Fra toppidrett til allsidighet

Hun har tatt to norgesrekorder i svømming. Nå fokuserer Victoria Stensøe på treningsglede i styrkerommet.

_DSC1277-Victoria-portrait png

På bildet har Victoria på seg 2XU Compression S/S Top. Foto: Lars Erik Bakken

De store blå øynene hennes lyser engasjement og styrke. Allerede som 16-åring var hun på landslaget i svømming og flyttet fra Ålesund til Stavanger og deretter Oslo for å fortsette satsingen. En dedikert jente.
– Jeg måtte tidlig lære meg å vaske klær og lage middag, ler Victoria.

Toppidrettstilværelsen
Det var en ungdomstid preget av mye trening. To økter om dagen og skole mellom øktene.
– Man blir veldig tett sammensveiset med dem man svømmer med. Vi så hverandre til alle døgnets tider, trente sammen, reiste sammen, dusjet sammen – vi ble som en liten familie, forteller 24-åringen om tiden med satsing. Victoria har representert Norge i EM og tatt to norgesrekorder i løpet av karrieren – en juniorrekord på 100 meter butterfly (59,94 sekunder) og en seniorrekord på 200 meter fri på tiden 2.00,11.
– Litt irriterende med de 11 hundredelene, sier Victoria og legger til at begge rekordene nå er slettet. Svømming er en idrett som utvikler seg fort, og rekordene står sjeldent lenge.
– Jeg må nesten begynne å svømme igjen for å ta dem tilbake, ler hun.

_DSC1534-Victoria-sitter png

På bildet har Victoria på seg 2XU GHST G:1 S/S Top og 2XU MID Rise Compression Tights. Foto: Lars Erik Bakken

Artikkelen fortsetter under bildet.

La opp for to år siden
For hun har altså lagt opp. For to år siden fant hun ut at full satsing på en så stor idrett som svømming vanskelig lar seg kombinere med studier. I tillegg gikk hun på en smell med overtrening og trente hardt med ulike virus i kroppen.
– Etter det kom jeg meg egentlig aldri ovenpå igjen, og jeg falt dermed også ut av landslaget. Det krever enormt mye å satse på svømming, og med studiene ved siden av må man gi 100 prosent begge steder. Det resulterte i at jeg følte at jeg ikke strakk til noen steder, så da ble det til at jeg tok en pause, forteller hun. Victoria valgte derfor å prioritere studiene og er nå ferdig med en bachelorgrad i HR og personalledelse i Oslo.

Allsidig treningshverdag
Da hun sluttet med svømming for to år siden kjente Victoria at hun trengte en mental pause fra basseng og klor. Nå går det mest i styrketrening, men hun liker å være allsidig, så både yoga, løping og trening av kjernemuskulatur implementeres i tillegg til mye og tung styrketrening. For det er nemlig favorittøkta – En veldig tung styrkeøkt med mye kroppsvektstrening som pullups og dips.
– Etter jeg la opp svømmingen har jeg ikke deltatt i konkurranser, jeg har faktisk ikke svømt på to år. Det er jo et press i idretten. Jeg trente en pause fra det og bare fokusere på treningsgleden. Jeg elsker å trene – virkelig – så nå har jeg et par faste treningspartnere som jeg trener med, og vi har det veldig gøy på trening. Instagramprofilen til Victoria (@vic_quick) vitner om hverdagsglimt med store doser treningsglede.
– Jeg så gjennom bildene mine her om dagen og la merke til at jeg tilfeldigvis er iført 2XU-klær på nesten alle treningsbildene. Men samtidig er det jo ikke tilfeldig. Jeg elsker dette merket, og særlig mid-rise-tightsen. Den er ypperlig til styrketrening, mens den med vanlig liv er veldig god å løpe i, forteller Victoria.

_DSC1179-Victoria-running-2 PNG

På bildet har Victoria på seg 2XU Compression S/S Top og 2XU MID Rise Compression Shorts. Foto: Lars Erik Bakken

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konkurransemenneske
Victoria er glad hun tok en pause fra toppidrettslivet og bassenget. Samtidig kjenner hun at konkurranseinstinktet er på vei tilbake.
– Det har vært gøy å gjøre noe annet, og ikke ha vått hår hele tiden. Det har vært godt med denne pausen på to år, men nå kjenner jeg at jeg begynner å lengte etter å konkurrere igjen. Jeg er egentlig et veldig konkurransemenneske, forteller Victoria. Nå er spørsmålet om hun vurderer comeback eller om hun ønsker å konkurrere i en helt annen gren.
– Svømming er en krevende sport – det blir nok vanskelig å kombinere med en heltidsjobb, så det er nok større sjanser for at jeg prøver meg på en ny gren. Men det skjer veldig mye på et år, så jeg utelukker ingen ting. Det viktigste for meg er å ha det gøy med treninga, understreker hun. 24-åringen fra Ålesund bor nå på Lambertseter og skal være med på det fem kilometerlange Sommernattsløpet i Oslo den 18. Juni.
– Sommernattsløpet er det nye målet mitt. Jeg må nesten løpe et testløp og sette meg et mål ut ifra det, men la oss si at det skal gå på 25 minutter, sier hun og legger til at hun kanskje har en målsetting til for sommeren.
– Jeg vil prøve meg i bassenget igjen og se hvordan det føles. Jeg er jo egentlig veldig, veldig glad i å svømme – ellers hadde jeg ikke holdt på med det i så mange år, forteller hun.

580 2XU_Logo v2