Press bak eller foran hodet?

Skulderpress bak og foran hodet er to pressvarianter som begge foregår vertikalt.

I en studie (1) analyseres skulderpress med stang foran og bak hodet. I en militærpress med stangen foran hodet og albuene noe frem foregår løftet i sagitalplanet. Med press bak nakken med albuene ut til siden vil løftet foregå i frontalplanet. I utgangspunktet er den generelle oppfatningen at press bak nakken er mer belastende for skulderleddet enn foran grunnet større behov for mobilitet i thorakalryggen og skulderleddet.

Les også: Kjerneaktivitet i stående vs.sittende skulderpress.

I studien, som du kan lese i større detalj på linken under, konkluderer forskerne blant annet med at press foran nakken startet i en posisjon med mer lordose (svai), mens press bak nakken startet i en mer kyfosert posisjon. Press bak hodet startet med mindre ekstensjon i brystryggen enn press foran gjorde. De fant også at press bak nakken er trygt for personer som har normal stabilitet og god nok range of motion i skuldrene, men forskerne anbefaler at man nettopp jobber med dette før man presser bak nakken.

Les også: Skulderplager, pressøvelser og variasjoner.

Foran eller bak?
Utfordringen for de fleste som prøver på press bak nakken er nettopp at de ikke har nok mobilitet og mer spesifikt god nok utrotasjon og skulderfleksjon til å få til bevegelsen uten å utsette omkringliggende strukturer unødvendig. Rotatorcuffen har en tendens til å belastes mer ved press bak nakken, men fortrinnsvis dersom det ikke finnes tilstrekkelig ROM. For folk flest vil press foran hodet er være mer forsvarlig enn bak hodet, da mange mangler ekstensjonsevne i brystryggen til å komme i en riktig posisjon. Mange må også jobbe i en lengre periode med mobilisering av innrotatorene av skulderen for å kunne utføre press bak nakken korrekt.

Les også: Tre skulderbevegelser du bør være forsiktig med

Under ser du den russiske vektløfteren Dmitry Klokov som gjør en stående og en sittende nakkepress/sots press, hvilket er en øvelse som krever desto bedre skuldermobilitet for å utføres korrekt.

 

Referanse

1) Full-tekst: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000106
Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.