Få fremgang i skisporet med teknisk fokus

Nå gjelder det å utnytte de gode skiforholdene. Ved å legge til seg gode tekniske vaner vil du merke stor fremgang, mener landslagsløper Håvard Solås Taugbøl.

Skisesongen er godt i gang, og nå er det også gode skiforhold de fleste steder i landet. Mens eliten forbereder seg til de olympiske leker i Sør-Korea har du kanskje mål om et turrenn i vinter, eller rett og slett bare kjenne på mestringsfølelsen når du går på ski? Rekruttlandslagsløper Håvard Solås Taugbøl anbefaler å bruke tid på å terpe teknikk om du ønsker rask og god fremgang i skisporet.

Svar og vinn – si din mening om trening og langrenn her…

– Jeg tror mange har mye å hente på teknikk. Du kan være så sterk og ha så stor motor som du vil, men med en dårlig teknikk er det vanskelig å få noe ut av det. Det fine med teknikk er at du kan terpe på det så å si uansett hva og hvordan du trener. For eksempel når du går en rolig skitur, har en litt tøffere økt eller utfordrer balansen i pausene på styrkerommet, innleder han.

Tre nøkkeløkter

Skal du ha tre skiøkter i uka mener Solås Taugbøl at du bør variere med to ulike langturer og en form for intervall. Rossignol-løperen foreslår å dele det opp på følgende måte:

1. Rolig langtur (1,5 – 3 timer)
– Her er målet å bare kose seg, og nyte naturen. Legg gjerne inn noen minutter eller strekninger der du tar stavene i hendene og går uten. Det er kjempefin balanse- og teknikktrening, samtidig som du får spesifikk styrke i beina.

2. Naturlig distanse/intervall
– Varm opp etter eget ønske. Gå deretter en småkupert runde, for eksempel en lysløype, der du prøver å holde en jevn høy fart. Test ut ulike måter å gå i terrenget, for eksempel kan du gå fort på flatene og holde igjen i bakkene – eller motsatt. Enten kan du gå hardt sammenhengende i en viss tid, for eksempel 20-45 minutter, eller så kan du dele det opp i intervaller, for eksempel en runde 3-6 ganger med 2-4 minutter pause. Her får du trent kapasiteten, samt trent på alle de ulike teknikkene når du begynner å bli sliten.

3. Rolig langtur staking
– Ved kun å stake en langtur får du jobbet veldig bra med den spesifikke styrken. Er du så sprek at det til slutt blir lite utfordrende å kun stake en tur, så går det an å legge inn litt styrkestak i noen slake motbakker. Da lover jeg at armene blir seige etter hvert.