Tilskudd av ekstra C- og E-vitamin kan hemme styrketilvekst

En studie gjennomført ved Norges Idrettshøgskole viser at ekstra inntak av C- og E-vitamin kan virke negativt på tilvekst av muskelstyrke.

Disse overraskende resultatene ble presentert på Idrettsmedisinsk Høstkongress 2011, og er et viktig bidrag i diskusjonen om vi trenger kunstig kosttilskudd ved ellers normalt kosthold.

Det er godt kjent at antioksydanter er viktige for å beskytte deler av cellene i kroppen mot oksydering og dermed skade. Hensikten med studien var derfor å undersøke effekten av store doser C- og E-vitamin på treningstilpasninger (treningseffekt) på styrketrening. Tjueen personer med noe erfaring fra styrketrening ble delt i to grupper. Den ene halvparten av deltagerne inntok 1000 mg vitamin C og 235 mg vitamin E per dag i ti uker. Den andre halvparten fikk placebopiller. Alle forsøkspersonene trente styrke 4 ganger per uke i ti uker. Treningen besto av tradisjonelle styrkeøvelser for hele kroppen, med 7-10 repetisjoner i hver serie, 2-3 serier per øvelse.

Begge gruppene økte maksimalstyrken i lår, mens placebogruppen (som fikk narrepiller) økte mer i styrke i biceps enn de som spiste ekstra vitaminer.

Forfatterne konkluderer med at inntak av store doser C- og E-vitamin ikke synes å hemme muskelvekst fra styrketrening, men at disse ekstra antioksydantene gjør at økningen blir mindre enn uten pillene.