Kle deg rett for høsten

Høsten er en årstid med varierende temperaturer og værforhold. Det stiller ekstra krav til deg og klærne dine når du er ute og trener.

– Det viktigste når en skal kle seg for treningsturen er å kikke ut vinduet og på gradestokken først. Er det regn eller opphold? Under eller over 10 grader, spør Charlotte Askeland i Mizuno Norge innledningsvis.

Nedbør eller ikke påvirker valget av det ytterste laget. Skal det være vanntett/vannavstøtende, eller holder det med en teknisk løpegenser? Temperaturen påvirker hvor mange lag man bør ha på kroppen for at vi skal holde den varm eller kald nok.

– Hvis det er over 10 grader og sol synes mange det er greit å ha kun et eller to lag på kroppen. Er det under 10 grader og overskyet bør man vurdere to lag eller flere. Alt ettersom hvor langt man skal løpe, og i hvilken grad man fryser. Det er alltid individuelle forhold å ta hensyn til, fortsetter Askeland.

Lagvis påkledning

Værforhold og individuelle faktorer vil altså være rådende for hvordan man kler seg godt for høstløping, men generelt er det viktig å kle seg lag på lag når man skal trene utendørs på kaldere dager.

– Det innerste laget bør sitte tett på kroppen og inneholde tekniske materialer som transporterer fuktighet godt. Mange bruker ull, superundertøy eller en teknisk løpetrøye. I Mizuno har vi for eksempel den lette og luftige Alpha-genseren, sier Askeland.

Lag nummer to er mellomlaget som man kan velge å droppe om man er av den varme typen.

– Men også her er det viktig å bruke et plagg som transporterer fuktighet godt, og som gir rom for bevegelser under aktivitet. Om det ikke regner er det mange som også bruker dette som ytterste lag, fortsetter Askeland, og viser til Vortex Warmalite-genseren.

Det siste laget er på de kaldere og våte dagene en løpejakke som beskytter mot vind og vann.

– Nedbørsmengden bør avgjøre om man går for en helt vanntett jakke, eller en som er vannavstøtende. De som er vannavstøtende puster generelt bedre enn de vanntette, noe som er mer komfortabelt når man også produserer fuktighet under jakken, sier Askeland, og trekker frem Printed Hoodie Jacket som et godt eksempel.

– Husk også lue, hals og hansker på de kalde dagene, legger hun til.

 

Tilpasset nordiske forhold

Mizuno sin AW17-kolleksjon er en kolleksjon som passer nordiske høstforhold meget godt. Her er det fokus på refleks og synlighet, samt beskyttelse fra vær og vind.

Synlighet: Alle plaggene i Premium-kolleksjonen har denne sesongen ekstra sterke reflekser. Styrken av synlighet er 400 lumen, noe som tilsvarer synlighet på en avstand på 120 meter i mørket. Dette er samme styrke som for eksempel veiarbeidere har på sine reflekser. Refleksene er plassert slik at man er synlig 360 grader.

Beskyttelse fra kulde: Mizuno har en egen varmegenererende teknologi, Breath Thermo. Dette er et materiale som produserer ekstra varme i plagget når kroppen begynner å produsere fuktighet og gir varme tilbake til kroppen. I tillegg transporterer dette materialet fuktighet enda bedre enn ull. Warmalite er en annen teknologi som kapsler inn varmen fra kroppen og lager et isolerende lag i plagget som beskytter kroppen under treningen. Dette er et mykt og fleksibelt materiale som plasseres på egnede områder som kneparti, rundt halsen og håndleddene.

Beskyttelse fra nedbør: Impermalite er Mizuno sin teknologi som gir vannavstøtende effekt. Dette er en teknologi som også puster godt. Vannsøylen og vindtettheten ligger på 10’ og denne sitter i de fleste av Mizuno sine løpejakker. I tillegg har Mizuno en løpejakke med vannsøyle på godt over 20’. Waterproof 20k Jacket er en bestselger for Mizuno, og gir noe så sjeldent som en vanntett løpejakke som i tillegg har meget god bevegelsesfrihet og stretch.

 

Tre gode tips til treningsklær som gjør deg best mulig rustet for høsten:

Static BT WP Jacket

Om produktet: En jakke i Premium-kolleksjonen fra Mizuno som beskytter godt mot elementene i høst og vintersesong. Løpejakke som kommer i både dame- og herremodell. Beskytter både mot vind, kulde, fuktighet og er reflektiv i mørket. Jakken har passform som gir rom for bevegelse, samtidig som den sitter godt på kroppen. Rett og slett et produkt fullspekket med funksjonalitet slik at løpeturen på høst og vinterstid blir behagelig og trygg.

Veil. pris: kr. 1.500,-

Static BT WP Tight

Om produktet: Løpetights med vindtett materiale i front, i tillegg til at den har varmende teknologi. Finnes i både dame- og herremodell. Et fantastisk produkt til løping på vinterstid eller kalde høstdager. Linningen er myk og komfortabel, og med strikk med stretch som sikrer at tightsen sitter godt på under løpeturen. På baksiden har man oppbevaringsmulighet til små artikler i en lomme med glidelås.

Veil. pris: kr. 1.000,-

Waterproof 20K Jacket

Om produktet: Løpejakke med vannsøyle på over 20’. Denne er behagelig med god passform og stretch i materialet, noe som man sjeldent finner med så høy vannsøyle. I tillegg er den lett å pakke og tar liten plass. Lomme med glidelås på brystet for oppbevaring av små artikler under løpeturen. Hetten er justerbar og sitter godt rundt hodet. Glidelåsen er vanntett, og du finner refleks i logoer i front og på bakside. Finnes i både dame- og herremodell.

Veil. pris: kr. 1.700,-