Slik velger du riktige løpesko

Hvordan vet du at en sko er riktig for deg? Her er tipsene som hjelper deg til å velge riktige løpesko.

Det er en høyst subjektiv aktivitet å finne det riktige par med løpesko, og med det utvalget som finnes i norske sportsbutikker i dag er det ikke alltid like lett å vite hva du faktisk skal se etter. En vanlig feil mange gjør er å gå etter utseende og design i stedet for å finne ut hvilken sko som passer både i formen, din fot og treningsmengde.

– Det er viktig med en god fotanalyse for å finne riktig sko. På en speilkasse kan man vurdere fotens bredde og om det er en normal, høy eller lav fotbue. Med enkle bevegelser avslører foten mye om hvordan belastningen er i et løpssteg, forklarer Aleksander Poulsen i Mizuno Norge, og legger til at det også kan gi god tilleggsinformasjon å ta med sine gamle løpesko når man skal kjøpe nye. Hvordan de er slitt kan nemlig fortelle noe om hvor slitasjen og belastningen er størst.

Det er med andre ord viktig å være ærlig med seg selv om eget nivå, treningsmengde og behov. En eliteløper og godt trente løpere bruker for eksempel vanligvis lette sko med minimal demping. Disse skoene stiller større krav til blant annet leggmuskulaturen, og fordrer med andre ord at du tåler en slik belastning. Er du debutant og mosjonist vil det være vanligere å anbefale en løpesko med mer demping og støtte.

Wave Hitogami 4 Racing er en meget lett og responsiv intervall- og konkurransesko for nøytrale løpere, men passer også godt som mengdetreningssko for godt trente løpere. Wave Enigma 6 derimot er en fulldempet sko for nøytrale løpere med høy grad av komfort, eksemplifiserer Poulsen.

Finn ut om du pronerer
I tillegg til å finne en sko som passer din fot og ditt behov kan det være greit å ha en viss forståelse av begreper og faktorer som er viktige ved ditt skokjøp. Demping er sannsynligvis selvforklarende og svært individuelt, men det er viktig å vurdere i forhold til vekt, fysisk form, hvor langt du løper og underlag. Høye fotbuer trenger for eksempel noe mer demping enn kropp og fysikk tilsier.

Les også: Joggetips for nybegynnere

Pronasjon er en naturlig bevegelse når du løper, og deles inn i normal, over- og underpronasjon. Noen ruller veldig kraftig inn i steget, noen har ikke bevegelse innover i det hele tatt og mange ligger et sted midt imellom. Dette er noe du kan få venner til å se på en løpetur, men det tryggeste er kanskje å få hjelp i sportsbutikken.

– Både Mizuno og andre skomerker har gode nettsider med fyldige beskrivelser om de ulike modellenes egenskaper, der matriser også beskriver faktorer som stabilitet, drop, vekt og grad av demping. Wave Paradox 3 er for eksempel en fulldempet sko med meget god støtte for de som overpronerer, forteller Poulsen.

Les mer om løpesko fra Mizuno her…

Viktig for hele kroppen
Det er ingen tvil om at nybegynnere bør være ekstra påpasselige ved kjøp av nye sko. Løping belaster kroppen, og særlig sener og bånd. Dersom du ikke er vant til dette og begynner å løpe med feil sko er risikoen for skader stor. Derfor er det viktig at skoen dekker ditt individuelle behov, uansett hvilket nivå du er på, sier Poulsen, og legger til at betjeningen i mange sportsbutikker har god kunnskap til å kunne hjelpe deg med dette.

– Føttene er det vi står, går og løper på hver dag. Gode sko kan være med på å gjøre en stor forskjell for kroppen vår. Foten er bare det første som belastes, og en liten feil i foten kan gi feil belastning helt opp til nakken. I hvert løpssteg belastes foten vår 3-5 ganger vår egen kroppsvekt. For en dame på 55 kg tilsvarer det en belastning på om lag 880 kg. Og på en løpetur på 10 km og ca. 10.000 skritt blir det 8.800.000 kg. En riktig og god sko er med andre ord ekstremt viktig, avslutter Poulsen.

Mizuno Wave Hitogami 4.

Mizuno Wave Enigma 6 W.

Mizuno Wave Paradox 3.