Vi presenterer ti tips til hva du kan gjøre for å komme deg ut av godstolen og komme i gang med treningen – og holde det gående!
Mange synes det er et ork å trene. Mest sannsynlig skyldes det at de ikke har kommet over den berømte kneika. Hvis du klarer å finne en treningsform som du klarer å holde det gående i over tid, vil mye være gjort.
1. Sett deg realistiske mål.
En av den største feilen mange nybegynnere gjør når de skal begynne å trene regelmessig, er å legge listen for høyt. Å gå fra å ikke trene i det hele tatt, til å trene tre ganger i uken er ofte oppskriften på hvordan man ødelegger treningsgleden. Sett deg et realistisk mål, heller for lavt enn for høyt. Er du helt utrent holder det å begynne med 30-45 minutter, en gang i uken. Etter en måned kan du øke antall treningsøkter, og etterhvert kan du også øke lengden på øktene.
2. Finn en eller flere treningsformer du liker
For å komme i form handler det mer om å være i bevegelse og få opp pulsen enn nødvendigvis å svette på et varmt treningssenter. Derfor kan det være lurt å prøve forskjellige treningsformer og gjøre mer av det du liker best. En rask tur i skogen, en fjelltur eller ganske enkelt en rask spasertur med din beste venn er også trening. Finner du treningsformer som er målbare (feks. et bestemt turmål) kan det være motiverende og ta tiden på denne bestemte turen etterhvert som du trener.
3. Bestem deg for en tidshorisont
Hvis du først bestemmer deg for å begynne å trene – ta steget helt ut, og bestem deg også for at du skal holde ut med treningen en viss tid før du evaluerer hvordan det går. Vi anbefaler at du ihvertfall bestemmer deg for å trene i 6 måneder før du evaluerer om du har blitt «en som trener».
4. Trening er ikke enten eller
Noen dager skjærer alt seg, og man får ikke trent som planlagt. Er du helt i oppstarten og trener bare en gang i uken, kan du flytte treningsdagen din. Har du kommet så langt at du trener flere dager i uken så er det viktig å ikke tenke at alt er ødelagt selv om man ikke får trent helt etter planen. Aksepter at det ikke alltid går etter planen, og gjør det du kan for å få til neste trening.
5. Finn noen å trene sammen med
For mange er det motiverende om man kan finne likesinnede og trene sammen med. Du må selv finne ut av hvilken type du er, men det kan være lurt å trene sammen med personer som er i noenlunde samme form som deg selv.
6. Prioriter trening
Sett av tid på forhånd, og bestem deg for å trene på den avsatte tiden. Det kan ofte hjelpe å holde denne tiden helt hellig, og å ikke gi seg selv et valg om man skal trene eller ikke.
7. Spis riktig
For at trening skal være lystbetont og at du skal ha mest mulig energi, lønner det seg og ha et stabilt blodsukker og ikke innta for mange raske karbohydrater før trening. Det betyr kort og godt et normalt sunt kosthold.
8. Lag deg et konkret mål
Sett deg et målbart, konkret mål. Det kan være alt fra at du skal kunne delta og gjennomføre et trimløp, klare å bestige en fjelltopp eller klare å løpe en gitt rute på tid. For mange er det stor motivasjon å melde seg på et trimløp, da har man både et konkret mål, og en slags forpliktelse til å måtte trene.
9. Før dagbok
For å både kunne se for deg selv at du har fremgang, men også for å hjelpe med til med å lage en god treningsrutine kan det være lurt å føre dagbok. Det trenger slett ikke være avansert – gjør det enkelt!
10. Test deg selv
Finn en løperute, ett gitt antall kg du skal løfte eller noe annet målbart som du kan teste deg på underveis. Dette sikrer både at du kontrollerer at treningen gir fremgang, i tillegg til at det er motiverende og kunne se sort på hvitt at det går fremover. Start gjerne med å teste deg tidlig og noter alle testene.