Slik finner du rett terrengsko

I utgangspunktet gjelder de samme prinsippene som med vanlige løpesko, men det er likevel noen ekstra ting du må huske på når du skal kjøpe deg nye terrengsko.

Hva må du egentlig tenke på når du skal kjøpe nye terrengsko, og hvordan velger du rett? Vi har tidligere gitt tips som hjelper deg til å velge rett løpesko, og i utgangspunktet gjelder stort sett de samme prinsippene. En god fotanalyse og ærlighet om eget nivå, treningsmengde og behov er viktig, men i dette tilfellet handler det selvsagt om å finne en sko som dekker ditt behov i terrenget.

Den varierte belastningen underlaget i terrenget gir gjør at stabilitet og støtdemping ikke lenger er like viktig, men godt grep er selvsagt helt nødvendig.

– Det er mange ulike underlag som møter oss ute i terrenget. De viktigste egenskapene er nok demping, stabilitet, vekt, grep, passform og en overdel som tåler mer, innleder Aleksander Poulsen i Mizuno Norge.

Tilpasset ditt terreng
Terreng i denne sammenheng er utenfor grusveier, brede stier og ikke minst asfalt. Terrenget stiller nemlig andre krav til løpeskoene enn om du kun bruker dem på asfalt. Med store geografiske forskjeller i vårt langstrakte land sier det seg selv at variasjonene i terreng, og dermed også behov, er stor. Det er med andre ord svært viktig å velge en sko som er tilpasset bruken og terrenget du som løper har, påpeker Poulsen.

Godt grep er den definitivt viktigste egenskapen og utfordring i en god terrengsko. Kanskje løper du på flere typer underlag i løpet av en tur, og må gjøre et kompromiss i valg av sko. Vær og forhold kan også bidra til variasjon. Mizuno har gjort flere grep for å gjøre skovalget enklere.

– Mizuno deler inn sine terrengmodeller i kategoriene Protection, Adaptivity og Pace. Protection er en sko med kraftigere overdel, mer stabilitet og beskyttelse i sålen, Adaptivity er en sko for variert terreng som dekker behovet til de fleste terrengløpere og Pace er en konkurransesko med lav vekt, grov såle og direkte kontakt med underlaget, sier Poulsen avslutningsvis.

3 gode tips til terrengmodeller:

PROTECTION
Mizuno Wave Mujin 3
Om produktet: Toppmodell for lange løpeturer i ulendt terreng. Høy grad av demping og komfort med meget godt grep. Kommer med såle utviklet i samarbeid med Michelin for godt grep under alle forhold i terrenget. ESS RockPlate i forfot gir beskyttelse mot stein og røtter. Meget solid og kraftig overdel for ekstra støtte og beskyttelse i tøft terreng.
Veil. pris: kr. 1.700,-.

Mizuno Wave Mujin 3.

 

ADAPTIVITY
Mizuno Wave Daichi 2
Om produktet: En mengdetreningssko som passer for mellomdistanse og lengre løp. Sålen er utviklet i samarbeid med Michelin for optimalt grep på alle underlag. Sålen tilpasser seg terrenget for en stabil overgang fra hæl til tå. Kraftig mesh i overdel for ekstra støtte og slitestyrke.
Veil. pris: kr. 1.600,-.

Mizuno Wave Daichi 2.

 

PACE
Mizuno Wave Hayate 3
Om produktet: Den raskeste terrengskoen fra Mizuno, med Michelin såle for optimalt grep. Hayate refererer til det japanske ordet hastighet, noe som beskriver skoen godt. Den aggresive Michelin yttersålen gir et bedre grep, og beskyttelse med ESS RockPlate i forfot. Med XtaRide teknologi tilpasser sålen seg variert underlag, og gir en harmonisk løpsfølelse.
Veil. pris: kr. 1.500,-.

Mizuno Wave Hayate 3.