– Løpet blir en fest!

Amsterdam Marathon arrangeres for 42. gang den 15. oktober – og det passer jo bra, når mange skal ut og løpe nettopp 42 kilometer.

Mizuno har sponset arrangementet siden år 2000, og Mizuno-ambassadør Lars Zachariassen er en av de rundt 40 000 løperne som skal ut i Amsterdams gater i midten av oktober.
– Jeg har tidligere aldri deltatt på maraton utenfor Norge, så jeg har forventinger om folkeliv, ablegøyer og god trøkk, forteller triatleten og løperen.

Mye folk og god stemning
Hel- og halvmaraton arrangeres samme dag, i tillegg til et mosjonsløp på 8 kilometer og to ulike barneløp. Det er med andre ord duket for en livlig løpsdag i den nederlandske hovedstaden.
– Selve løpet håper jeg blir en fest! Kroppen vil i det minste være fullt restituert i forkant, fortsetter Zachariassen som bare to uker før løpet var så uheldig å tråkke skikkelig over på en treningstur i skogen.
– Men jeg skal til Amsterdam Marathon, og jeg har store planer om å fullføre. Hvis foten fungerer fint håper jeg det går relativt kjapt, med hyppige vitamininnsprøytninger fra andre løpere, publikum og alt livet rundt i løypa, sier en optimistisk Zachariassen.
Salgsrepresentant for Mizuno Norge, Stefan Skogbrott, skal løpe halvmaraton sammen med en annen kollega i Mizuno, og gleder seg stort til løpet.
– Jeg forventer mye folk, god stemning og en super anledning til å se store deler av Amsterdam, sier Skogbrott.

Triatlet, løper, blogger og Mizuno-ambassadør Lars Zachariassen iført skoene han skal løpe Amsterdam Marathon med: Wave INspire 13.

Historisk arena
Den første utgaven av Amsterdam Maraton ble arrangert i 1975, takket være et samarbeid mellom flere lokale klubber. Start og mål var på den olympiske stadion i byen, og dette er holdt ved like. Starten for maratondistansen er fortsatt inne på stadion, og løperne på både halv- og helmaraton avslutter med en sjarmøretappe på 300 meter inne på en stadion fylt av tilskuere. Stadion en historisk attraksjon for alle sportsinteresserte. Den ble bygget for OL i 1928, og i 2016 ble EM i friidrett arrangert her. Som vi kanskje husker, tok Filip Ingebrigtsen et pent EM-gull på 1500 meter.

Mulighet for personlige rekorder
Nederland er kjent for sin flate topografi, så gode tider er absolutt mulig å oppnå i Amsterdam Marathon. Løyperekorden har blitt presset nedover og nedover nesten årlig siden 2006. I dag står den på solide 2:05:21, satt i 2016 av Daniel Wanjiru fra Kenya. På kvinnesiden er rekorden på 2:21:09, satt av Meseret Hailu fra Etiopia i 2012. Lars Zachariassen satser på pers, såfremt ankelen har kommet seg etter overtråkket.
– Med en velfungerende ankel og 14 dagers hvile i forkant må superoverkompensasjonen så absolutt være tilstede. Ned mot 3.15 hadde vært gøy, noe som vil være en solid bestenotering for min del, sier han.
Stefan Skogbrott skal være hare for en kollega som også ønsker å sette ny bestenotering.
– Målet er 1 time 44 minutter og 59 sekunder, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Salgsrepresentant i Mizuno Norge, Stefan Skogbrott, skal løpe en kollega inn til pers i Mizuno Half Marathon under Amsterdam Marathon.

 

Skovalget er tatt
Mizuno er hovedsponsoren for Amsterdam Marathon og har kontrakt frem til 2020. De har laget en egen Amsterdam Marathon-kolleksjon som eksklusivt er å få kjøpt i expo-teltet hvor startnumrene hentes. Når det gjelder skotøy er valgene klare hos gutta. Lars skal løpe i Mizuno Wave Inspire 13 mens Stefan velger Mizuno Wave Catalyst.
– Wave Inspire 13 oppleves stabil, og passer meg med overpronerte føtter. Dette skokparet er også godt innløpt, og med det mener jeg at de ga meg svært gode opplevelser under Norseman og Oslo Marathon i år – en viss overtro der, altså, ler Zachariassen.
– Mizuno Wave Catalyst er en lett og rask sko med lett pronasjonstøtte. En sko som gir mye løpsfølelse samtidig er den er dempet med et drop på 10 millimeter. Det er allright utover løpet når beina blir slitne og man begynner å slurve med teknikken, avslutter Skogbrott.

Løypa i Amsterdam Marathon byr på en fin blanding av et pittoresk bysentrum og mer rurale områder langs elven Amstel.