Møt lederne av Team Skyr®

Maren Erdvik og Lars Zachariassen er begge engasjerte og spreke bloggere. Nå skal de lede hvert sitt Team Skyr® frem mot Rosa sløyfe-løpet. Her deler de sine kostholds- og treningstips.

I forbindelse med Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand og Haugesund har henholdsvis Maren og Lars trukket ut hvert sitt drømmelag – Team Skyr® – som skal løpe sammen i hver sin by i oktober. Begge to trekker frem viktigheten av å få en fin opplevelse i Rosa sløyfe-løpet, fremfor å fokusere på prestasjon.

Skyr® kan brukes til så mangt

For både Lars og Maren er trening en stor del av hverdagen. Lars Zachariassen er utdannet fysioterapeut med videreutdanning innen kognitiv terapi og idrett. Den energiske trebarnsfaren har et stort hjerte for psykisk og fysisk helse, og formidler dette gjennom blant annet foredrag og engasjerende blogginnlegg. 

Maren Erdvik er utdannet innenfor ernæring i tillegg til at hun er PT og utdannet sykepleier – hun elsker alt som har med trening og kosthold å gjøre, og sprer både inspirasjon og innsikt på bloggen sin.

De to team Skyr®-lederne er med andre ord travle typer, som nå skal delta i Rosa sløyfe-løpet sammen med hvert sitt Team. For å holde energinivået oppe er Skyr® et fast inventar i begges kosthold.

Maren spiser gjerne Skyr® som en del av frokosten og som mellommåltid enten før eller etter trening.
– Skyr® er supert å slenge i treningsbaggen eller veska når man har en lang dag på jobb eller på farten.

Hun trekker frem Skyr® Luftig som en favoritt. Maren topper den med mandler, valnøtter, bær og litt kanel. Ellers går det mye i Skyr® i smakene appelsin-mango og fersken-bringebær.

– Proteindrikken er en favoritt etter trening. Ellers må jeg innrømme at jeg er TOTALT hekta på Skyr® is. Fy søren, så god den er! Salt karamell er favoritten. Perfekt hverdagskos, sier Maren.

Hos Lars går det også mye i Skyr® proteindrikk – begge smaker, gjerne etter trening. I tillegg trekker han frem Skyr® skogsbær med müsli, blåbær og begge variantene av Skyr® Luftig.

– Barna dryler nedpå med mange Skyr® Mini i løpet av en uke, forteller han, og legger til at Skyr® Mini er genial å fryse ned. Da kan de enten tas med på tur i helgene, spises som is eller brukes i smoothie, forteller han.

Ernæringsfysiologens kommentarer

I denne artikkelserien har vi med oss klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite. Hun mener at Maren og Lars viser flere ypperlige bruksområder for de ulike Skyr®-yoghurtene, både som frokost, mellommåltider og før trening.

– Skyr®-yoghurt er et komplett lite måltid i seg selv, med biologisk fullverdige proteiner, lav på karbohydrater og flere viktige næringsstoffer. Ønsker du et enda mer mettende og innholdsrikt måltid, passer fint å kombinere med litt nøtter, friske bær og eventuelt noen skjeer usøtet müsli. Dette tilfører flere sunne fettsyrer og fibervarianter, samt mer proteiner, energi, antioksidanter og vitaminer. De to sistnevnte er ekstra gunstig for å styrke immunforsvaret fram mot kaldere dager, forklarer Ragnhild.

Skyr proteindrikk er definitivt velegnet etter treningsøkter når du trenger litt ekstra energi og restitusjon.

– Med hele 18 gram protein og kun 12 gram naturlige sukkerarter fra melk er denne drikken også ypperlig for de som driver aktiv styrketrening. Ønsker du å fylle opp glykogenlagrene litt ekstra, kan man gjerne spise en frukt i tillegg, tipser hun videre.

Når maten smaker godt og gjør godt

Ragnhild påpeker videre at det er viktig å kunne senke skuldrene og kose seg en gang i blant. Da er det en ekstra god følelse når maten både smaker og gjør godt.

– At Maren er hekta på Skyr® is, må derfor kunne sies å være noe av det beste man kan være hekta på når det kommer til iskrem. I denne kremete isen finnes kun omlag halvparten av kaloriene sammenlignet med andre fløteiser, i tillegg har den et høyt proteininnhold (13 %), er tilnærmet uten fett og uten tilsatt sukker. At sukkerartene likevel er 10 %, skyldes i all hovedsak melkesukker. Så Maren og alle andre is-elskere: fortsett å kose dere med Skyr® is, sier ernæringsfysiologen.

Hvorfor Skyr®?

Smak og innhold er to stikkord som går igjen når Team Skyr®-lederne forklarer hvorfor de tyr til nettopp dette mellommåltidet.

– Jeg liker at Skyr®-yoghurtene har så bra næringsinnhold, at de er uten tilsatt sukker og at det er godt med protein. Det gjør at jeg holder meg mett lenger. Smaken er også helt nydelig!! Det føles nesten som man spiser en sunn dessert, sier Maren. Hun forteller at hun liker å vite hva hun får i seg, og synes Skyr® derved er et fint alternativ.

– Med en aktiv hverdag er det viktig med påfyll av næringsrik mat, sier hun.

Lars trekker frem at Skyr®-produktene utgjør enkle, små måltider i en hektisk hverdag.

– Det smaker godt, gjør godt, og man bli passe mett. Jeg tenker at sunt/usunt ikke er så gode begreper, da det egentlig alltid vil være snakk om mengde, men jeg vet dog at næringsinnholdet her er langt bedre enn mye annet på markedet, som jeg kanskje er mest opptatt av når det gjelder barna, forteller han.

Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild påpeker at det ikke er tilfeldig at Skyr®-yoghurtene topper de fleste yoghurttester når det kommer til innhold og sammensetning.

– Sammenlignet med andre fruktyoghurter på markedet, er de tilnærmet uten fett, uten tilsatt sukker og helt i nedre sjikt på energinivå (kalorier). Dette gjør yoghurten velegnet også for de som er opptatt av holde en stabil vekt, unngå vektøkning eller rett og slett bare være forsiktig med sukkerinntaket.

Her er et eksempel:

Skyr®-yoghurt jordbær og lime vs Tine skogsbæryoghurt:

 

YOGHURT
(næringsstoff per 100 gram)
Energi(kcal) Fett (gram) Karbohydrat (gram) Protein(gram) Kommentar
Skyr®-yoghurtjordbær og lime 58 0,2 4 10 Uten tilsatt sukker
Tine skogsbæryoghurt 91 3,1 12 3,7 Med tilsatt sukker

 

At noen yoghurter inneholder mer sukker og kalorier, gjør ikke produktet fullstendig usunt eller ubrukelig, mener Ragnhild, men forklarer videre at det heller ikke kan regnes som helsefremmende med tanke på det høye energi- og sukkerinnholdet.

– Som Lars nevner, handler det ikke bare om innholdet i produktene, men også om mengdene som konsumeres eller hvor ofte man spiser det. Slike sukkerholdige varianter kan noen ganger være egnet om man trenger litt ekstra kalorier eller sukker, har nedsatt matlyst eller rett og slett bare som dessert eller kos. Kort oppsummert: «alt til sitt bruk», avslutter ernæringsfysiologen.

Meld deg på Rosa sløyfe-løpet HER