Muscleups for eksplosiv overkroppsstyrke

Egenvektstrening kan være svært krevende og ikke minst imponerende! I denne artikkelen ser vi på øvelsen muscleups.

Egenvektstrening er i vinden. Stadig flere ønsker å trene med egen kroppsvekt. Men hva handler egenvektstrening egentlig om? Kroppsvekttrening er så mye mer enn bare plankevarianter, chins/pullups og dips. Det finnes en hel haug av ulike øvelser fra enkle til avanserte varianter. I denne artikkelen skal vi se på øvelsen muscleup. En øvelsen som krever styrke, eksplosivitet og presisjon.

Muscleups handler om å forflytte kroppen fra hengede posisjon(enten i en stang eller i turnringer) til over objektet armene holdes fast i. For å klare dette kreves det rask utførelse og stor styrke. Normalt sett bør du klare omtrent 10 chins før du har mulighet til å kunne klare en muscleup.

Bevegelsen
Første del skjer ved å gripe ringene med et såkalt «false grip» som du ser på bildet under. Et vanlig grep kan også benyttes, men da kreves det ytterligere fart og styrke for å komme opp.

falsegrip

Når grepet er på plass drar du deg raskt opp med ringene til siden ved brystet. I det du kommer i denne posisjonen blir det en veldig rask overgang fra chins til dips gjennom at du «kaster» deg frem. Akkurat denne overgangen kan være vanskelig å få tak på med tung belastning når du ikke er vant til bevegelsen. Derfor kan det være smart å starte med en progresjon som vist under. Her kan du øve på overgangen fra en omvendt roing som er enklere.


Øvelsen er selvsagt imponerende, men hadde du spurt en turner i toppklasse om han kunne gjøre en muscleup er sannsynligheten stor for at han/hun ikke hadde visst hva det er. Årsaken er at muscleups bare er det første steget en turner gjør før andre øvelser utføres. Det er så enkelt som å gå i trappen for oss vanlig dødelige.

Forelesere i AFPT, Einar Svindland og meg selv er like sterke i øvelsen. Her demonstrerer vi én repetisjon med 30 kg ekstra vekt i beltet.

 

Lykke til i veien mot din første eller tiende muscleup!

 Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.