5 myter om protein

Kan protein gjøre deg tykk? Her er svaret på fem myter om protein.

Når det er snakk om proteiner hører man gjerne en del påstander og meninger – hva er feil og hva er fakta? Her er 5 typiske myter om protein som vi ofte kommer over.

Proteiner er et makronæringsstoff som ofte blir omtalt som “kroppens byggesteiner”. Dette næringsstoffet har flere livsviktige oppgaver i kroppen og nok protein i kostholdet er blant annet helt nødvendig for å bygge og vedlikeholde muskelmasse.

 

1) «Jeg trenger ikke å tenke på proteininntaket mitt»

Feil!
Proteiner er et livsviktig næringsstoff som har flere essensielle oppgaver i kroppen. Blant annet er et godt nok proteininntak viktig for å bygge og vedlikeholde muskelmasse. Jo større treningsmengde man har, jo høyere er proteinbehovet. Hvis du trener sjeldent eller aldri så anbefales det å få i seg 0,8-1 gram protein per kilo kroppsvekt daglig. For de som driver med utholdenhetstrening og har en moderat treningsmengde er den daglige anbefalingen 1,2-1,6 gram protein per kilo kroppsvekt. For de som har en stor treningsmengde og som trener mye styrke anbefales et daglig proteininntak på 1,6-2 gram protein per kilo kroppsvekt.

Les også: 5 fordeler med proteinpulver


2) «Det spiller ingen rolle hva slags proteinkilde jeg velger»

Feil!

Protein er bygget opp av 20 ulike aminosyrer og 8 av disse kalles for «essensielle». Det vil si at kroppen ikke klarer å produsere disse selv, men må tilføres gjennom kosten. Derfor anbefales det å velge gode proteinkilder som bidrar med alle disse essensielle aminosyrene, og dette kalles gjerne for fullverdige proteinkilder. Eksempler på gode proteinkilder er melk og meieriprodukter, kjøtt, fugl, fisk og egg. Flere studier har for eksempel vist at myseprotein, som proteinpulver ofte lages av, har svært høy biotilgjengelighet og utnyttes veldig godt av kroppen. Dette skyldes det høye innholdet av aminosyren leucin som er essensiell for å trigge ulike signalveier for muskelvekst.


3) «Det finnes ikke vitaminer og mineraler i proteinpulver»

Feil!

Proteinpulver av myse og kasein bidrar med flere av de samme vitaminene og mineralene du får av å drikke melk. Dette er blant annet ulike B-vitaminer, fosfor, kalsium og magnesium.

Les også: Slik får du sommerkroppen 2018


4) «For mye proteiner gjør meg tykk»

Feil!

Det er ikke et spesifikt næringsstoff som avgjør om du går opp i vekt eller ikke. Man legger på seg hvis man har et energioverskudd og derfor er det den totale kalorimengden du får i deg over tid som påvirker om du legger på deg, reduserer kroppsvekten eller er vektstabil. Faktisk så vil proteiner være det næringsstoffet du bør fokusere på å øke inntaket av hvis du vil ned noen kilo eller unngå å gå opp i vekt. Et proteinrikt kosthold bidrar nemlig til en bedre og mer langvarig metthetsfølelse. I tillegg har proteiner en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett, noe som betyr kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein.


5) «Et høyt proteininntak er farlig for nyrene»

Feil!

Dette er en myte som har levd i mange år, men friske mennesker vil ikke overbelaste nyrene med et proteinrikt kosthold som baserer seg på de generelle anbefalingene for daglig proteininntak. De som har påvist redusert nyrefunksjon eller er genetiske disponible for dette bør derimot få individuelle retningslinjer om proteininntak fra lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

Innholdet i denne artikkelen er produsert for Proteinfabrikken.