Hvilken felleski passer til ditt bruk?

Skal du kjøpe felleski? Da bør du ha kontroll på dette.

Felleskiene har tatt markedet med storm de siste årene, og fremdeles er det noe av det det selges mest av i sportsbutikkene. Den store interessen har også skutt fart i utviklingen av felleski, og gjort at dagens langrennsski med integrert fell faktisk kan gi deg både godt feste og god glid.

Felleski til ditt bruk

Er du på jakt etter nye felleski? Da er det de samme prinsippene som gjelder som når du kjøper vanlige smørbare ski. Det er viktig at du vet din høyde, vekt og nivå slik at de i butikken kan finne frem riktige ski til deg. Siden smøresonen er satt på en felleski har du ikke mulighet til å justere den frem eller tilbake. Du kan derimot justere enkelte bindinger frem og tilbake, noe som gir deg muligheten til å få bedre feste eller bedre glid.

Det finnes mange modeller av felleski, og ved å ha gjort deg opp en mening om til hvilket bruk du ønsker å bruke skiene øker du sjansen for å gjøre et godt kjøp. Det finnes felleski med innsving, og det finnes felleski i racing-kategorien. Felleskiene i marka-segmentet er snillere i spennet og krever ikke 100 prosent tyngdeoverføring for at du skal få feste. Racing-felleskiene har et stivere spenn og krever bedre tyngdeoverføring for å få godt feste.

Dette kan du gjøre selv

Selv med en satt smøresone er det ting du selv kan gjøre for å optimalisere skiopplevelsen med en felleski. Du kan for eksempel justere bindingen frem eller tilbake. Flytter du den frem får du bedre feste, og flytter du den tilbake får du bedre glid. Likevel er det viktig at felleskiene plukkes riktig til deg, uten at du trenger å flytte på bindingen. Men det går an å eksperimentere litt med bindingen på spesielle fører for eksempel.

  • Oppsøk din lokale sportsbutikk
  • Oppgi riktig høyde og vekt (ikke lyv på vekten)
  • Si hva du skal bruke skiene til (familieturer eller mosjonsrenn)
  • Si hvor mye du har gått på langrenn tidligere (ikke skryt på deg bedre teknikk)

 

Din teknikk

Du skal være dønn ærlig når du skal kjøpe ski. Forsøker du å fremstå som en bedre skiløper enn det du er, vil det straffe seg. Evne til å ha gode fraspark med full tyngde på en fot om gangen er ikke noe alle får til. Da vil toppmodellene ofte være for vanskelige å få feste med. Grunnen til dette er at de ofte har kortere fell, bedre glid og et annet spenn. Får du en ski som krever teknikk du ikke helt har, vil særlig feste bli en stor utfordring.

VIDEO: Ikke kjøp felleski før du har sett dette…

 

Hva skal jeg velge?

Hva du til slutt skal velge avheger av bruk, behov og ferdigheter. Det finnes i dag et stort utvalg felleski, og du kan kjøpe både på nett og i butikk. Hvis du er førstegangskjøper anbefaler vi at du går i en butikk og får hjelp. Det finnes ski både for mosjonisten og for den som trener eller går aktivt.

Les også: Derfor velger vi felleski…

Eksempler på gode felleski

Premium

Nye R-SKIN PREMIUM bygger på vår nye X-ium Premium Classic-ski som er utviklet for elite- og konkurranseutøvere. Utskiftbare mohairfeller (100-150 dager) for godt feste uansett forhold uten preparering. 3 Edge Energy Sensor-teknologi gir økt kraftoverføring og bedre akselerasjon. Kompatibel med Turnamic®-bindingsystem for naturlig skifleks og snøopplevelse.

Xium R-Skin

Konstruksjonen er veldig lik den som brukes til racing-skiene, men den er litt tyngre og har ikke Bi-Edegekonstruksjonen. X-ium Classic kommer kun i spennet C2 universal. En svært bra ski for både trening og konkurranse. Basen er av samme kvalitet som på racing-skien. Skien leveres med NIS-plate som gir en lett montering og justering av bindingen.

R-Skin Ultra

Morgentrening eller helgeøkter – R-Skin Ultra er alltid klar for skiturer. Designet for treningsfokuserte skiløpere. Den lette konstruksjonen har vårt innebygde mohair frasparksoneinnlegg som gir godt fraspark og god glid under alle forhold uten smøring. Skien er kompatibel med Turnamic® bindingsystemet og har en integrert bindingsplate som gir naturlig fleksibilitet. Det gir en uovertruffen presisjon, glid og snøfølelse.

R-RSKIN-IFP 6 JR SKI

Robust felleski for barn. Gir trygt og godt feste under alle føre- og snøforhold. Fellens lengde er tilpasset lengden på skiene man velger. Vekt 500 gram. Speed Skin Jr har en allsidig 60 % mohair-fell, for glimrende feste og god glid under alle forhold. Skien har trekjerne, for gode tilbakemeldinger og enklere føring. Gir trygt og godt feste.