Styrketrening for kvinner

Fordeler av styrketrening for kvinner.

Mesteparten av kvinnene som trener på treningssenter styrer unna vektrommet med frie vekter og styrketreningsapparater.  En av hovedgrunnene til dette er redsel for å få store muskler.  Dette stemmer ikke.
Her vil jeg forklare deg mange grunner til å vurdere å begynne å løfte vekter.

Øker styrken
Å trene med vekter vil øke styrken din. Dette gjør at hverdagslige aktiviteter blir lettere å utføre og det kan forbedre prestasjoner om du utøver en idrett.

Hjelper deg å redusere fett
For hver halvkilo du legger på deg med muskler tilsvarer en ekstra forbrenning med opptil 50 kalorier per dag.  Ved å trene vekter kan du legge på deg opptil 1 kg muskler over 2 måneder.  Men bli ikke redd for å bli stor, resultatet av dette er at du kan redusere fettmengden på kroppen med opptil 1,5 kg.

Ingen muskelbunt
Dette er en av hovedgrunnene til at mange kvinner lar være å trene vekter, redsel for å bli et muskelmonster.  Men forskning viser at kvinner vanligvis ikke får ekstrem muskelmasse fra styrketrening da de ikke har samme mengde testosteron som menn (mellom 10 og 30 % lavere).  Du vil bare få en strammere kropp.

Styrker skjelettet
Forskning viser at vekttrening øker mineraltettheten i skjelettet med så mye som 13 % etter bare 6 måneder med trening.  Dette er viktig ettersom kvinner blir mer utsatt for osteoporose ved økende alder. Les mer om osteoporose her.

Øker prestasjonen
Styrketrening vil øke prestasjonen din i nesten alle aktiviteter som du utfører og reduserer risiko for skader.  Dette fordi det styrker kjernemuskulatur, sener og ligament som omgir leddene til kroppsdeler som er utsatt for skader.

Hjelper hjertet
Styrketrening holder hjertet i form ved å øke det gode kolesterolet (HDL) og redusere det dårlige (LDL) samt stimulere blodtrykket.

Redusere risiko for type 2 diabetes
Regelmessig vekttrening har vist å forbedre glukose utnyttingen med opp til 23 % etter 4 måneder, noe som reduserer risiko for utvikling av type 2 diabetes.

Du kan styrketrene uansett alder
Det betyr ingenting hvor gammel du er, styrketrening kan gi deg forbedringer i helsen uansett alder, også for en 80 åring.

Forbedret velvære
Vekttrening har vist å forbedre kvinners selvbilde og redusere symptomer på klinisk depresjon.

Øker kroppens fettfrie masse
Du vil ikke bli stor og muskuløs ved å trene vekter dersom du gjør dette riktig.  Kvinner har lavere nivå av testosteron enn menn så det er mye vanskeligere for dem.

Økt hvileforbrenning
En av de største fordelene med styrketrening er at det kan øke din hvileforbrenning, også flere timer etter trening.

Bedre kroppsholdning
Styrketrening gir deg bedre kroppsholdning og hjelper deg å få en bedre balanse i og med kjernemuskulatur med sterkere.  Dette kan igjen gi deg bedre koordinasjon.

Er det noen grunn til å la være å trene med vekter?  God trening!