4 myter om styrketrening

Å aldri løfte noe som er tyngre enn hårføneren din kan være ditt livs største feil. Legg vekk de små trekiloshantlene og plukk frem de skikkelige sakene – å løfte tungt er snarveien til en sterkere, slankere og mer atletisk kropp. Vi slår hull på fire vanlige myter om styrketrening.

Muskelmyte #1
Du blir stor av å løfte tungt

Redselen for å plutselig legge på seg masse muskler fordi man har begynt å løfte tyngre vekter er helt ubegrunnet. Det skjer faktisk ikke. Det er ofte kvinner som innehar denne frykten. Kvinner har 15–20 ganger lavere testosteroninnhold i kroppen enn menn, hvilket gjør at de rett og slett ikke er laget for å bli store muskelbunter. Kombiner gjerne tung styrketrening med kondisjonstrening, hvilket er optimalt for å få en mer optimal kroppssammensetning. Du kommer til å se nettere ut, selv om du har mer muskler, når du ikke har så mye fett som ligger utenpå.

Muskelmyte #2
Hvis du slutter å trene blir musklene til fett

Nei. Fett og muskler består av to ulike vevstyper og den ene kan ikke bli til den andre. Så selv om du har en treningspause, så kommer ikke musklene dine til å omdannes til fett. Når muskelceller ikke blir brukt, krymper de sammen og forsvinner. Men! Hvis du trener mindre og mister muskelmasse kommer du også til å forbrenne mindre, og hvis du da fortsetter å spise like mye som du gjorde tidligere, kommer overskuddet til å lagres som fett.

Muskelmyte #3
Kondisjonstrening brenner mer fett

Styrketrening øker mengden kalorier du forbrenner hver dag, selv de dagene du ikke trener. Muskelmassen din er nemlig aktiv også i hvile, og gjør at du forbrenner en del energi – så jo mer muskelmasse du har, desto mer energi går med på å bare leve. På en annen side forbrenner du mer energi hvis du løper så fort du kan i 30 minutter enn hvis du trener styrke i 30 minutter. Styrketrening kombinert med kondisjonstrening er altså den beste måten å komme i best form på.

Muskelmyte #4
Tung trening gjør deg tung

Dette handler mer om en misforståelse enn en usannhet. Slank og lett er ikke samme sak. Det vil si at det er ikke sikkert vektnåla bikker nedover når du trener styrke, men du kommer likevel til å se slankere ut. Når du trener styrke, gjerne sammen med kondisjonstrening, får du en strammere og slankere figur – men du blir ikke nødvendigvis lettere. Du kan gå ned et par klesstørrelser samtidig som du veier like mye, eller til og med mer enn tidligere. Du bør helt enkelt slutte å bry deg om vekta, og heller måle fremskrittene dine ved hjelp av målebånd eller jeansstørrelser.

Les også: Styrketrening – er det egentlig så vanskelig?