En sammenligning mellom knebøy og knebøy i Smithmaskin

Forskere har sammenlignet styrkeøvelsene knebøy med frie vekter og knebøy i Smithmaskin* ved å bruke elektromyografi (EMG) for å se hvilken øvelse er best med tanke på å aktivere de største musklene i bena samt stabiliseringsmuskler legger og mage/rygg region.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at seks friske forsøkspersoner utførte en serie med 8 repetisjoner.  Belastningen var 8RM (d.v.s. at belastningen var så stor at de ikke klarte å løfte flere repetisjoner enn 8).  De trente en serie i hver øvelse i tilfeldig rekkefølge.  Forsøkspersonene trente hver tredje dag.  I utførelsen av øvelsene ble muskelaktiviteten målt med EMG i følgende muskler; tibialis anterior, gastrocnemius, vastus medialis, vastus lateralis, biceps femoris, lumbar erector og rector abdominus (dette er muskler på fremside og bakside av lår, den rette magemuskel, muskel langs ryggsøyla (korsryggen) og leggmuskler).

Resultatene fra EMG målingene viste en høyere aktivitet i gastrocnemius (leggmuskel), biceps femoris (bakside lår) og vastus lateralis (fremside lår) når man sammenlignet knebøy i med fri stang og knebøy i Smithmaskin. For de andre musklene som ble målt med EMG under sammenligningen ble det ikke funnet signifikante forskjeller mellom øvelsene.

Forskerne konkluderte med at knebøy med frie vekter er best for personer som trener styrke for å forbedre muskler i leggene, fremside lår og bakside lår.

*Smithmaskin= stang som går på skinner slik at du slipper å balansere stanga i løftebevegelsen.

Schwanbeck, S, Chilibeck, PD, and Binsted, G. A comparison of free weight squat to smith machine squat using electromyography. J Strength Cond Res 23(9): 2588-2591, 2009