Langrenn er Norges nasjonalidrett, og stadig flere kaster seg på en popularitetsbølge med ski og staver. Det er mange sterke meninger om hvilken plass styrketrening kan ha for å bedre prestasjonsevnen.
Her er et kort sammendrag av noen råd som går igjen i oppdatert litteratur og praksis.
- Styrketrening bør drives i størst omfang i forberedelsesperioden, det vil si fra april til november.
I sesongen kan styrke vedlikeholdes, for eksempel med ei økt per uke. - Det er sannsynlig betydelige ulikheter i hvilken grad langrennsløpere trenger styrke for å gå fortere.
Utøvere opp til junioralder bør ikke trene for tung styrke, men gjerne stabilitetstrening med minst 15 repetisjoner.
Fra eldre junioralder vil mange ha nytte av maksimal styrketrening i tillegg, for eksempel to ganger per uke.
For personer over 16-18 år kan man trene tungt; helt ned i 4 repetisjoner per serie. Sentrale øvelser vil være knebøy til 90 graders bøy i knærne, samt en øvelse for overkroppen som simulerer stavtakbevegelsen.
Ved øvelser for mage og rygg bør man velge flere repetisjoner, gjerne 20 per serie, siden disse muskelgruppene har en noe annen funksjon enn «fremdriftsmusklene». - Personer med relativt lav andel eksplosive muskelfibre (type 2) trenger ikke trene like mye styrke som de som ikke like lett legger på seg muskelmasse.
Men alle bør tilstrebe eksplosiv utførelse for å påvirke nervesystemet optimalt, samt for å unngå å legge på seg unødvendig muskelmasse. - Å gå fort på ski krever først og fremst god utholdenhet. Styrketrening må derfor aldri gå ut over den grunnleggende treningen av utholdenhet, men kun være et supplement dersom man har tid og anledning.