Styrketrening mot nakkesmerter

I følge en studie kan spesifikke styrketreningsøvelser gi smertelindring ved muskulære nakkesmerter. Generell kondisjonstrening ga bare en liten smertereduksjon.

Stadig flere plages med langvarige nakkesmerter, og særlig forbundet med monotone arbeidsoppgaver som for eksempel PC-arbeid.

Trening blir generelt anbefalt som behandling, men det har vært usikkert hva slags trening som kan være effektiv. Derfor ønsket forfatterne bak denne studien å sammenligne effekten styrkeøvelser har på den smertefulle muskulaturen, med generell kondisjonstrening som ikke direkte involverer den vonde muskulaturen.

48 kvinner deltok i studien, hvor alle jobbet på arbeidsplasser med monotont arbeid (for eksempel foran PC) og hadde langvarige nakkesmerter. Disse ble delt inn i tre grupper. En gruppe trente spesifikke styrkeøvelser som gikk direkte på nakke og skuldermuskulaturen. Gruppe to trente på ergometersykkel med avslappede skuldre, og gruppe 3 fikk kun informasjon om helsefordelene ved å trene. Begge treningsgruppene trente tre dager i uken, og hver treningsøkt varte i ca 20 minutter. Gruppen som ikke trente, fikk en times informasjon hver uke om fordelene ved å trene. Totalt varte studien i 10 uker.

Gruppen som trente styrke, varierte mellom fem ulike øvelser med manualer, som stående roing, sidehev, omvendt flyes, skulderløft og ”shrugs”. Tre av disse øvelsene ble utført ved hver treningsøkt, med tre ganger 8-12 repetisjoner.

Styrketreningsgruppen beskrev en markert smertereduksjon etter en forlenget treningsperiode, med varig effekt etter opphør av treningen. De som syklet på ergometersykkel opplevde bare en liten smertereduksjon, og kun umiddelbart etter en treningsøkt.

Forfatterne anbefaler derfor styrketrening som beskrevet over, som behandling av muskelsmerter i nakken. De påpeker at slik trening bør skje under faglig kvalifisert veiledning av for eksempel fysioterapeut eller treningsinstruktør. Videre påpeker de behovet for å se på om annen dosering og andre øvelser kan være enda bedre.

Les også:

Styrketrening kan reversere muskelaldring.

Styrketrening hos eldre.

Styrketrening og energiforbruk.