Styrketrening for skuldrene

Her presenteres enkle styrkeøvelser for sterkere skuldre.

Hvilken funksjon av deltamuskelen?

Skuldermuskelen heter deltoideus eller på norsk deltamuskelen.  Denne muskelen kan vi dele inn i tre deler, en fremre, en bakre og en lateral (siden) del. Selv om dette er en muskel er det mulig å trene de ulike delene med ulike øvelser.

Den fremre delen har hovedsakelig som funksjon å rotere og føre armen innover.  Den laterale delen av muskelen har som funksjon å føre armene bort fra kroppen, abduksjon.  Den bakre delen til muskelen fører armene bakover og roterer armene utover.


Hvorfor trene skuldrene?

I tillegg til å få et atletisk utseende, er skuldrene involvert i omtrent alle bevegelser du gjør med armene.  Dermed gir godt trente skuldre den dagligdagse aktiviteten enklere.

Når du styrketrener, bør du vektlegge å få trent alle delene av skuldermuskelen.
Deltamuskelen er en relativt liten muskel, så vær klar over at det er vanskelig å løfte like tungt som du gjør når du for eksempel trener brystmusklene eller ryggmusklene.

Vær også obs på at deltamuskelen er aktiv i nesten alle styrkeøvelser for overkropp noe som medfører risiko for overbelastning/skader.

Hvor ofte bør du trene skuldrene?
Som andre muskelgrupper kan du trene deltamusklene opp til 3 ganger per uke.  Men ha minst en dags hvile mellom.  Dersom du trener med tunge vekter, dvs. styrketrening hvor du bare kan gjennomføre 6 til 8 repetisjoner, vil du kanskje trenge to eller flere dager hvile før du kan trene muskelgruppen igjen.  Ut fra denne antagelsen kan det være nok å trene ryggmusklene to ganger per uke.  Dersom målet er å øke utholdenheten og styrke, med 1 til 3 serier og 12 -16 repetisjoner kan det være nok med 1 dag hvile.

Hvilke øvelser bør du trene?
De fleste øvelsene for skuldrene er pressøvelser og vanligvis betyr å presse vekter over eller bort fra kroppen slik som militærpress og sidehev. Andre populære øvelser er fronthev og stående roing.  Øvelsene vi presenterer her har fokus på den fremre og laterale delen av skuldermuskelen.  Se artikkel for ryggtrening for øvelser bakside av skuldrene.