Et smart valg

For personlig trener Martin Norum startet det med treningsglede og interesse som har utviklet seg stadig sterkere.

 

Martin Norum er personlig trener og kostholdsveileder. Han har mange jern i ilden, blant annet webcoaching, bokskriving og forelesninger. De siste seks årene har Norum jobbet som personlig trener på Optimal trening. Han jobber sammen med Benjamin Christensen som han har skrevet to bøker sammen med.
– Det hele startet med treningsglede og interesse som har utviklet seg stadig sterkere, forteller han.

300px-Under_armour_logo

Styrketrening er favoritten
Martin Norum forteller at han aldri har vært spesielt god i noen idrett, men prøvd en del forskjellig.
– Det var først da jeg «fant» styrketrening i 16 års-alderen at jeg virkelig oppdaget noe jeg synes var skikkelig gøy og givende, ikke bare på kort sikt, sier han.
Han ble kjent med andre som hadde samme interesse som ham selv, og da ble det klart for ham at han ønsket å drive med trening på en eller annen måte.
– Akkurat hva som gjorde at jeg gikk for å bli PT (det var tross alt ikke så vanlig å bli det som det er nå), vet jeg ikke, men det var nok en kombinasjon av lysten på bedre forståelse for egen del sammen med en tanke om at dette faktisk kunne være noe jeg kunne jobbe med. Det viste seg å være lurt.

Webcoaching
For tre år siden grunnla Martin Norum www.webcoaching.no – et team som i dag består av 15 personer (PTer, idrettsfysiolog, ernæringsprofesjonelle/bachelorgrad i ernæring og terapeuter).
– Vi jobber med å følge opp alt fra helt vanlige mosjonister til topptrente utøvere med nøye tilpasset treningsprogrammering og ernæringsoppfølging, og det fungerer veldig bra. Det er givende å jobbe med dette. Det at vi også har så mange coacher som har spesialkompetanse på ulike felt gjør at teamet blir ekstra sterkt, sier Norum.
Han har også de siste tre årene hatt et engasjement som foreleser på et videreutdanningsløp på Oslo Universitetssykehus, der fysisk aktivitet brukes som integrert behandling for psykisk syke pasienter.
– Her får jeg utfolde meg med en litt mer akademisk tilnærming i forelesning for helsepersonell.

Foredrag
Martin Norum holder også et høyt antall foredrag for private aktører og næringslivet.
– Jeg jobber også med noen av landets aller mest faglig sterke og oppdaterte terapeuter, hvilket har gjort at jeg bedre enn PTer flest har fått bedre innblikk i og forståelse for kompleksiteten i smerte og smertevitenskap.
Hverdagen hans er dermed fylt av et bredt felt av ting som interesserer ham og passer godt sammen; styrketrening og PT-yrket, ernæringsarbeid med foredrag, konsultasjoner og oppfølging, og rehabiliteringsinteressen.

Styrketrening for løpere
Norum mener spørsmålet om hvorvidt styrketrening gagner løperen i stor grad er kontekstavhengig.
– Generelt sett kan vi si at jo lengre distanser som løpes og/eller desto lavere farten er, desto mindre betydningsfullt er styrketreningen for prestasjonen.
– Og motsatt vil de kortere distansene gi et større behov for større styrke og dermed mer styrketrening. Sprinting er ett eksempel der det krever svært stor kraft og styrke for å løpe med maksimal hastighet over kort tid, sier han.
Løping er utholdenhetstrening og trener opp hjertet og lungene til å forbedre sin kapasitet.
– Likevel ser man i ny vitenskapelig litteratur at styrketrening kan forbedre den såkalte arbeidsøkonomien, sier Martin Norum.

Artikkelen er presentert i samarbeid med Under Armour.