Har pendelen svingt for langt?

I alle år har trening og mat vært et felt i endring. Men har endringene vært gode, eller er vi på vei bort fra det som virkelig fungerer?

Helt fra tidlig 1800-tall der øvelser som i dag ikke benyttes ble brukt daglig, gjennom midten av 1900-tallet med tre dagers helkroppsprogrammer. Deretter 1980-tallet med mange sett, mange øvelser og høy frekvens på trening, til dagens trend der det ser ut som om man bare behøver å benytte seg av noen få øvelser for å få resultater. I dag er det ikke langt unna at majoriteten av de som trener hardt bare benytter seg av en håndfull øvelser som chins, benkpress og skulderpress, roing, knebøy og markløft i tro og håp om at dette holder. Maten er ingen unntak. Vi har vært gjennom lavkarbo, lavfett og alle andre mulige dietter som blir presentert som «den beste».

En høy pris
Samtidig som dette har skjedd ser (ihvertfall jeg personlig) en mengde mennesker som får skader i mye større grad enn tidligere. Mulig dette er på grunn av ensidig belastning, eller veldig enkelt fordi at vektene som benyttes i disse øvelsene er tunge eller en kombinasjon. Uansett så opplever jeg i stadig større grad unge gutter og jenter som har ryggsmerter, avrivninger eller «vondter» som burde vært forbeholdt de som har trent i mange år. Spørsmålet er derfor: Har fokuset på få øvelser med stadig høyere vekter enn høy pris? Kunne man unngått dette med litt flere øvelser for å få både variasjon og mindre totalbelastning? Noen vil sikkert være uenig, men jeg er av den oppfatning at bicepscurl og sidehev er nyttige øvelser, sammen med både lårcurl og tåhev. Og jeg tror absolutt ikke at det er optimalt med få øvelser.
Menneskekroppen er bygget for mange ulike bevgelser, så hvorfor man ikke skal trene disse også er for meg et stort spørsmålstegn. Det er helt klart noen mennesker som har behov for disse øvelsene, enten det handler om en kroppsbygger med bicepsfokus eller rehab etter en kneskade eller opptrening etter en akilles problematikk. Ingen øvelser er helt bortkastet.

Når det gjelder maten så kan vi jo ikke ha funnet det «riktige». Vi har større vektutfordringer enn noensinne og sliter mer med mat og livsstilssykdommer enn noengang i historien. Vi kan jo ikke ha funnet rett?

Mat en gang om dagen?
Når det gjelder kosthold har vi gjort det samme. I dag spiser vi så sjelden som mulig, blåser i hvor lang tid det går mellom måltidene så lenge vi får i oss nok næring. Det er ingen tvil om at dette kan fungere helt fint for noen. For andre, inkludert meg, fungerer det dårlig. Jeg er en av de som har frokosten med familien som en av mine favorittidspunkt på dagen og nyter å spise ofte. For meg er mat en nytelse som jeg gjerne vil ha flere ganger om dagen. Kunne jeg klart meg på ett måltid? Helt sikkert. Er det ønskelig? Absolutt ikke.

I tillegg til dette er de fleste dietter i dag en form av «eksklusjonsdietter». Det er noe du liksom ikke skal spise fordi det gjør deg tykk/usunn/noe annet. Alle som har vært på noen form for diett der det er noe som ikke er lov vet at det nettopp er i det øyeblikket du bare «må ha det».

En annen sak er at av erfaring opplever jeg at jeg ikke får de samme resultatene av treningen som når jeg spiser oftere eller begrenser matvarene jeg spiser. Dette har helt sikkert flere grunner, men å spise ofte gjør noe med resultatene. Det er lettere å holde vekten, det er lettere å bygge muskler og det er hyggeligere å kunne spise ofte og variert. For meg er mat hver 3-5. time helt optimalt og kunne egentlig ikke tenke meg at jeg bare skulle spise en gang eller ekskludere noe.

Hvorfor har det så blitt slik?
Min teori er at i søken etter «korteste veien til mål» leter vi etter ting som gjør at jeg kan gjøre minst mulig for å oppnå det jeg vil. Vi gjør jo det på alle andre plan. Hvordan kan jeg få mest mulig ut av den tiden jeg investerer? I denne søken tror jeg pendelen har svingt litt langt så min (personlige) spekulasjon er som følger.

5 år fra i dag er vi tilbake til at:

  • Vi trener flere øvelser enn de velkjente 5-7 stykk vi i dag overfokursere på. Det vil både være bedre med litt ulike øvelser i tillegg til at det ikke blir så kjedelig
  • Vi kommer til å trene hver muskel eller øvelse 2 ganger i uken i snitt
  • Vi spiser regelmessig igjen og de fleste spiser 3-5 måltider om dagen
  • Maten består av en kombinsjon av det vi kjenner som sunne matvarer: frukt, grønnsaker, kjøtt, fugl, fisk, egg, grove kornprodukter, ris, poteter og pasta

Hva tror du? Hvor er vi på vei?

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening.