifte til et tyngre strikk, kombinere flere strikk, eller ha litt mer strekk i den i startposisjonen.
- Man kan feste strikken mange steder for å utføre de forskjellige treningsøvelsene. Gjerne i trappa, i en dør eller ute på terrassen.
- Ta vare på strikken og du har den i lang lang tid.

Kilder:
Studie utført av: Av: Ronny Bergquist, stipendiat og Marius Steiro Fimland, professor, ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap
Les hele studien her: https://www.growkudos.com/publications/10.1515%25252Fhukin-2017-0137/reader