Kettlebells eller vektløfting for økt styrke?

Ny studie har sammenlignet Kettlebells og vektløfting for å se hvilken treningsmetode som gir best effekt på strammere kropp, økt styrke og spenst.

Studien sammenlignet effekten av seks uker med tradisjonell vektløfting med kettlebellstrening på styrke, spenst og kroppssammensetning.

Forsøkspersonene var menn med en gjennomsnittsalder på 23 år.  De ble delt i to gruppe, en gruppe som trente med kettlebells og en gruppe som trente med vekter.

Begge gruppene trente to økter per uke i 6 uker.

Det ble valgt 3 ulike øvelser.  De øvelsene som ble valgt med vekter og kettlebells skulle aktivere omtrent de samme muskelgruppene.

Øvelse 1:

Øvelsene som ble gjennomført var hos kettlebells:

Kettelbells sving :


Vs.
Hos vektløfterne
High pull:


Disse øvelsene ble gjennomført med 3 serier med 6 repetisjoner de første 3 ukene, for deretter 4 serier med 6 repetisjoner de siste 3 ukene.

Øvelse 2:

Hos kettlebells:
Accelerated swings:

Vs.
Hos vektløfterne
Power clean:

Disse øvelsene ble gjennomført med 4 serier med 6 repetisjoner de første 3 ukene, for deretter 6 serier med 6 repetisjoner de siste 3 ukene.

Øvelse 3:

Hos kettelsbells:
Goblet squat :

Back squat:

Disse øvelsene ble gjennomført med 4 serier med 6 repetisjoner de første 3 ukene, for deretter 5 serier med 6 repetisjoner de siste 3 ukene.

Før og etter treningsperioden ble kroppssammensetning og styrke i knebøy og spenst målt.

Resultat
Resultatene viste at både vektløfting og kettlebells var effektive treningsformer for å øke styrke og spenst.  Målingene viste at økningen i styrke var størst hos dem som løftet vekter.
Hverken trening med vekter eller kettlebells gav signifikante endringer i kroppssammensetningen (fettprosent).

Konklusjon
Forskerne konkluderer med at 6 uker med vekttrening gir en større økning i maksimal styrke enn kettlebellstrening.  Det ble ikke funnet noen forskjell mellom vektløftergruppen og kettlebellsgruppen  i endring av kroppssammensetning og spenst.

Kilde: J Strength Cond Res. 2012 Feb 15 Effects of Weightlifting vs. Kettlebell Training on Vertical Jump, Strength, and Body Composition. Otto WH, Coburn JW, Brown LE, Spiering BA. SourceExercise Physiology Laboratory and Center for Sport Performance, Department of Kinesiology, California State University, Fullerton, 800 N. State College Blvd., KHS-235, Fullerton, CA 92834-6870, (657) 278-2629, jcoburn@fullerton.edu.