Løping i min verden: London

Løping har forandret seg. Det er ikke lenger bare en hobby, en aktivitet – noe du må pine deg gjennom for å gå ned et par kilo. Ledet av et knippe visjonære forbilder rundt omkring i verden har idretten vår blitt en kultur. En livsstil. Noe som gir mangfold og styrke. I denne serien vil vi ta for oss noen av disse visjonære forbildene. Bli med inn i deres gater, i deres by. Utforsk og finn byens unike rytme på den beste måten – med løpesko på beina.

– Jeg begynte å løpe fordi jeg ønsket å komme i form, men jeg hadde ikke råd til å betale medlemskap på treningsstudio, så da ble det løping. Og så fort jeg kom i gang, forandret alt seg: Oppførselen min, fysikken min. Jeg visste med en gang at jeg ville dele denne forandringen med Londons løpesamfunn.

Men, jeg hadde aldri identifisert meg selv med den tradisjonelle løperen. Og nettopp fordi trening og løping er så viktig, og da særlig for yngre mennesker, ville jeg å skape et samfunn som ønsket alle mulige mennesker velkommen, uansett bakgrunn, sosioøkonomisk klasse, etnisitet, kjønn, størrelse.

Dette er hvordan Run Dem Crew startet, i 2007. Det var i London frøet ble sådd, og i dag er det løpecrew over alt i verden. Vi har utvidet definisjonen av hvordan en løper ser ut.

Takket være løpingen og de nye kontaktene jeg fikk gjennom Run Dem Crews medlemmer, opplevde jeg nå London på en helt ny måte. Jeg har sett en side av byen som ingen andre har.

«I WANTED TO CREATE A COMMUNITY THAT WELCOMES PEOPLE FROM ALL DIFFERENT BACKGROUNDS.»

Stedene
Enten løper jeg sent om kvelden, rundt midnatt eller nærmere klokken to om morgenen. Eller så løper jeg veldig tidlig på morgenen, rundt klokken fire. London våkner til live rundt disse tidspunktene – når resten av byen sover. Jeg bryr meg ikke så mye om distanse og tid på samme måte som tidligere i løpekarrieren min. Nå er jeg mer tilstedeværende, en slags mindfullness. Jeg tar inn byens mørke og søker hele tiden etter en meditativ flyt når jeg løper, enten langs kanalene, elven eller i parker. Det betyr riktignok ikke at jeg er en passiv løper. Jeg jogger ikke. Jeg pusher verden ned med føttene mine.

Det er viktig å være var på omgivelsene. Jeg lar meg inspirere av det jeg ser. For meg handler det ikke om det som skjer på klokka. Mange løpere fokuserer mer på tempo og distanse, og så fort de ser et tall blir løpingen hardere enn den trenger å være. Løping handler om en følelse – å være i ett med sine egne sanser.

Lydene
Som DJ er musikk veldig viktig for meg. Jeg løper ofte med musikk på øret, men ikke alltid. Løpere bør være komfortabel med å lytte til sin egen pust og bruke det som sountrack innimellom.

Men musikk kan være en god treningspartner. Løpeturene mine har vært inspirasjonskilde til mye av musikken jeg har produsert. London er en veldig musisk by, og når jeg løper om natta, når det er mørkt og stille, er det å lytte til musikk mens jeg løper fra et punkt i byen til et annet veldig spennende.

«WHEN RUNNERS LISTEN TO MUSIC, IT SHOULD HAVE TEXTURE, COLOR. IT SHOULD INSPIRE.»

Når jeg velger ut musikken jeg skal lytte til på en løpetur, er jeg alltid på jakt etter musikk som får meg til å føle meg bra. selvfølgelig, hvis du kjører på med raske rytmer og mye bass, så vil du kanskje være i stand til å presse seg ennå hardere, men jeg vil helst ha musikk som skaper glade minner. Når jeg senere står på startstreken i en konkurranse henter jeg frem disse gode minnene.

Jeg har laget en spilleliste sammen med JayBird som tar deg med på en reise. Den er ikke laget slik at du er nødt til å starte å spille av fra starten. Du kan hoppe inn i spillelista der du føler for det. Jeg ønsker å introdusere nye lyder til folk, så noen av låtene er kanskje helt nye for deg. Musikken reflekterer hver fase av et løpeeventyr, så jeg kan ikke plukke ut én favorittlåt. De er alle med på lista for en grunn.

Når løpere lytter til musikk bør musikken ha en slags tekstur, en konsistens, en farge. Den skal skape et eget rom for deg å løpe i. Den skal inspirere.

Smakene
Tanken om Run Dem Crew startet på kjøkkenet, ved kjøkkenbordet. Så etter en løpetur har vi alltid et felles måltid. Jeg har aldri vært med på en fellesøkt med Run Dem Crew hvor vi ikke har spist. Siden vi er basert i London blir det mye thaimat og vietnamesisk mat.

Magien i disse fellesøktene skjer ikke nødvendigvis underveis i løpeturen. Det kan være i forkant, etterkant eller mens vi spiser. Vi gjør løping til en del av livet, for oss er løping like normalt som å pusse tennene hver morgen.

«THROUGH MUSIC, RUNNING, GOOD FOOD, WE BRING PEOPLE TOGETHER.»

Hjertet
Vi har medlemmer i Run Dem Crew som ikke løper, men de ønsker likevel å være en del av felleskapet vårt. Det er så viktig at vi skaper en møteplass for absolutt alle som ønsker å være med, uansett hvem du er og hvor du kommer fra. London er en by som virkelig rommer alle typer mennesker, men det er ikke så ofte man ser en løpegruppe som gjenspeiler det.

Gjennom musikk, løping og god mat knytter vi mennesker sammen. Mennesker som har forskjellig farge, klasse, religion kommer sammen og deler øyeblikket. Vi feirer både fellesskapet og våre felles seire.

London-crewet vårt understreker at du må ikke løpe så og så fort for å kalle deg en løper. Det ville vært latterlig. Jeg har så mye respekt for de som løper en maraton på syv timer – like mye respekt som for de som løper en maraton på to timer.