Vinner av Oslo Maraton, Hilde Aders, trener utendørs året rundt. Her er hennes tips til sko og bekledning!
Tromsøjenta Hilde Aders er mest kjent for sine prestasjoner innen Skyrunning – en ekstrem gren som dreier seg om mange høydemeter, både opp og ned over lange distanser. Etter seieren i Oslo Maraton, og takket være et stort maratonmiljø i Tromsø, vurderer nå fjelløperen og Mizuno-ambassadøren å satse mer på flat asfalt. (Foto hovedbilde: Ramón Ferrer)
En alt i alt svært god sesong
Sesongen til Hilde, som så mange andres, har variert med både opp- og nedturer. Tidligere i år gledet hun seg veldig til VM i ultraterreng, men grunnet en snørik vår i Tromsø, fikk hunn ikke løpt så mye i fjellet som planlagt. Dette gjorde at møtet med 3000 høydemeter fordelt på 50 kilometer i den italienske varmen ble brutalt.
– Det har heldigvis gått bedre i andre løp, og det er vanskelig å velge høydepunkter. Å vinne det 31,1km lange Hermannslauf i Tyskland var en folkefest og opplevelse uten like. Jeg har også vært med på mange fine vertikaler hvor naturen i løypa og utsikten fra målområdet gir en ekstra dimensjon til konkurransen. Av disse var det nok Red Bull K3, en trippel vertikal, hvor vi løp 3000 høydemeter fordelt på 9 km som gjorde sterkest inntrykk og hvor jeg også var veldig fornøyd med 5. plass i et internasjonalt felt, forteller Hilde.
Tredjeplassen i Dolomite Skyrace er også noe hun setter høyt. Dette er hennes beste prestasjon i konkurranser med nedoverløping. Før høsten startet Hilde i ny jobb – å dra på løpene i vertikalserien krever flere reisedager, og hun ønsket ikke å ta mye fri fra jobben i begynnelsen.
– Jeg bestemte meg derfor for å delta i Oslo Maraton, og det ble en fin avslutning på sesongen med seier og alt. Å få oppleve noe sånt gjør at jeg føler meg veldig heldig.
Ønsker å satse mer på maraton
Til tross for en soleklar seier i Oslo Maraton, har Hilde aldri trent spesifikt mot denne distansen.
– Men i og med at det er mange i Tromsø Løpeklubb som trener mot maraton har jeg lyst til å gjøre et skikkelig forsøk til neste år. Jeg tror også maratontrening kan passe bra når man er i full jobb, for det krever ikke like mye tid som når man skal springe lange turer i fjellet med tanke på ultra. Samtidig elsker jeg fjellet og de lange løpeøktene der, så blir spennende å se om jeg klarer å være disiplinert nok til å avstå fra de alt for lange og seige terrengturene som nok ikke passer helt inn i et maratonprogram, sier hun.
Utendørstrening hele året
Hilde kan fortelle at vinteren ikke er en hindring – i Tromsø trener de ute hele året. Men visse faktorer kan det være greit å ha på plass for å komme seg gjennom alle øktene i mørketida.
– Jeg tror det viktigste i denne sammenhengen er å ha noen å trene sammen med. Det er mye mer motiverende å stå opp en mørk og snørik lørdagsmorgen når du vet at 30 andre løpeklubbvenner venter deg ved Sparbutikken, klar for langtur, sier hun. Hennes tips er å være fleksibel, og endre planene etter været.
– Kanskje kan du ikke alltid gjøre det du har planlagt, da må du finne et annet fokusområde enn fart når vinden kommer fra alle kanter. Vinteren gir også rom for mange annerledes løpsopplevelser: Er det skare kan man løpe på myrer og fjellområder med ur som ellers er utilgjengelig om sommeren, og turer med hodelykt i skogen er også fint. Selvfølgelig kan man også trene inne, men jeg foretrekker frisk uteluft til treningen.
Mizuno-favorittene til asfalt og terreng
Når man løper så mye som Hilde, lønner det seg å variere skotøyet, slik at man ikke får for ensidig belastning. Hun bytter på å bruke i hvert fall fire ulike Mizuno-modeller, alt ettersom hva slags økt eller konkurranse hun har forestående.
– Jeg bruker Mizuno sine sko både på asfalt og i terrenget. Til langkjøring på asfalt liker jeg å bruke Wave Sayonara eller Wave Rider. Wave Sayonara har god demping samtidig som den er lett, så den bruker jeg på de litt hurtigere langturene. Jeg har også brukt den i noen lange konkurranser som Hermannslauf. Wave Rider er en favoritt: En stabil og god sko, så den bruker jeg gjerne også på langturer og særlig hvis jeg kjenner at beina er litt slitne. Til konkurranse foretrekker jeg lette sko som Wave Hitogami, de har jeg brukt både på mila, halv- og helmaraton, forteller hun.
I terrenget pleier Hilde å variere mellom å bruke Wave Kazan og Wave Hayate.
– Wave Kazan har jeg brukt på de lange løpene som Hornindal Rundt hvor jeg ønsker å bruke en stabil sko som kan støtte opp når beina blir slitne. Ellers bruker jeg Wave Hayate på de fleste andre terrengløp, både skyrace og vertikaler – den er lett og har et godt grep samtidig som den støtter opp foten.
Kle deg riktig i vinter
– Før var det alltid veldig vanskelig å kle seg til de kalde intervalltreningene ute. Jeg endte ofte opp med en ullstilongs inne i en løpebukse og på overkroppen hadde jeg ullsinglet, supertrøye, noen ganger fleecejakke og så løpejakke og refleksvest utenpå der, forteller Hilde. Dette resulterte i at det ble veldig kaldt under oppvarming og nedjogg, og veldig varmt og trangt under hovedøkta. Men, etter hvert kom løsningen.
– I fjor prøvde jeg for første gang vintertights, noe jeg ikke skal slutte med siden det faktisk holder med et lag i de fleste tilfellene. I tillegg fikk jeg vann- og vindtett jakke med teipede sømmer som gjorde at jeg ikke trengte så mange lag under. I år gleder jeg meg til å ta i bruk Mizuno sin nye høstkolleksjon siden de i tillegg til å være godt rustet mot vintervær også har mye refleks, avslutter Hilde.