Får man store lår av å sykle?

Får man store lår av sykle med høy intensitet og i bratte bakker? (Dette virker som en ganske inngrodd oppfatning blant mange jenter)

At man får store lår av å sykle er en vanlig myte. Men dette er ikke noe man behøver å bekymre seg for.

Oppfatningen tror jeg kommer fra at man har sett på topptrente syklister som har veldig markerte muskler i bena. Dermed ser de store ut. Ja, det finnes syklister med store lår, men det finnes nok flere syklister med smale lår. Topptrente syklister er tynne og lette. De har nesten ikke muskler i overkroppen og dermed vil lårene som er meget godt trente, og med fettprosent på godt under 10, se store ut.

Muskler tilpasser seg etter den belastningen de blir utsatt for. Hvis man trener styrke vil man utsette musklene for ganske stor belastning. Dermed vil musklene vokse seg større for å klare denne belastningen og kunne utvikle stor kraft. Slutter man å trene vil man miste muskelmassen igjen.

Ved sykling utvikler man ganske liten kraft. Normalt vil vi utvikle større kraft ved å gå to trapptrinn av gangen opp trappa, eller ved å gå i bratt motbakke, enn ved å sykle. 

Til slutt; Hvis man er utrent vil all trening gi noe økt muskelmasse, sykling vil ikke gi større muskler i lårene enn annen aktivitet.

Svaret er gitt av Dennis Fjellheim.