Supermosjonisten fra Skjåk

– Lange, halvharde turer er det jeg liker best, sier Tor-Erik Aurstad.

Han var aktiv allerede i svært ung alder, og drev blant annet med motorcross fra han gikk i barnehagen til han var ferdig med ungdomsskolen hjemme i Skjåk i Gudbrandsdalen. Deretter startet han og en kompisgjeng med styrketrening, og etter hvert ble kondisjonstreningen implementert. Det er her han hører hjemme. Han har aldri satset på én enkeltidrett, men du ser ham langt oppe på resultatlistene i flere utholdenhetsidretter.

 

Les også: Fra toppidrett til allsidighet

 

I dag har Tor-Erik Aurstad hele 15 merker til sammen fra Birkebeinerrenn, -ritt og -løp. Den velkjente trippelen har han tatt fem ganger. Selv sier han at han er veldig glad i, men også avhengig av å trene. Nå forsøker han å fokusere på opplevelsen i tillegg til å pushe tider.

Teksten fortsetter under bildet.

red_DSC1029-Running_

På bildet har Tor Erik på seg 2XU Elite MCS Compression S/S Top, 2XU Elite MCS Compression Shorts og 2XU Elite MCS Compression Calf Guard. Foto: Lars Erik Bakken

 

Aktiv hverdag
Tor-Erik jobber som lærer i Bærum utenfor Oslo. Han underviser i kroppsøving på alle ungdomsskoletrinnene i tillegg til realfag og valgfaget fysisk aktivitet og helse. Han har med andre ord en svært aktiv arbeidsdag, og ser viktigheten av gode kroppsøvingstimer i skolen.
– Det er mye som skjer på ungdomstrinnet naturligvis, men det er viktig å fôre elevene med kunnskap, mye aktivitet og gode øvelser som de kan ta med seg videre, sier den engasjerte læreren.
Ved siden av lærerjobben er han også spinninginstruktør et par-tre timer i uka, og i tillegg til alt dette legger han ned flere timer med egentrening.
– Det går mye i kondisjonstrening – det er jeg glad i, og spesielt lange, halvharde turer er det jeg liker best. Intervalltrening er jeg ikke så glad i, men av og til må man gjøre det også for å spisse formen inn mot et mål, forteller han.

 

Les også: – Jeg har et sinnsykt konkurranseinstinkt
Treningen til Tor-Erik er svært variert. Det går mye i langrenn om vinteren og spinningtimene han holder går ukentlig året rundt. På våren, sommeren og høsten går det mest i løping ved siden av litt sykling og en del styrketrening. Det er særlig de siste seks, sju årene at han har trappet opp treningen med mer mengde og flere konkurranser.
– Det blir ganske variert, smiler Tor-Erik.

Teksten fortsetter under bildet.

red_DSC1065-running-stairs_

På bildet har Tor Erik på seg 2XU Elite MCS Compression S/S Top, 2XU Elite MCS Compression Shorts og 2XU Elite MCS Compression Calf Guard. Foto: Lars Erik Bakken

 

Mange konkurranser
For mange mosjonister og supermosjonister er konkurransebiten en viktig del av treningen. Det å ha et mål å hele tiden se fram til er motiverende og moro.
– Det blir en del turrenn, turritt og mosjonistløp – alt fra Birkebeinertrippelen til Oslo Maraton og Oslos bratteste, samt andre terrengløp og bakkeløp, forteller Tor-Erik som har løpt både halv og helmaraton. Tidene han har levert er svært solide. På maratondistansen har han sneket seg under den magiske 3-timersgrensa med tiden 2.55, og halvmaraton har han unnagjort på 1.17. Birkenrennet har han gått på under tre timer – tider han er godt fornøyd med, men som han likevel akter å pynte på i fremtiden. Samtidig har Tor-Erik innsett at tidene ikke er alt. Det å delta i konkurranser mer mangefasettert enn som så.
– Til å begynne med, da jeg begynte å konkurrere på supermosjonistnivået for noen år siden, så var det nok mest for å pushe tider og sammenligne meg med venner og kjente og nå målsettinger. Nå er fokuset blitt rettet litt mer mot å sette nye personlige rekorder, forbedre meg selv fra året før, eller tidligere deltakelser. Ikke minst konkurrerer jeg også for opplevelsen. Det å gå et skirenn i kjempefint vær og knallføre slik som Birken på ski var i fjor og i år – det er en opplevelse. Så jeg prøver å nyte det så mye jeg kan. Jeg er nok litt mer fokusert på det nå enn tidligere, forteller han.

Teksten fortsetter under bildet.

red_DSC1373-Stretch_

På bildet har Tor Erik på seg 2XU Tech Vent 2 Tone S/S Top og 2XU Pace 7» Shorts. Foto: Lars Erik Bakken

 

Målsettinger
29-åringen forteller at han ikke har noe overordnet, langsiktig mål, men at han setter seg målsettinger til hver enkelt konkurranse.
– Jeg prøver å fokusere mer og mer på både opplevelsen og treningsgleden – det har jo blitt en livsstil, det å holde seg i form. Jeg tar det litt år for år – bli litt sterkere og litt mer utholdende for hvert år, og prøve å nå ulike tider på det jeg trener mot, sier Tor-Erik. Han benytter seg mye av Sørkedalen og Bærumsmarka når han trener, og priser både sykkelshortsen, den vanlige shortsen, samt kompresjonsstrømpene til 2XU.
– Nå er det vel akkurat fem år siden jeg kjøpte mitt første 2XU-produkt. Jeg er kjempefornøyd og mener at for eksempel sykkelshortsen har god effekt både under økta og med tanke på restitusjon, sier han. En av sommerens målsettinger er Sommernattsløpet som arrangeres i Oslo 18. Juni.
– Selv om det er bare fem kilometer så blir det artig å få ei rask og hard økt. Jeg håper mange stiller til start – det er jo sentrumsnært og lett å delta hvis du bor i Oslo eller omegn. Selv satser jeg på å løpe femkilometeren på mellom 16 og 17 minutt – da tror jeg at jeg skal være fornøyd, slår Tor-Erik fast.
Det er ikke alle ungdomsskoleelever som kan skilte med en såpass sprek lærer!

red_DSC0949-close-run_

På bildet har Tor Erik på seg 2XU Elite MCS Compression S/S Top og 2XU Elite MCS Compression Shorts. Foto: Lars Erik Bakken

 

580 2XU_Logo v2