Effektiv ferietrening på mølla

Sommeren er en fantastisk årstid og de aller fleste tilbringer mye mer tid utendørs – også når det kommer til trening. Men, det er ikke slik at mølla er bannlyst i ferien. Tredemølletrening er like aktuelt året rundt, og kan være vel så praktisk i mange tilfeller.

Når temperaturen bestemmer
Hvis varmen virkelig gjør seg gjeldende, blir det fort ensbetydende med morgen- eller kveldstrening. Trening innendørs på de varmeste dagene gir deg større valgfrihet når det gjelder tidspunkt: På mølla er det like svalt døgnet rundt, så du kan trene når du selv føler for det. Fleksibilitet og ferie går aller helst hånd i hånd.

Når det nærmeste er det beste
Hvis du kun har én time til rådighet for å få unnagjort dagens treningsøkt, og du bor et stykke unna de beste løpeområdene, kan den nærmeste mølla være et effektivt valg i stedet. Er du så heldig å ha en mølle i kjelleren eller garasjen, tjener du mye tid på dette. Bruk denne ene timen på en kvalitetsøkt fremfor stress til og fra trening. Tredemøllen MYRUN fra Technogym er utviklet av løpere for løpere. Den kommer med en app som gir deg tilbakemeldinger på hvordan du kan bli en bedre løper. MYRUN er stillegående og tilbyr utallige treningsprogrammer og økter som bidrar til at du kan nå ditt mål.

Når du trenger en pålitelig fartsholder
Trener du frem mot en konkurranse senere i sommer, eller et stort gateløp på høsten? Da kan mølla hjelpe deg på veien. Hvis du ikke får med deg løpekameraten på hardøkta – bruk mølla i stedet, og du vil få taktfast drahjelp gjennom hele den hurtige langturen eller alle intervalldragene – alt ettersom hva slags økt du velger å kjøre. Mølla sakker ikke på farten med mindre du bestemmer at den skal.

Ønsker du en helt kontrollert økt, uten at topografi, vind og underlag spiller inn, er mølla et ypperlig alternativ. MYRUN gir eksakte svar på fart og form og gir deg en indikator på hvordan du ligger an til konkurransen.

Tre effektive sommerøkter
Selv om ferie er synonymt med fri, betyr ikke det at dagene ikke fylles opp. Man skal rekke mye i løpet av ferieukene, og trening kan fort bli nedprioritert. Her er tre mølleøkter som både er tidseffektive og effektive med tanke på formen:

Økt 1 – Raske intervaller

 • Varm opp med 5–10 min rolig jogg (Hva som er rolig er selvfølgelig individuelt, men mellom 8 og 10 km/t kan passe for mange.)
 • Kjør 8–10 x 2 min i moderat til høy fart. Pause: Gå i ett minutt. (Et forslag til tempo på intervalldragene her er ca. 14 km/t. Tilpass underveis, du skal ikke kjenne melkesyreopphopning.)
 • Ro ned i noen minutter med lett jogg eller gange.

Totaltid: Underkant av 45 min

Økt 2 – Bakkedrag på mølla

 • Varm opp med 5–10 min rolig jogg (Hva som er rolig er selvfølgelig individuelt, men mellom 8 og 10 km/t kan passe for mange.)
 • Kjør 6 x 3 min med en stigning på 3–4 %. Både tempo og stigning kan justeres underveis. Du skal ikke føle melkesyreopphopning, men puste godt. Jobb med steget og armene under dragene. Pause: 90 sek gange uten stigning.
 • Ro ned i noen minutter med lett jogg eller gange.

Totaltid: ca. 40 min

Økt 3 – Progressiv langtur

 • 10 min rolig jogg (f.eks 10 km/t).
 • 10 min litt raskere (f.eks. 11 km/t).
 • 10 min i halvmaratonfart (f.eks 12 km/t hvis halvmaratonpersen din er på 1.45).
 • 5 min i 10-kilometerfarten din (f.eks. 13,3 km/t hvis persen din på mila er 45 min).
 • 5 min helt rolig jogg (f.eks. 8 km/t).

Totaltid: 40 min