Jørgen Aastorp Andersen – mannen med hjerte for idrett og trening

Jørgen Aastorp Andersen forteller om hvordan det var å vokse opp på Bøler i Oslo og hvordan han gikk fra å være fitnessutøver til å bli brannmann

Jørgen er glad i mange idretter og trener helst styrke og kondisjon hver dag. Han er aktiv i OCR-miljøet og eier av Skedsmo CrossFit med sin kone Camilla «Treningsfrue». Jørgen er til daglig brannmann og pappa til to gutter. Sammen lever de et aktivt liv utenfor Oslo.

Jørgen vokste opp i en familie på fire i et østkantmiljø på Bøler i Oslo. Den fire år eldre broren ble et naturlig forbilde å se opp til under oppveksten. Det kom godt med, da det var en helt annen verden gjeldende utenfor de trygge husveggene.

To svært ulike miljøer

Jørgen hadde to sosiale miljøer han vokste opp i: Det relativt harde østkantmiljøet og idrettsmiljøet.

– Jeg er veldig glad jeg fant idretter som fotball og hockey fra tidlig alder, forteller han.

Familien hjalp han å ta de riktige valgene og han tenker trist tilbake på flere av vennene det ikke gikk like bra for.

Ungdomstiden var med andre ord preget av en blanding av de to sosiale miljøene, og Jørgen innrømmer at han hadde noen år med litt frustrerte foreldre, han som alle andre. Han var ikke spesielt interessert i musikk eller idoler, men et spesielt forbilde fikk han i ungdomstiden og dette hjalp han å stake ut retningen i livet.

«Benkpress i 13-årsgave sier vel alt!»

Det var bestefaren til Jørgen som introduserte han for styrketrening. Bestefaren var bryter i sine yngre dager og hadde et styrkerom hvor Jørgen tilbrakte så mye tid som mulig. Der hang det store postere av Arnold og det var der fant Jørgen idolet sitt.

– Allerede som 13-åring hadde jeg treningsrom i kjelleren. Benkpress i 13-årsgave sier vel alt, forteller Jørgen.

Fakta: Arnold Schwarzenegger har 14 titler som kroppsbygger og vant Mr. Olympia 7 ganger

Fra fitnessutøver til brannmann

I en alder av 22 år trengte Jørgen mer motivasjon og åpnet dørene inn til fitness miljøet i Oslo. Å motivasjon fant Jørgen i Athletic fitness.

– Det gode miljøet, menneskene og mulighetene til å utvikle seg og fysikken sin, gjorde at jeg ble i miljøet i mange år og deltok i mange konkurranser som fitness utøver.

Det er kjent at fitnesskonkurransene er utrolig harde både på den fysisk og psykiske helsen. Utøverne ønsker å gå ned i fettprosent og går på strenge dietter i flere måneder før konkurranser. Dette gjaldt også for Jørgen, men han klarte å balansere det.

– Men når jeg tenker tilbake på det i dag, så kan jeg ikke si at jeg akkurat anbefaler fitness og kroppsbygging, forteller han.

I en alder av 23 år fikk Jørgen innkalling til militæret, men det passet utrolig dårlig utifra hvor han var i livet. Han søkte om fritak og fikk dette. I dag forteller Jørgen at han angrer på den avgjørelsen og mener han hadde passet godt inn i militæret og trekker frem ordenssansen sin.

Jørgen ble etterhvert lei av jobben som innebar å sitte foran en Mac og ønsket nye utfordringer i livet. Da broren ble Brannmann og Jørgen så hvor godt broren både trivdes og elsket jobben, bestemte Jørgen seg for å bli Brannmann han også.

– Det angrer jeg ikke på i dag, forteller han.

«Vi får mulighet til å hjelpe mennesker.»

– Det beste med å være brannmann er at ingen dag er like, vi vet aldri helt hva vi møter. Vi har også et veldig godt omdømme i samfunnet, noe vi prissetter og jobber for å beholde. Vi får mulighet til å hjelpe mennesker, om det står om liv, eller om noen bare har mistet nøkkelen i en kum, sier Jørgen.

Jørgen fortsetter å fortelle om at det ikke bare er glansdager og de aller fleste opplever hendelser som setter spor, og noen sitter i lengre enn andre. Men han trekker frem det særdeles gode arbeidsmiljøet som han mener kanskje er det beste i hele landet.

– Det gode arbeidsmiljøet hjelper på vonde dager, forteller Jørgen.

Nettdating

Jørgen traff Camilla «Treningsfrue» på nettet i 2004 og det tok ikke lang tid før han skjønte at hun var den rette.

– På vår første date traff jeg Camilla og søsteren Cathrine i en leilighet på Bislett. Da jeg kom frem til leiligheten hang Camilla ut vinduet og vinket til meg og det er kanskje litt klisje, men det var kjærlighet ved første blikk, sier Jørgen.

I dag har de vært sammen i 17 år, gift i 7 år og har to gutter på 11 og 12 år. Familien har et rimelig aktivt liv og Jørgen forteller at der er enklere å være aktiv med barna når de har så gode fasiliteter rundt seg som hockeybane og fotballbane.

Trenger utfordringer

Jørgen har holdt på med OCR (Obstacle Course Race) i en del år, det var etter han gjennomførte løpet Tough Viking Oslo han ble hektet på sporten. Her fikk han utfordret kroppen gjennom kondisjon og masse hinder.

– Det er et veldig inkluderende miljø, hvor alle er velkommen uansett om du er elite eller bare er med for gøy, sier Jørgen.

«Jeg prøver alltid å få inn en styrke- og en kondisøkt hver dag.»

Jørgen er meget godt trent og har god fysikk, han forteller at han er utrolig glad i mange idretter, samt at han er veldig allsidig. Han trener vekttrening, CrossFit, løping, sykling, roing og går gjerne en god tur på ski.

– Jeg prøver alltid å få inn en styrke- og en kondisjonsøkt hver dag.

Hvile er kanskje ikke Jørgen sitt sterkeste kort, men han prøver å lytte til kroppen og ta det med ro, når det er nødvendig.

– Motivasjon og mål har jeg fremdeles, forteller Jørgen, det kan være alt fra nye rekorder på egne distanser til egne prestasjoner i styrkeløft og prestasjoner i OCR konkurranser.

Det ble plutselig en tung tid

Jørgen sine beste tips for deg som trenger noen mål er å ikke begynne med så store målsetninger med en gang.

– Juster målsettingene etterhvert som du kommer deg stadig fremover, samt at det alltid er en fordel å trene med en venn eller to, oppfordrer Jørgen.

«Vi er så utrolig heldige og har med så mange medlemmer på laget vårt gjennom korona-tiden og det er vi utrolig takknemlig for.»

Jørgen og Camilla hadde lett i to år for å finne egnet lokale for å starte sin eget CrossFit senter. Gleden var stor da de fant dette i januar 2020 og det ble lagt ned ekstremt mange arbeidstimer for å få senteret ferdig til åpningen i mars.

Åpningen var fantastisk med masse folk og god stemning. Fem dager senere stengte Norge ned og resten er historie. Jørgen forteller at de er utrolig heldig og har så mange medlemmer på laget sitt gjennom korona-tiden, det er de utrolig takknemlige for.

– Uten dem hadde nok ikke dette gått. Nå prioriterer vi å åpne Skedsmo CrossFit igjen, forteller Jørgen.

Jørgen forteller at han er fryktelig stolt av hva sin kone Camilla har ofra og hva hun har klart å skape. Selv er han stolt av de veiene han har gått her i livet og lever det livet han ønsker, slik han ønsker det. Hva andre mener om det, bryr ikke Jørgen seg særlig om.

Selv om Jørgen er en robust kar, innrømmer han at han kan felle en tåre i avslutningen i Armageddon, selv om han har sett den 5–6 ganger før.

Tvers igjennom glad i sponsoren sin

Siden Jørgen er en aktiv person har han flere sponsorer, deriblant Merrell som Jørgen er tvers igjennom glad i.

Grunnene til det er mange, forteller Jørgen. Det er menneskene som jobber med det i Norge, det gode forholdet og tilliten som er fantastisk, sier Jørgen.

Jørgen har hatt Merrell som sponsor i mange år og han har hatt gleden av å se den ekstreme utviklingen de har hatt på skofronten.

– Før hadde jeg noen sko til konkurranser, men nå er tilbudet så stort at jeg rekker nesten ikke teste ut alle, sier Jørgen og gliser over hvor godt alle de nye modellene som kommer på markedet sitter på beina.

«Jeg gliser over hvor godt alle de nye modellene sitter på beina.»

– Det er mange favorittsko fra Merrell forteller Jørgen, det er fordi de alle er svært gode på de forskjellige bruksområdene.


Jørgens Merrell-favoritter

  • Hiking: Moab Speed GTX.
  • OCR konkurranser: MTL Skyfire.
  • Løpesko asfalt/sti: Agility Peak 4 (bildet).
  • Til hverdags bruker Jørgen Moab Flight, som han forteller også er veldig gode å løpe i.

Avslutningsvis forteller Jørgen at de på nytt skal på Norges ferie og at det blir lagt ut oppdatering av forhåpentligvis sol og sommer på @jorgen_aastorp og @treningsfrue.