Velg riktig pigg

Skal du løpe ute om vinteren er godt feste viktig. Det finnes flere piggede alternativer å velge mellom, men hva fungerer best?

Hvordan du skal sko deg på beina når du løper utendørs på vinteren, avhenger av hvor mye du løper og hvordan føret er. Er det brøytet med fast og pakket snø, kan vanlige løpesko fungere bra. En myk yttersåle med store flater gir best grep.
Når det er glatt og isete, derimot, er det sko med pigg som gjelder. Du kan kjøpe ferdigpiggede sko, brodder, eller pigge et par av de vanlige løpeskoene dine.

Daglig leder på Löplabbet, Tor Fauske, forteller om ulike piggede varianter.

Vinterpiggsko – en god investering
Vinterpiggsko er slitesterke og gir supert feste på glatt underlag – et trygt og godt valg for deg som vil løpe ute hele vinteren. Mange av dagens modeller er lette og smidige, med lav dropp, vannavvisende overdel og en yttersåle med rundt 15-20 solide stålpigger som tåler røff behandling. Prisen er høyere enn brodder eller selvpigg, men til gjengjeld får du en trygg og god sko du kan bruke gjennom hele vinteren, samt i terrenget om sommeren.
Husk tilvenningen! Når du løper med vinterpiggsko, får baksiden av leggene mer belastning. Sørg derfor for at du får en gradvis tilvenning.
Se Löplabbets utvalg av vinterpiggsko her.

På Löplabbet tester vi alle skoene vi tar inn, også vinterpiggskoene. Her finner du en lengre omtale av våre vinterpiggsko denne sesongen.

Dvil2 beskjært

Pigg favorittskoene dine
En annen løsning er å skru pigger inn i et par av de vanlige løpeskoene dine. Fordelen er at du kan fortsette å løpe utendørs i favorittskoene dine, selv om det er snø og is. En av ulempene er at du mister komforten du får i en vannavvisende overdel, så fremt du ikke velger en sko med membran.
Et annet minus er at piggene gjerne slites noe fortere enn piggene i ferdigpiggede sko. Likevel kan det være et godt valg dersom vinteren er litt på og av, eller om du løper mye intervaller og raske turer, og vil at skoene skal være så lette og smidige som mulig.

På Löplabbet pigger vi skoene dine for 300 kr. Lever skoene hos din nærmeste butikk.

Pigget sko beskjært

Brodder
Løper du bare av og til, blir du kanskje like fornøyd med et par brodder. Broddene trer du enkelt over skoene. Det er et rimeligere alternativ og du kan fortsette å løpe med favorittskoene dine. Et pluss med brodder er at de kan tas av og på etter forholdene. Putt dem bare i lommen når du ikke trenger dem.

YakTrax-Run-Cleats2

Les mer om hvordan du bør kle deg til kalde løpeturer her.

Produktene du trenger til vinterens løping finner du hos Löplabbet. Vi har både klær, sko og tilbehør til vinterløpingen.

Xero3W beskjært Anima3_BUGrip_grey_marigold beskjært