Stickypoint i chins – slik drar du deg forbi!

Opplever du å ha et veldig markant brems rett før haken kommer over stangen? Kanskje kan dette hjelpe deg?

Chins og pullups er to meget gode vertikale draøvelser. De trener i hovedsak rygg og armmuskulatur og god styrke her forteller mye om total overkroppsstyrke.

Man kan ha progresjon i øvelsen(e) lenge før det virkelig er vanskelig å komme videre. For mange er det posisjonen der haken skal over stangen som er det vanskelige, uavhengig av 1RM belastning benyttes eller om det er maks repetisjoner som er målet. Posisjonen som skiller på en godkjent eller underkjent rep. Det kan være frustrerende når fremgangen lar vente på seg pga. slike bremser.

Bevegelsen i chins involverer latissimus dorsi, rhomboideus, trapezius(både øvre, midtre og nedre), baksiden av skuldre, biceps og kjernemuskulatur. I posisjonen der man fullfører øvelsen og drar haken over stangen er biceps en av de mest delaktige musklene. Svakhet her kan med andre ord være ødeleggende.

To velfungerende strategier

Å jobbe spesifikt ved området du opplever tungt («stickypoint») er fornuftig for å komme videre. Her har du to ulike måter å gjøre det på.

Chins 1,5 reps er som navnet sier utført med en og en halv repetisjon. Dette øker aktiviteten i musklene som holder deg igjen og spesifikt biceps. For å bli sterkere her må du også henge på ekstra belastning i belte på samme måte som vanlige chins.

Anbefalt antall set og reps: 4 x 5

Chins med strikk er en annen variant som egner seg spesielt til eksplosiv utførelse. I denne øvelsen starter du med lav belastning i bunnposisjonen mens motstanden virkelig kommer mer og mer jo høyere du drar. Du vil oppleve at du mister hastighet mot stangen så ha fokus på maks eksplosivitet i denne varianten. Også i denne varianten kan du øke belastningen i form av vektbelte.

Anbefalt set og reps: 6×3

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.