Hva er egentlig sant om kosttilskudd? Her er fire myter du burde ha kontroll på.
Myte 1:
Kosttilskudd er farlig
FEIL!
Kosttilskudd er ikke farlig – dette er rett og slett konsentrerte næringsstoffer som kommer i flytende eller fast form, for eksempel kapsler, pulver eller konsentrat på flaske. Først og fremst så skal kosttilskudd brukes som et supplement, og det erstatter ikke et sunt og næringsrikt kosthold. Likevel er kosttilskudd noe de fleste av oss kan ha behov for i perioder av livet.
Les også: Fem myter om protein
Myte 2:
Ingen har bruk for kosttilskudd
FEIL!
Det kan være flere ulike grunner til at det er lurt med kosttilskudd. For eksempel kan vitamin- og mineraltilskudd være nødvendig for personer med lavt energiinntak, eller om man har en matintoleranse eller matvareallergi. Kosttilskudd kan også være sentralt for andre personer ved enkelte diagnoser eller tilstander når kostholdet er mangelfullt, ensidig eller at næringsstoffer tas dårlig opp i kroppen.
For mange vil det være lurt å ta tilskudd av vitamin D og omega-3. Vitamin D får vi både gjennom sollys og ved å spise matvarer som fet fisk og egg. Det finnes også enkelte matvarer som er beriket med små mengder D-vitamin som ekstra lett melk og noen ostetyper. Mange opplever det som vanskelig å få dekket det anbefalte dagsbehovet av vitamin D, ikke minst i de månedene vi har mørketid her i Norge. Ifølge Helsedirektoratet er det derfor nødvendig å ta tilskudd av D-vitamin.
Omega-3 er essensielle fettsyrer som kroppen trenger for å fungere som normalt. Disse fettsyrene klarer ikke kroppen å lage selv, og derfor må de tilføres fra mat eller kosttilskudd. Fet fisk og fiskeolje er noen av de beste kildene til omega-3. Helsemyndighetene anbefaler å ta tilskudd av omega-3 eller tran hvis du spiser mindre enn to–tre fiskemåltider, med minst 200 gram fet fisk, i uken.
Myte 3:
Kosttilskudd er det samme som doping
FEIL!
Kosttilskudd er tilskudd av næringsstoffer og andre komponenter til kostholdet, og det blir derfor feil å si at dette er det samme som dopingpreparater. Likevel vet man at det finnes flere ulike kosttilskudd som er forurenset – med andre ord så inneholder produktet stoffer som står på dopinglista uten at det står oppført på varedeklarasjonen. De fleste kosttilskudd er trygge og følger regelverket som gjelder, men Mattilsynet advarer spesielt mot å kjøpe kosttilskudd i utenlandske nettbutikker.
Det som skiller Proteinfabrikken fra produsenter i utlandet, er at de følger et strengt norsk regelverk for produksjon og merking. Proteinfabrikken er underlagt jevnlige kontroller fra Mattilsynet og det er meget strenge krav til produksjon og kvalitetskontroll av egenproduserte produkter. Fabrikk i Norge er ISO 9001 sertifisert og har system for sporbarhet gjennom hele produksjonsprosessen, fra råvare til ferdig produkt. Proteinfabrikken følger også forskrifter fra Mattilsynet og Legemiddelverket for produksjon og merking. I tillegg samarbeider Proteinfabrikken med HFL Sports Science/Informed Sport i England for testing av egenproduserte produkter for innhold av ulovlige substanser.
Myte 4:
Kosttilskudd gir ingen økt treningseffekt
FEIL!
I flere ulike treningsformer kan det å ta kosttilskudd gi økt prestasjon og bedre treningsresultater. Når det gjelder styrketrening kan det være flere ulike kosttilskudd som vil bedre treningseffekten. Eksempelvis er det å trene styrke kombinert med å få i seg nok proteiner essensielt for å kunne bygge muskler. For mange kan det dermed være fordelaktig å bruke proteinpulver slik at man får dekket sitt proteinbehov.
Proteinpulver er enkelt forklart protein i pulverform, fra kilder som melk, egg og soya. Dette er et lett tilgjengelig og praktisk produkt som er enkelt å ta med seg. Proteinpulver har i tillegg god holdbarhet slik at det kan oppbevares lenge uten at det går utover kvalitet eller smak. Proteinbarer og proteinpudding kan også være gode alternativer når du trenger noe kjapt og proteinrikt på farten.
Prøv også ut bakeprotein som vil bidra til et høyere proteininnhold når du lager vafler, brød og bakst. Kreatin er et annet kosttilskudd hvor flere vitenskapelige har vist positiv effekt for å utvikle styrke og muskelvekst. Det er også bevist at ergogene tilskudd som koffein øker prestasjonsevnen både når man trener styrke og når man trener kondisjon eller utholdenhet.
Ulike sportsprodukter som sportsdrikke og energigel har en naturlig plass under trening og konkurranse for mange. Sportsdrikker er en enkel og praktisk måte for å få i seg påfyll av væske og karbohydrat. Slike produkter kan også være smart hvis man sliter med dårlig appetitt og lavt energiinntak. Energigel er et produkt som bidrar til å opprettholde maksimal ytelse hvor du skal jobbe på høy intensitet i en lengre periode.
Innholdet i denne artikkelen er produsert for Proteinfabrikken.