Riktig trening med sportsklokke

Trening med en sportsklokke gjør det enklere for deg å planlegge, gjennomføre og analysere treningsøktene dine, slik at du blant annet kan følge progresjonen din. Derfor er denne klokken et svært nyttig verktøy for deg.

 

En sportsklokke vil blant annet gi deg tilbakemeldinger underveis i treningsøkten. Det betyr at du kan justere intensiteten din ut fra det som står i ditt eget treningsprogram. Skal du for eksempel løpe en rolig langtur med 60 prosent av makspuls, så vil klokken hjelpe deg til å holde akkurat den intensiteten. Det er ikke alltid like enkelt å gjøre hvis du kun skal lytte til kroppen.

Ved å styre intensiteten i treningen på denne måten vil både trene effektivt, men også unngå overbelastning som igjen kan føre til skader.

 

Sjekk formen

Sportsklokken kan også brukes til teste formen. For eksempel ved å sammenligne pulsen på to identiske treningsøkter med noen uker mellomrom. Lavere gjennomsnittspuls enn tidligere vil da være en god indikator på at formen har blitt bedre. Det er imidlertid viktig å være klar over at pulsen kan variere fra dag til dag, og at man ved å bli for opptatt av å trene med riktig puls fort kan «overkjøre» kroppens andre signaler. Dette gjelder spesielt ved sykdom, overtrening, søvnmangel og utilstrekkelig væske- og næringsinntak.

 

Les også: Hverdagstreningen som fungerer

Sportsklokke med alt

Apple Watch Series 2 har pulsmåler i klokken, innebygd GPS, og er vanntett ned til 50 meter. Nå kan du la iPhonen ligge hjemme når du løper eller sykler ute – og likevel få nøyaktige målinger av treningsøkten din. Du kan til og med svømme i åpent vann, ta noen runder i bassenget og plaske med barna. Og med den mest lyssterke skjermen Apple noensinne har laget, ser du målingene dine tydelig, uansett hvor sterkt solen skinner.

Takket være den innebygde GPS-en kan Apple Watch Series 2 vise nøyaktige målinger for distanse, fart og tempo når du går, løper eller sykler utendørs. Den tar inn signaler fra første stund, så du kan starte økten med en gang. Etterpå kan du se et kart over ruten din på iPhone og sjekke hvor du løp fortest.

Pulsmåleren i Apple Watch bruker grønne LED-lamper kombinert med lysfølsomme fotodioder til å registrere hvor mye blod som strømmer gjennom håndleddet på et gitt tidspunkt. Ved å blinke med LED-lampene hundrevis av ganger i sekundet kan Apple Watch beregne hvor mange ganger hjertet slår i minuttet – pulsen din. I tillegg er pulsmåleren konstruert for å kompensere for lave signalnivåer ved å øke både LED-lysstyrken og samplingsfrekvensen.

 

Balansert trening er viktig

Trening med ulik intensitet påvirker ulike fysiologiske prosesser. Ved å trene med høy intensitet øker man hjertets pumpekapasitet, det maksimale oksygenopptaket og melkesyreterskelen. Ved trening med lav intensitet er hensikten blant annet å stimulere til økt blodåretilvekst i hver muskelfiber og raskere energiomsetning (forbrenning) lokalt i muskelcellene. Apple Watch gir deg feedback under hele treningsøkten, slik at du kan trene på den intensiteten du skal. En god balanse mellom trening med høy og lav intensitet er viktig for å oppnå fremgang over tid. Her kan bruk av sportsklokke og beregning av pulssoner være til god hjelp.

 

Slik finner du makspulsen din

Alle pulsberegninger tar utgangspunkt i hva makspulsen din er. Derfor er det smart av deg som trener med pulsklokke å gjennomføre en makspulstest. Makspulsen er det antall slag hjertet ditt maksimalt kan slå i løpet av ett minutt. Du kan gjøre en grov beregning ved å ta 220 minus alderen din, men vær klar over at dette vil variere en del fra person til person.

Det beste er å gjennomføre en fysisk test hvor du virkelig løper alt du kan. Slik måler du makspulsen med en sportsklokke:

  1. Varm opp skikkelig, gjerne 15-20 minutter løping. Men husk at du ikke skal dra på deg noe melkesyre her.
  2. Etter oppvarmingen er du klar for selve testen. Start i bunnen av en motbakke som du kan løpe sammenhengende oppover i tre minutter. Du løper tre minutter opp uten å slite deg helt ut, løper ned igjen, og så løper du opp samme motbakken en gang til. Denne gangen i et raskere tempo slik at du tar deg helt ut i de tre minuttene det tar. Etter disse tre minuttene dine får du makspulsen din, hvis du virkelig har tatt deg helt ut.

Les mer om Apple Watch her…