Kom i form – gratis og effektivt

Du trenger ikke ha fokus på resultater og et strengt treningsregime for å komme i form. Her gir Lasse Tufte sine motivasjonsråd og tips til aktiviteter.

Lasse Tufte elsker å være i aktivitet, og han henter motivasjon i mestring og opplevelser. Han er blant annet kjent som grunnleggeren av Tufteparken, og hans interesse for egenvekttrening. Nå har han blitt en del av #TeamImsdal.

Feil tilnærming
– Veldig mange har fokus på at de må trene for å komme i form, og det mener jeg er en feil tilnærming. Trening er viktig, men for mange er ordet trening negativt ladet. Man tenker på det som noe man må gjøre, eller har fått beskjed om å gjøre. Jeg tenker også noen ganger at jeg ikke har fått trent skikkelig den siste uka. Det jeg da legger i ordet trene er at jeg ikke har vært på treningssenteret, eller at jeg ikke har kjørt konkrete styrkeøkter med vekter, sier Tufte.

Lasse Tufte har satt sammen syv effektive øvelser som alle kan gjennomføre. De styrker kroppen, ved bruk av egen kroppsvekt.

En bedre og annerledes tilnærming til fysisk aktivitet er å ikke tenke at du må trene den bestemte treningsøkten, eller gjennomføre øvelsene som står i treningsprogrammet. Tufte vil at du isteden skal fokusere på lystbetont aktivitet.
– Det kan være uker der jeg føler at jeg ikke har fått trent skikkelig. Men så tenker jeg samtidig at jeg har vært tre ganger i svømmehallen og svømt, jeg har vært to ganger på rulleski, jeg har vært tre ganger rundt Sognsvann og en tur i klatreparken. Det er jo en ganske innholdsrik uke, men jeg tenker ikke på det som trening. For meg er det lystbetont aktivitet som jeg gjør uten å ha en overordnet målsetting, sier Tufte.
Når han holder foredrag eller har PT-kunder forsøker han å få folk til å finne noe de synes er gøy å holde på med. Der fokuset ligger på det man gjør der og da, ikke på hva man skal oppnå lengre frem i tid. Gjennom #TeamImsdal ønsker han å motivere andre til aktivitet, og gi folk inspirasjon til å prøve ut nye aktiviteter og øvelser.
– Jeg tenker at mange er begrenset til de øvelsene man allerede kjenner til. Alle, uansett om de er nybegynnere eller avanserte utøvere, går litt fast i de samme mønstrene. Jeg tror at både #TeamImsdal og meg selv som tilskudd, kan bidra med å gi folk flere ideer til aktiviteter. Kanskje noe som ikke er så avansert, men noe annet enn det man vanligvis bruker, sier Tufte.

Bruk strikk
– Jeg tror jeg har en annen tilnærming til mye. Jeg er veldig opptatt av å prøve nye aktiviteter, og det tror jeg er viktig for å holde motivasjonen oppe. Jeg er også opptatt av å tilgjengeliggjøre aktiviteter. Det vil si å gjøre øvelser og aktiviteter mulige for alle å gjennomføre. I mye av den treningen jeg gjør bruker jeg konsekvent strikk. Jeg synes det er bedre at man klarer en skikkelig pullup med strikk, enn at man gjør en versjon som er litt halvveis. Strikken er et verktøy man bruker for å gjennomføre øvelsene riktig, og det mener jeg er bra. Da kan man klare det antall repetisjoner som bygger styrke, og øvelsen blir tilgjengelig for alle. For nybegynnere er strikk et godt verktøy for at man skal kunne gjøre øvelsene riktig. For de avanserte brukerne kan strikken hjelpe til i nye mer kompliserte øvelser, eller å tilføre mer motstand i øvelsene, sier Tufte.
I #TeamImsdal kan du få gode tips fra Lasse Tufte, men også fra flere andre dyktige mennesker som liker ulike former for aktivitet.
– Jeg tror veldig på det at folk møtes fysisk, men samtidig er det digitale og sosiale medier blitt så stort at det har påvirkning på mange mennesker. #TeamImsdal skaper tilhørighet for sine medlemmer, og du er en del av et online fellesskap som vil motivere deg til aktivitet.

Les også: Slik får du fremgang i treningen din…

Hannibal for King
Lasse Tufte drev med fotball og organisert idrett frem til han var 17 år. Så fort han var 16 år meldte han seg inn i det lokale treningsstudioet.
– Som så veldig mange andre på min alder trente jeg med tunge vekter for å bli størst mulig på kortest mulig tid. Det var fokuset den gangen. Til å begynne med var fremgangen stor, og så stagnerte det litt. Etter hvert begynte det å koste mer og man måtte ha mer kunnskap for å komme videre. Da falt mange fra. Det gjorde jeg også, og fikk litt opphold i treningen. Jeg startet med å se etter alternative måter å trene på. Det var litt tilfeldig at dette var på samme tid som filmen «Hannibal for King» gikk viralt her i Norge. Den handlet om trening i utendørs parker, lik Tufteparken. På den tiden fantes ikke slike parker i Norge, så samtidig som vi startet med å trene på denne måten så vi også etter muligheter for å lage slike parker, sier Tufte.

Les også: Slik finner du treningsgleden

Utviklet egen park
Han utviklet Tufteparken, som kort fortalt består av ni stativer hvor man kan gjennomføre ulike øvelser.
– Vi ønsket et sted å trene, og jeg tegnet et forslag for Asker kommune slik at de kunne sette opp en park der vi kunne drive med egenvekttrening. Den gang var ikke tanken at dette skulle selges videre til andre steder, sier Tufte.
Per i dag er det rundt 200 Tufteparker i Norge som er satt opp siden 2012. Litt avhengig av hva de som kjøper ønsker å ha, så varierer utformingen av parkene. I storbyene er parkene godt brukt. Utenfor de store byene er det gjerne mer organiserte aktiviteter og samlinger.
– Da vi satt opp de første parkene mente mange at dette kun var for de som var godt trent. På landsbasis har terskelen blitt mye lavere, og nå er det folk på alle nivåer som bruker parkene, sier Tufte.

Bli med i #TeamImsdal du også
Treningssamfunnet #TeamImsdal motiverer deg til en mer aktiv livsstil. Det er helt gratis, og alle kan være med. Som #TeamImsdal-medlem kan du logge og holde oversikt over treningsøkter, delta i spennende og morsomme utfordringer, la deg inspirere av likesinnede og vise fram din treningsglede. Du kan få tips og råd, og engasjerende innhold fra treningsglade folk på alle nivåer. Det lages utfordringer og konkurranser der du kan vinne premier.
Melde deg på #TeamImsdal her og logg treningen din, og gjennomføre utfordringer og poste bilde av det på Instagram med #TeamImsdal.