Jakten på den gode skiopplevelsen

God glid og godt feste er viktig i jakten på den gode skiopplevelsen, uansett ambisjonsnivå. Visste du at det finnes ski som sørger for begge deler, uten at du trenger å smøre skiene før hver skitur selv?

Det er lite som er så frustrerende som når du glipper i hvert fraspark, og det er heller ingen god følelse når gliden er så dårlig at det er tungt å føre skien fremover. Felleskiene tok markedet med storm for et par år siden, og fremdeles er det noe av det det selges mest av i sportsbutikkene. Den store interessen har også skutt fart i utviklingen og gjort at dagens langrennsski med integrert fell faktisk kan gi deg både godt feste og god glid.

Svar og vinn – si din mening om trening og langrenn her…

– Vi har helt klart kommet dit i dag at de felleskiene som blir produsert nå holder et veldig høyt nivå. På føret rundt 0 grader og varmere har felleskiene vært gode i noen år, mens på dager hvor det er kaldt er det mange som fortsatt foretrekker smørbare ski. Teknologien fortsetter å utvikles, så kanskje de en dag også vil bruke dette i verdenscup, innleder Dag Erik Kokkin, racingsjef i Rossignol Norge.

Felleski til ditt bruk

Er du på jakt etter nye felleski er det de samme prinsippene som gjelder som når du kjøper vanlige smørbare ski. Lengde, spenn, vekt, teknikk og ikke minst modell har betydning for om du finner det rette skiparet.

– Det er kjempeviktig at du går ut av butikken med riktig modell felleski, tilpasset deg. Siden smøresonen er satt på en felleski har du ikke mulighet til å justere den frem eller tilbake, minner Kokkin om.

Vektklasse og teknikk er med andre ord kanskje enda viktigere enn ved kjøp av en vanlig smørbar ski, dersom du skal få en best mulig skiopplevelse med både godt feste og god glid. Det finnes mange modeller av felleski, og ved å ha gjort deg opp en mening om til hvilket bruk du ønsker å bruke skiene øker du sjansen for å gjøre et godt kjøp.

– Det finnes felleski med innsving, og det finnes felleski i racing-kategorien. Felleskiene i marka-segmentet er snillere i spennet og krever ikke 100 % tyngdeoverføring for at du skal få feste. Racing-felleskiene har et stivere spenn og krever bedre tyngdeoverføring for å få godt feste, forklarer Kokkin.

Dette kan du gjøre selv

Selv med en satt smøresone er det ting du selv kan gjøre for å optimalisere skiopplevelsen med en felleski. Du kan for eksempel justere bindingen frem eller tilbake. Flytter du den frem får du bedre feste, og flytter du den tilbake får du bedre glid.

– Vi mener det er viktig at felleskiene plukkes riktig til deg, uten at du trenger å flytte på bindingen. Men det går an å eksperimentere litt med bindingen på spesielle fører for eksempel, sier Kokkin.

Ikke minst er det viktig å ta vare på felleskiene på samme måte som en vanlig smørbar ski.

– Felleskiene bør glides på samme måte som smørbare ski. Fellen bør vedlikeholdes med beskyttende produkter for fell før skitur og behandles med fellerens når fellen er skitten, avslutter Kokkin.
Dag Erik Kokkins felleski-tips i de ulike segmentene:

BARN/JUNIOR

Speed Skin skiene har trekjerne og er robuste til alle slags føre- og snøforhold. Speed Skin kommer med to felleløsninger, short og long i forhold til skiens lengde.

Delta Skin Jr er en lettgått og god ski til barn. LDC+ kjerne og Active Cap gjør den lett og samtidig robust. Dette er også et godt alternativ for de som ønsker et alternativ til en fullblods racing-ski til junior.

R-SKIN Race Junior er felleutgaven av junior racing-skiene. Honeycomb kjerne gjør den lett i vekt og gir mye liv i skien, samt enkel å få feste på. Kommer med K7000 såle og universal slip og 100 % Mohair fell.

VOKSNE

R-skin Ultra er en innsvingt markaski med fell. R-Skin Ultra er et soleklart alternativ for deg som skal ut å gå på tur i marka. Skiene er lette i vekt, som gir enkelt og trygt feste, samt stabile i nedkjøringer takket være sitt innsving.

R-Skin Plus er den perfekte ski for mosjonisten og den aktive turgåeren. R-Skin Plus har trekjerne med utfreste kanaler som gir lav vekt og mye liv i skien. Skien er enkel å gå på, og har en spisset tupp som gjør den enkel og rask å føre frem i sporet.

R-Skin er en av de mest ettertraktede felleskiene og en referanseski i dagens marked. Testvinneren R-Skin er skien for mosjonistene og aktive skiløpere og kommer i lengder fra 186 cm. Skiene har den tradisjonelle 100% Mohairfellen som gir god glid, samt trygt og godt feste. R-Skin kommer i to forskjellige spenn, den vanlige og en stiv.

R-Skin Race Comp er endelig her. R-Skin Race Comp lages på X-IUM konstruksjon og er den første racing-skien i R-Skin sortimentet. Race Comp har en 100% Mohairfell, men med kortere hår enn tidligere, som gir enda bedre glidegenskaper samt trygt feste. Dette er en ski som blant annet allerede er brukt i Norges Cupen i langrenn.